Χαμάς: Έτοιμη να προτεραιοποιήσει την απελευθέρωση δύο ομήρων με ρωσική υπηκοότητα, λέει αξιωματούχος της
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Γιαχία Σινουάρ, μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti για το ζήτημα των ομήρων που παραμένουν στη Γάζα.
Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ ταξίδεψε στη Ρωσία
Ο Μαρζούκ υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να προτεραιοποιήσει την απελευθέρωση δύο ομήρων με ρωσική υπηκοότητα πριν από μια συνολική συμφωνία για τους απαχθέντες.
«Όταν η Ρωσία μας προσέγγισε νωρίτερα, ζήτησε την απελευθέρωση τεσσάρων Ρώσων ομήρων. Οι δύο από αυτούς απελευθερώθηκαν επειδή είναι πολίτες και οι υπόλοιποι δύο είναι στρατιώτες», δήλωσε ο Μαρζούκ.
Ο ένας κρατείται από την Ισλαμική Τζιχάντ
Ο Μαρζούκ σημείωσε ότι ένας από τους ομήρους, ο Σάσα (Άλεξ) Τροπάνοφ, ο οποίος έχει επίσης ρωσική υπηκοότητα, κρατείται από την Ισλαμική Τζιχάντ. Ανέφερε επίσης ότι ο δεύτερος όμηρος, ο Μαξίμ Χερκίν, είναι Ουκρανός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια του Χερκίν ζήτησε τη ρωσική υπηκοότητα γι’ αυτόν μετά την απαγωγή του και το αίτημα έγινε δεκτό.
«Ως χειρονομία (σ.σ. καλής θέλησης) προς τους Ρώσους φίλους μας, είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε προτεραιότητα στους δύο κατά την απελευθέρωσή τους ώστε να αφεθούν ελεύθεροι πρώτοι», είπε ο Μαρζούκ.
Οι δύο όμηροι με ρωσική υπηκοότητα που απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο είναι η Λένα Τροπάνοφ, μητέρα του Άλεξ, και η γιαγιά του, Ιρίνα Τάτι. Οι τρεις απήχθησαν από το σπίτι της Τάτι στο Νιρ Οζ μαζί με τη σύντροφο του Άλεξ, Σαπίρ Κοέν, ο οποίος επίσης απελευθερώθηκε.
Τι ζήτησε ο Μαρζούκ από τη Ρωσία
Η Χαμάς θέλει η Ρωσία να πιέσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τη μεταπολεμική Γάζα, δήλωσε επίσης ο Μούσα Αμπού Μαρζούλ μετά από τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
«Συζητήσαμε θέματα σχετικά με την παλαιστινιακή εθνική ενότητα και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα πρέπει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο», ανέφερε ο Μαρζούκ, σύμφωνα με το RIA.
Ο Αμπάς είναι επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κυβερνά τη Δυτική Όχθη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχεται από την πολιτική παράταξη Φατάχ του Αμπάς, έχει εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις με τη Χαμάς, η οποία εκδίωξε τη Φατάχ από τη Γάζα το 2007.