Τσαβούσογλου: “Μας πήραν στα σοβαρά μόνο όταν στείλαμε πλοία στην Κύπρο”
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις, τόσο αναφορικά με το κυπριακό, όσο και για την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Νέα Υόρκη, μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
Χωρίς να αναφερθεί στο τι συζήτησε η Τουρκία στην έδρα των ΗΕ με τους διεθνείς συνομιλητές της, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέθεσε για άλλη μια φορά τις θέσεις της Άγκυρας, με τη μόνη προσθήκη ότι τα πλοία της στη Μεσόγειο έχουν προκαλέσει… πλέον αίσθηση.
«Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δύο είναι τα ζητήματα. Το ένα είναι οι πηγές υδρογονανθράκων. Στέλνοντας τα πλοία μας εκεί, αλλάξαμε τις ισορροπίες. Μέχρι σήμερα λέγαμε στην ε/κ πλευρά, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και της εγγυήτριας χώρας Αγγλίας ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες του ε/κ τομέα και ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν μόνο αφού διασφαλιστούν τα δικαιώματα του τ/κ λαού, αλλά μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις μας δεν έχουν εισακουστεί. Μάλλον δεν μας είχαν πάρει στα σοβαρά, αλλά όταν στείλαμε τα πλοία μας, τότε κατάλαβαν πόσο σοβαροί είμαστε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο τουρκός ΥΠΕΞ επανέλαβε παράλληλα τη στήριξη της Τουρκίας στην τ/κ πρόταση προς την κυπριακή κυβέρνηση περί ίσης κατανομής του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Ωστόσο παραπονέθηκε ότι, αν και πολλοί από τη διεθνή κοινότητα τη βρήκαν ενδιαφέρουσα, δεν την υποστήριξαν δημοσίως. Υπογράμμισε επίσης πως αυτή η πρόταση αποτελεί «πρόταση λύσης και πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Η Τουρκία –σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου- ενεργεί μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Είναι θέμα που άπτεται της κυριαρχίας της, τόνισε.
Επανέναρξη συνομιλιών μόνο με… προσύμφωνο
Η δεύτερη πτυχή του Κυπριακού αφορά στις διαπραγματεύσεις, είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος για άλλη μια φορά αρνήθηκε την επανέναρξη των συνομιλιών αν δεν υπάρξει προσύμφωνο για το τι θα συζητηθεί.
«Διαπραγματευόμασταν εδώ και 50 χρόνια για μία ομοσπονδία. Παρά την εποικοδομητική μας προσέγγιση στο Κραν Μοντανά, δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα για την ομοσπονδία, επειδή η ε/κ πλευρά δεν αποδέχτηκε να μοιραστεί το ο,τιδήποτε με την τουρκική, ούτε καν την πολιτική ισότητα. Τώρα υπάρχει κανένα νόημα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι για να γίνεται πάλι λόγος; Όχι. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες σε αποτέλεσμα. Πλέον δεν πρόκειται να μπούμε σε μία διαδικασία που θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Θα είναι μία νέα περιπέτεια που θα δημιουργήσει φρούδες ελπίδες πάλι στον τ/κ λαό», εκτίμησε.
Πρώτα να καθοριστεί τι θα συζητηθεί και ότι η πολιτική ισότητα θα είναι από τα βασικά ζητήματα κι έπειτα να γίνουν διαπραγματεύσεις, τόνισε. «Κάναμε μία πρόταση για 5 προς 1, οι εγγυήτριες χώρες, οι δύο πλευρές στο νησί και τα ΗΕ να συναντηθούμε ατύπως και να συζητήσουμε τι θα πούμε, να τα αποφασίσουμε και να συντάξουμε κι ένα έγγραφο. Να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί το αποτέλεσμα ήταν απόλυτη αποτυχία», δήλωσε.