Τραμπ: Διακόπτεται κάθε αμερικανική βοήθεια στο εξωτερικό μέχρι την επανεξέταση – Οι εξαιρέσεις

Δημοσιεύτηκε στις 25/01/2025 13:15

Τραμπ: Διακόπτεται κάθε αμερικανική βοήθεια στο εξωτερικό μέχρι την επανεξέταση – Οι εξαιρέσεις

Οι ΗΠΑ σταματούν τις εργασίες για την εξωτερική βοήθεια μετά τις εντολές του Τραμπ για επανεξέταση, δημιουργώντας έναν μοχλό πίεσης προς όλες τις συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ. Ουσιαστικά ο Τραμπ θέλει νέες συμφωνίες με τους δικούς του όρους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή εντολή «παύσης εργασιών» για όλη την υπάρχουσα εξωτερική βοήθεια και ανέστειλε τη χορήγηση νέας βοήθειας, σύμφωνα με υπόμνημα που είδε το Reuters, εκπληρώνοντας εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το τηλεγράφημα, που συντάχθηκε από το γραφείο εξωτερικής βοήθειας του υπουργείου και εγκρίθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αναφέρει ότι εκδόθηκαν εξαιρέσεις για τη στρατιωτική χρηματοδότηση του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Στο τηλεγράφημα δεν αναφέρονται άλλες χώρες.

Λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τη Δευτέρα, ο Τραμπ διέταξε 90ήμερη παύση της εξωτερικής αναπτυξιακής βοήθειας, εν αναμονή της επανεξέτασης της αποτελεσματικότητας και της συνέπειας με την εξωτερική του πολιτική.

Το εκτελεστικό διάταγμα της βοήθειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Την τελική απόφαση την έχει ο νέος ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο

Όμως το εύρος της εντολής δεν έγινε αμέσως γνωστό και δεν ήταν σαφές ποια χρηματοδότηση θα μπορούσε να περικοπεί, δεδομένου ότι το αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 

Η εντολή του Τραμπ είναι παράνομη, υποστήριξε πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις στο Κογκρέσο για την κίνηση αυτή.

«Το πάγωμα αυτών των διεθνών επενδύσεων θα οδηγήσει τους διεθνείς εταίρους μας να αναζητήσουν άλλους εταίρους χρηματοδότησης – πιθανότατα ανταγωνιστές και αντιπάλους των ΗΠΑ – για να καλύψουν αυτό το κενό και να εκτοπίσουν την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η παράνομη δέσμευση», δήλωσε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι με άμεση ισχύ, οι ανώτεροι αξιωματούχοι «θα διασφαλίσουν ότι, στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο, δεν θα αναληφθούν νέες υποχρεώσεις για ξένη βοήθεια» μέχρι ο Ρούμπιο να λάβει απόφαση μετά από επανεξέταση.

 

«Πρόκειται για κατασκευασμένο χάος», δήλωσε ένας πρώην ανώτερος υπάλληλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Οι οργανισμοί θα πρέπει να σταματήσουν όλες τις δραστηριότητες, οπότε όλες οι υπηρεσίες υγείας που σώζουν ζωές, το HIV/AIDS, η διατροφή, η υγεία της μητέρας και του παιδιού, όλες οι γεωργικές εργασίες, όλη η υποστήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, η εκπαίδευση», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την τελική έγκριση στην γραμμή Τραμπ, θα δώσει ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο.

Παγώνει κάθε βοήθεια στην Ουκρανία – Συνεχίζεται σε Γάζα και Σουδάν

Ένας αξιωματούχος της USAID, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τα έργα στην Ουκρανία έχουν λάβει εντολή να σταματήσουν κάθε εργασία. Μεταξύ των έργων που έχουν παγώσει είναι η υποστήριξη σε σχολεία και η υγειονομική βοήθεια, όπως η επείγουσα μητρική περίθαλψη και οι παιδικοί εμβολιασμοί, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε όλους τους τομείς, «οι αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση, την τροποποίηση ή τον τερματισμό των προγραμμάτων θα ληφθούν» από τον Ρούμπιο μετά από επανεξέταση κατά τις επόμενες 85 ημέρες. Μέχρι τότε ο Ρούμπιο μπορεί να εγκρίνει εξαιρέσεις.

Ο Ρούμπιο έχει εκδώσει εξαίρεση για την έκτακτη επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με το υπόμνημα. Αυτό συμβαίνει εν μέσω ενός κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την Κυριακή και πολλών άλλων κρίσεων πείνας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Σουδάν.

Το υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί από τον Ρούμπιο εξαιρέσεις για «ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για το Ισραήλ και την Αίγυπτο και διοικητικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, που είναι απαραίτητες για τη διαχείριση της ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης».

Ποιες χώρες λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Το Ισραήλ λαμβάνει περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση ετησίως, ενώ η Αίγυπτος λαμβάνει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Άλλα κράτη που προσδιορίστηκαν για τέτοια χρηματοδότηση το 2025 περιλαμβάνουν την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Τζιμπουτί, την Κολομβία, τον Παναμά, τον Ισημερινό, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σύμφωνα με αίτημα προς το Κογκρέσο από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το εν λόγω αίτημα ανέφερε επίσης ότι η ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση «θα επιδιώξει επίσης να ενισχύσει την ικανότητα των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων να μετριάσουν την αστάθεια και να αντιμετωπίσουν την κακόβουλη ιρανική επιρροή».

Ο λιβανέζικος στρατός προσπαθεί επί του παρόντος να αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρονται στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που απαιτεί να απομακρυνθούν επίσης από την περιοχή τα όπλα και οι μαχητές της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν.

 

in

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook