Τουσκ : Έλαβα το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή στο Brexit
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τα μεσάνυχτα ότι έλαβε το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή του Brexit.
«Το αίτημα για αναβολή μόλις έφτασε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε», τόνισε με tweet του ο Τουσκ.
The extension request has just arrived. I will now start consulting EU leaders on how to react. #Brexit
— Donald Tusk (@eucopresident) October 19, 2019
Με την ανάρτηση αυτή του Ντόναλντ Τουσκ έληξε το προηγούμενο θρίλερ τουλάχιστον ως προς το σκέλος εάν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα στείλει το αίτημα για νέα παράταση, όπως τον «διέταξε» το βρετανικό κοινοβούλιο ή όχι.
Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Τζόνσον υποστήριζε ότι δεν θα ζητήσει νέα παράταση για το Brexit, κορυφώνοντας την αγωνία και παίζοντας με τα νεύρα των Ευρωπαίων που ήδη έχουν κλονιστεί με αυτή την υπόθεση.
Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και την ώρα που ο Τουσκ δήλωνε ότι μίλησε με τον Τζόνσον και περιμένει την επιστολή, ο βρετανός πρωθυπουργός έστελνε επιστολές στους βουλευτές του δηλώνοντας ότι μια επιπλέον παράταση δεν έχει κανένα νόημα.
Δύο επιστολές από τον Τζόνσον;
Αν βέβαια αληθεύουν οι τελευταίες πληροφορίες ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε τον εξής τρόπο για να ξεπεράσει το σκόπελο και να είναι και συνεπής ως προς την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου αλλά και ως προς τα λεγόμενα του: Έστειλε δύο αντιφατικές επιστολές τη μία ενυπόγραφη και την άλλη ανυπόγραφη.
Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέα αναβολή του Brexit, όπως ανέφερε μια κυβερνητική πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ και οι Sunday Times, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή και τους Times, ο Τζόνσον έστειλε επίσης δεύτερη επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την νέα παράταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε τρία έγγραφα: Ένα αντίγραφο του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εάν δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο Τζόνσον εξαναγκάστηκε να στείλει την επιστολή και ένα ακόμη στο οποίο τονίζει ότι δεν θέλει καμία παράταση, τόνισε μια κυβερνητική πηγή και οι Sunday Times.
Τα επόμενα βήματα
Ωστόσο, αφού οι Βρυξέλλες έλαβαν το αίτημα για παράταση εντός του χρονικού περιθωρίου (που έληγε στις 11 μ.μ. ώρα Λονδίνου, 1 π.μ. ώρα Ελλάδας) είναι υποχρεωμένες να το μελετήσουν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Όπως εξηγούσαν αναλυτές, παρά την οργή των Ευρωπαίων και την ψυχολογική κούρασή τους εάν ο Τζόνσον ζητήσει την παράταση –κάτι που έμοιαζε πολύ πιθανό αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία του σήμερα– είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να την αρνηθούν οι 27 χώρες μέλη, έστω και αν κάποιες το κάνουν με μισή καρδιά.
«Δεν τους βλέπω να αρνούνται» είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του «Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη» (UK in a Changing Europe).
«Δεν θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι αυτό», πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Όπως είπε ο Τουσκ οι διαβουλεύσεις για το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στο αίτημα του Λονδίνου για νέα παράταση στο Brexit θα ξεκινήσουν αμέσως.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει μερικές ημέρες, εξήγησε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Εάν ζητηθεί από τους «27» να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Σημειώνεται ότι οι πρεσβευτές των χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής.
Δεν θα είναι περίπατος για τη Βρετανία
Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις έκαναν ήδη από τις πρώτες ώρες την εμφάνισή τους, προεξοφλώντας όχι μια αρνητική απάντηση, αλλά σίγουρα και άλλες δύσκολες ώρες για τη Βρετανία και τον Μπόρις Τζόνσον.
Ενδεικτική η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που άσκησε πιέσεις στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ζητώντας του να ξεκαθαρίσει τη στάση του για το Brexit, μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων που τον αναγκάζει να ζητήσει την αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό και εξέφρασε την άποψή του όσον αφορά την αναγκαιότητα μιας γρήγορης αποσαφήνισης», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή της γαλλικής προεδρίας.
Ο Μακρόν είπε ότι «μια καθυστέρηση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
«Τώρα ήρθε η στιγμή της αλήθειας», δήλωσε από την πλευρά της η Ναταλί Λουαζό, ευρωβουλευτής του LREM, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
Το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει 36 τρόπους για να αποχωρήσει από την ΕΕ: είτε θα το κάνει με συμφωνία –εκείνην που διαπραγματεύτηκε με τον Μισέλ Μπαρνιέ– είτε χωρίς. Είτε οι Βρετανοί θα πουν τελικά ότι αυτή η αποχώρηση είναι παράλογη και θα θέσουν τη συμφωνία ή την παραμονή στην ΕΕ σε δημοψήφισμα», τόνισε.
«Όμως δεν μπορούμε να αγοράζουμε χρόνο για τον χρόνο (…) Θα πρέπει επίσης το βρετανικό κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε, προτρέποντας τους Βρετανούς «να μας πουν ναι ή όχι (στη συμφωνία) και αν πουν όχι, να πουν τι σκοπεύουν να κάνουν», κατέληξε.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο για «τεχνική παράταση»
Ένα ενδεχόμενο είναι να δοθεί από τους «27» μια «τεχνική παράταση» ενός μηνός (και όχι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου) ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο για τη Βρετανία όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσουν τη συμφωνία, όπως είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Μια άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε ότι η διάρκεια της αναβολής και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν θα εξαρτηθούν από τον σκοπό για τον οποίο θα ζητηθεί η παράταση.
«Αν εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία αυτή, θα επιδιώξουμε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όμως, αν μιλάμε για εκλογές ή για δεύτερο δημοψήφισμα, είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτό το στάδιο, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη Βρετανία τις επόμενες ώρες», εξήγησε.
Πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δοθούν παρατάσεις μετά τα μέσα του 2020, καθώς η ΕΕ θα χρειαστεί τον υπόλοιπο χρόνο για να προετοιμάσει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της και είναι αναγκαίο να γνωρίζει αν η Βρετανία θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτόν.