Τραμπίζει ο Στάρμερ; – Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες

Δημοσιεύτηκε στις 30/03/2025 19:07

Τραμπίζει ο Στάρμερ; – Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες

Πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και φυλάκιση πέντε ετών περιμένει τους εργοδότες που θα απασχολούν παράτυπους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ αυστηροποιεί σημαντικά τη μεταναστευτική νομοθεσία.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ, έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις «θέσεις εργασίας» για τους παράτυπους μετανάστες κλείνοντας τα παραθυράκια στους χαλαρούς νόμους για τα σύνορα της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, οι εταιρείες πρέπει να διενεργούν ελέγχους για το δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουν όταν χρησιμοποιούν αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τη κυβέρνηση υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες στη χώρα που χρησιμοποιούν ευέλικτες ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν επαληθεύσει το καθεστώς βίζας πολλών ατόμων που προσλαμβάνονται σε τομείς όπως η διανομή τροφίμων, οι κατασκευές, τα ινστιτούτα αισθητικής και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών.

Έτσι, φαγητό σε πακέτο, εστιατόρια, πλυντήρια αυτοκινήτων και κουρεία είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι πιο πιθανό να προσλάβουν παράτυπους μετανάστες.

Κερδίζουν

Όπως αναφέρει η βρετανική The Telegraph που ανέδειξε το θέμα, σε ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρχές τον Απρίλιο του 2023, ανακάλυψαν πως δύο στους πέντε αναβάτες παράδοσης τροφίμων εργάζονταν παράνομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο που ζούσαν σε ξενοδοχεία χρηματοδοτούμενα από τους φορολογούμενους διαπιστώθηκε ότι κερδίζουν έως έως σχεδόν 1.800 τον μήνα από τέτοιες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με έκθεση του 2019 από το Pew Research Center, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψηςκ οι παράνομοι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατ. Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες χωρίς έγγραφα στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονταν από την Ασία, ενώ ο 1 στους 5 ήταν από την Υποσαχάρια Αφρική.

Η Βρετανία θεωρείται ότι παρουσιάζει μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα μαύρη αγορά για εργοδότες και παράνομους μετανάστες λόγω των σχετικά χαλαρών συνοριακών της νόμων.

Η νέα νομοθεσία που έρχεται

Έτσι, οι αλλαγές θα εισαχθούν σε τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση, το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι επιχειρήσεις που δεν θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κυρώσεις, ακόμα και λουκέτο. Μόνο το πρόστιμο για κάθε παράνομο εργαζόμενο φτάνει τα 71.673 ευρώ με τους εργοδότες να κινδυνεύουν με έως και 5 χρόνια φυλάκιση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες θα μπορούν να επαληθεύουν την κατάσταση των εργαζομένων τους στο διαδίκτυο μέσα σε λίγα λεπτά δωρεάν, ελέγχοντάς τους σε μια βάση δεδομένων του υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ήδη ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής τροφίμων, πχ Uber Eats, Deliveroo και Just Eat, πραγματοποιούν εθελοντικά ελέγχους για το δικαίωμα στην εργασία στους οδηγούς τους.

Αποκαθιστούμε την τάξη, λέει η Κούπερ

«Αποκαθιστούμε την τάξη στο σύστημα ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι εισάγουμε σκληρούς νόμους και σταματήσουμε τους αδίστακτους εργοδότες στα ίχνη τους. Θα περιορίσουμε τις θέσεις εργασίας που υπονομεύουν την αγορά εργασίας» είπε στην The Telegraph η Κούπερ.

Η υπουργός Εσωτερικών λέει ότι θα καταθέσει νέους νόμους για να τερματιστεί η διάκριση στην απασχόληση, ευθυγραμμίζοντας τις εταιρείες της οικονομίας συναυλιών με αυτές που απασχολούν τακτικό προσωπικό.

«Το να κλείνουμε το μάτι στην παράνομη εργασία παίζει ρόλο στα χέρια σκληροτράχηλων λαθρεμπόρων ανθρώπων που προσπαθούν να πουλήσουν χώρους σε αδύναμα, υπερπλήρη σκάφη με την υπόσχεση για δουλειά και μια ζωή στο Ην. Βασίλειο» υπογράμμισε η Κούπερ.

«Αυτές οι πρακτικές εκμετάλλευσης είναι συχνά μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τους ανταγωνιστές που κάνουν το σωστό. Αλλά είμαστε ξεκάθαροι ότι οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να επιβάλλονται» προσέθσε.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι βασίζονται σε σημαντικές προσπάθειες για να σταματήσουν το οργανωμένο μεταναστευτικό έγκλημα και να προστατεύσουν την ακεραιότητα των συνόρων μας, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων επιδρομών και συλλήψεων για παράνομη εργασία και επιστροφών ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται εδώ στο υψηλότερο ποσοστό τους εδώ και μισή δεκαετία».

Θα τους στέλνει στα Βαλκάνια

Τα νέα μέτρα έρχονται μετά την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα, ενώ πρόσφατα η Κούπερ άρχισε να διερευνά την πιθανότητα συμφωνιών για να στέλνει όσους δεν θα απολαμβάνουν καθεστώς ασύλου στα Βαλκάνια.

Επί του παρόντος εξετάζει επίσης την εφαρμογή των νόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσουν την απέλαση μιας σειράς ξένων εγκληματιών.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook