Τριάντα επτά εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών πνίγουν τη Γάζα – «Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν»

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2024 10:12

Τριάντα επτά εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών πνίγουν τη Γάζα – «Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν»

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει δημιουργήσει 37 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι γεμάτο με βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, η απομάκρυνση των οποίων θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, υπάρχουν κατά μέσο όρο 300 κιλά μπάζα ανά τετραγωνικό μέτρο γης στη Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Pehr Lodhammar, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ναρκοθέτησης των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

«Με βάση την τρέχουσα [ποσότητα] των συντριμμιών στη Γάζα, με 100 φορτηγά μιλάμε για 14 χρόνια εργασίας … για την απομάκρυνσή τους», είπε. Με τον πόλεμο να συνεχίζεται, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η εκκαθάριση, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για «δολοφονία» εξαιτίας της έντασης των βομβαρδισμών του στη Γάζα, οι οποίοι έχουν μετατρέψει σε ερείπια μεγάλες εκτάσεις της λωρίδας. Το 65% των κτιρίων που καταστράφηκαν στη Γάζα ήταν κατοικίες, ανέφερε ο ίδιος.

Αργή και επικίνδυνη εργασία

Η εκκαθάριση και η ανοικοδόμησή τους θα είναι αργή και επικίνδυνη εργασία λόγω της απειλής από οβίδες, πυραύλους ή άλλα όπλα που είναι θαμμένα σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή υποστεί ζημιές. Κατά μέσο όρο, περίπου το 10% των όπλων απέτυχε να πυροδοτηθεί όταν εκτοξεύθηκαν, δήλωσε ο Lodhammar, και έπρεπε να απομακρυνθεί από ομάδες αποναρκοθέτησης, σύμφωνα με τον Guardian.

Υπάρχουν κατά μέσο όρο 300 κιλά μπάζα ανά τετραγωνικό μέτρο γης στη Γάζα

Η εκκαθάριση και η ανοικοδόμησή τους θα είναι αργή και επικίνδυνη εργασία λόγω της απειλής από οβίδες, πυραύλους ή άλλα όπλα που είναι θαμμένα

Στο Ισραήλ έφτασε αιγυπτιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ανώτατο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, Αμπάς Καμέλ, η οποία συναντήθηκε με τους ισραηλινούς ομολόγους της σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι βαλτωμένες συνομιλίες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Οι αιγυπτιακές προσπάθειες να σταματήσει ο πόλεμος μέσω διαπραγματεύσεων συνδυάστηκαν με αυστηρές προειδοποιήσεις κατά της σχεδιαζόμενης ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, το μόνο μέρος στη Γάζα όπου το Ισραήλ δεν έχει στείλει χερσαία στρατεύματα.

«Καταστροφικές συνέπειες»

Η συνοριακή πόλη φιλοξενεί περισσότερο από το μισό πληθυσμό της Γάζας, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι λόγω των μαχών στις υπόλοιπες περιοχές, και επιπλέον αποτελεί το κύριο σημείο εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη λωρίδα.

Μια επίθεση εκεί θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους πολίτες, αλλά και για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Το Κάιρο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα παραβίαζε την ειρηνευτική συμφωνία δεκαετιών με την Αίγυπτο.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες λένε ότι τέσσερα τάγματα της Χαμάς έχουν βρει καταφύγιο ανάμεσα σε αμάχους στη Ράφα και πρέπει να καταστραφούν. Στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν συγκεντρωθεί στα νότια της χώρας, σε μια προφανή προετοιμασία για την επίθεση.

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα έχουν επίσης κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες. Ένα από τα πιο πρόσφατα θύματα ήταν ένα κοριτσάκι, το οποίο είχε βγει από την κοιλιά της ετοιμοθάνατης μητέρας του. ΙΝ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook