Χιλή: Σε κατ’ οίκον περιορισμό έμπορος όπλων που καταζητείται από τις ΗΠΑ
Η δικαιοσύνη της Χιλής παρήγγειλε να τεθεί σε περιορισμό κατ’ οίκον ένας πρώην βιομήχανος όπλων, ο Κάρλος Καρδόεν, καθώς καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ οι οποίες του προσάπτουν πως είχε παραβιάσει το εμπάργκο όπλων που επέβαλαν στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή χθες Τρίτη.
Ο επιχειρηματίας «τελεί πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό», ανέφερε η πηγή αυτή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η δικαιοσύνη της Χιλής επιβεβαίωσε μέσω Twitter μερικές ώρες αργότερα την πληροφορία αυτή και διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον έχει πλέον στη διάθεσή της «δύο μήνες» για να υποβάλει επίσημο αίτημα έκδοσης.
Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ, που είχε ασκήσει δίωξη στον Καρδόεν το 1993, τον κατηγορεί πως περί τις αρχές και ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ζούσε ακόμη στο Μαϊάμι, είχε εξαγάγει στη Χιλή 130 τόνους ζιρκόνιο, μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βομβών διασποράς. Η Ουάσινγκτον επέβαλε τότε εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού υλικού στο Σαντιάγο, καθώς η Χιλή στέναζε υπό τον ζυγό του Αουγκούστο Πινοτσέτ.
Σε βάρος του εκκρεμούσε έκτοτε «κόκκινη ειδοποίηση» (αίτημα σύλληψης ενόψει έκδοσης) της Ιντερπόλ.
Ο Καρδόεν, 76 ετών σήμερα, διαβεβαίωνε την εποχή εκείνη πως το μέταλλο αυτό θα αξιοποιείτο για την κατασκευή εκρηκτικών που προορίζονταν για τον τομέα των μεταλλείων· στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν στη Χιλή χιλιάδες βόμβες, που κατόπιν πωλήθηκαν στο Ιράκ, μεταξύ του 1984 και του 1988.
Ο βιομήχανος όπλων είχε εξασφαλίσει ποσό που ανερχόταν μεταξύ 150 και 200 εκατομμυρίων δολαρίων χάρη στις πωλήσεις που έκανε στην κυβέρνηση του προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, σύμφωνα με έγγραφα της αμερικανικής δικαιοσύνης που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρεσβεία των ΗΠΑ απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση.
Ο Καρδόεν, ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία εμπορευόμενος όπλα που αγόραζαν οι ένοπλες δυνάμεις της Χιλής επί των ημερών της δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990), αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του σε πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο MEGA της Χιλής: «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο σύστημα της δικαιοσύνης της Χιλής (…) είμαι απόλυτα ήρεμος, είμαι αθώος», είχε υποστηρίξει.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ