Χίλια σκάφη θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας

Δημοσιεύτηκε στις 22/11/2023 21:46

Χίλια σκάφη θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας

Χίλια σκάφη πρόκειται να συγκεντρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) της Τουρκίας με σκοπό να αποπλεύσουν αύριο προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα και να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο προς το Ισραήλ: όπως υποστήριξε ο τουρκικός ιστότοπος Haber7, τα σκάφη θα μεταφέρουν συνολικά 4.500 ανθρώπους από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων και αντισιωνιστών Εβραίων».

Η πρωτοβουλία θυμίζει τη διαμαρτυρία που είχε επιχειρήσει το 2010 ο επονομαζόμενος Στολίσκος της Ελευθερίας, ο οποίος είχε προσπαθήσει να σπάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας αλλά αναχαιτίστηκε, με βίαιο τρόπο, από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό.

Ούτε ένα μαχαίρι τσέπης

Σύμφωνα πάντα με το Haber7, μεταξύ των 1.000 σκαφών που θέλουν να αποπλεύσουν αύριο προς τη Γάζα θα είναι 313 με ρώσους και ακόμα 104 με ισπανούς ακτιβιστές –αρχικά, ο Βολκάν Οκτσού, ένας από τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας, υποστήριξε πως μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα συμμετείχαν στη νηοπομπή, κατόπιν όμως ο ίδιος έγραψε στο X πως ο αριθμός τους θα είναι τελικά μεγαλύτερος, τονίζοντας παράλληλα πως η πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Οκτσού διαβεβαίωσε επίσης ότι ο στολίσκος «θα ακολουθήσει αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς» και δεν θα μεταφέρει «ούτε ένα μαχαίρι τσέπης», ώστε να μη δώσει στο Ισραήλ κανένα «άλλοθι» να επέμβει.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στην Κύπρο, προτού συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ, και κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα έχουν μαζί τις συζύγους και τα παιδιά τους.

Να σημειωθεί πως ο λογαριασμός του Οκτσού στην πλατφόρμα Χ έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά και οι αναρτήσεις του εκθειάζουν τους χειρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έναντι της Γάζας.

Η διαμαρτυρία του Στολίσκου της Ελευθερίας, τον Μάιο του 2010, είχε λήξει με βίαιο τρόπο. Ισραηλινοί καταδρομείς επέδραμαν σε ένα από τα πλοία, το τουρκικό «Mavi Marmara», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 τούρκοι ακτιβιστές.

Μετά το επεισόδιο αυτό οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας πάγωσαν. Τον τελευταίο χρόνο βέβαια είχαν γίνει σημαντικές προσπάθειες αναθέρμανσης, όμως ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς επανέφερε τις διμερείς σχέσεις στο μηδέν.

Αφού καταδίκασε αρχικά τη σφαγή εκατοντάδων ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν δεν έχει πάψει να ανεβάζει τους τόνους, καταγγέλλοντας «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση που προστατεύει τη γη της», διακηρύσσοντας ότι «διέγραψε» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή που είχε τοποθετήσει μόλις πέρυσι στο Τελ Αβίβ.

Εργάζονται παρασκηνιακά

H ίδια η Αγκυρα ωστόσο έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένως πως συνεχίζει να «εργάζεται παρασκηνιακά» προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα.

Σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων από πολλές μουσουλμανικές χώρες, η οποία συστάθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ, θα έχει σήμερα συναντήσεις στη Βρετανία και τη Γαλλία με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αντίστοιχα.

Η ίδια πηγή επισήμανε πως η ομάδα αυτή, που επισκέφθηκε προχθές το Πεκίνο και χθες τη Μόσχα, σκοπεύει να επισκεφθεί και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ασκήσει πίεση για άμεση και οριστική εκεχειρία στη Γάζα.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook