Τουρκική εισβολή στη Συρία : Η εγκλωβισμένη ΕΕ

Δημοσιεύτηκε στις 14/10/2019 12:52

Τουρκική εισβολή στη Συρία : Η εγκλωβισμένη ΕΕ

Μεγάλη ανησυχία εξέφρασαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Αναγνώρισαν, ωστόσο, την αδυναμία τους να καταλήξουν και να προχωρήσουν σε κοινές ενέργειες, ώστε να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες»

«Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Η Ιταλία, ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων της Τουρκίας, ζήτησε χθες, Κυριακή, να επιβληθεί «ευρωπαϊκό μορατόριο στις πωλήσεις όπλων» στη χώρα αυτή.

«Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις», παραδέχθηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει προκριθεί για τη θέση του ύπατου αντιπροσώπου της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία» και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, υπογράμμισε.

«Η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την αναστολή των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία», διαβεβαίωσε ο Μπορέλ. Η Ισπανία ανακοίνωσε την αποχώρηση τον Δεκέμβριο της ισπανικής συστοιχίας πυραύλων Patriot η οποία έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ στα Άδανα, στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Η Γαλλία θα ζητήσει σήμερα την ταχεία σύγκληση του μηχανισμού συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατυπωθεί μια κοινή θέση της Ένωσης, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

Τουρκία και ΝΑΤΟ

Το Παρίσι θέλει να συγκαλέσει σύνοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;», διερωτήθηκε.

Επίθεση εναντίον-χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, προβλέπει το άρθρο αυτό του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook