Τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Λεκορνί: Η Ελλάδα φοβάται την Τουρκία και αγοράζει πυραύλους

Η επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Ελλάδα κατά την οποία είχε συνάντηση με το Νίκο Δένδια και υπεγράφη η συμφωνία για την προμήθεια από των 16 πυραύλων Exocet έγινε είδηση και στην Τουρκία, με τα ΜΜΕ της γείτονος να αναρωτιούνται αν ο στόχος του εξοπλιστικού προγράμματος της Αθήνας είναι η Άγκυρα…
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας «απείλησε» την Τουρκία
Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα Daily Sabah σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την αγορά πυραύλων κατά των πλοίων από τη Γαλλία τη Δευτέρα, εν μέσω αγορών για να ενισχύσει την άμυνά της, ημέρες αφότου ο αρχηγός του στρατού της χώρας απείλησε ανοιχτά την Τουρκία σε μια θαλάσσια διαμάχη», αναφερόμενη και στις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημήτρη Χούπη, στο Φόρουμ των Δελφών.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κόστος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό.
Η Daily Sabah αναφέρεται στα προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, τις τρεις φρεγάτες FDI αλλά και τα αεροσκάφη Rafale επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανακοίνωση Δένδια για την πρόθεση απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας Belharra «και πυραύλους cruise από τη Γαλλία, ως μέρος ενός αμυντικού σχεδίου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς επιδιώκει να συμβαδίσει με τη γείτονα και ιστορικό αντίπαλό της, την Τουρκία».
Σημειώνει δε ότι «αν και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν μακροχρόνιες διαφωνίες για τα σύνορα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, που τους έχουν φέρει κοντά σε πόλεμο πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες».
Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται
Η εφημερίδα σημειώνει και τις δηλώσεις Δένδια πως «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», αναφέροντας πως «η τάση εκσυγχρονισμού της Ελλάδας – που ξεκίνησε μετά από χρόνια αμυντικών περικοπών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης 2010-2018 – περιλαμβάνει ήδη όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων και επικεντρώνεται στη συνεργασία με τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Για να προσθέσει πως «η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, διαθέτει μια ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία και λιγότερη εξάρτηση από εισαγωγές για τις αμυντικές της ανάγκες».
Όπως τονίζει «η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ξοδεύει ήδη περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για την άμυνα. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται υπό πίεση να ενισχύσει την άμυνα καθώς η 75χρονη συμμαχία του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ υφίσταται πίεση».
Η Ασπίδα του Αχιλλέα
Επίσης κάνει αναφορά και στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα F-35 που έχουν παραγγελθεί από τις ΗΠΑ και καταγγέλλει τον Δένδια ως έναν από αυτούς που υπονόμευσαν την αναβίωση των δεσμών της Ελλάδας με την Τουρκία.
Η Daily Sabah σημειώνει ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις 21 χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, European Sky Shield, το οποίο ξεκίνησε η Γερμανία, αλλά η κυβέρνηση στην Αθήνα πιστεύει ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή. Η Τουρκία, επίσης, παρουσίασε πρόσφατα το δικό της σύστημα «Ατσάλινου Θόλου» και ήδη διαθέτει αμυντικό προϋπολογισμό πολύ υψηλότερο από την Ελλάδα, που είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία βασίζεται στο δικό της εγχώριο οπλοστάσιο για τον «Θόλο» της και σε άλλους τομείς, ιδιαίτερα στα εναέρια οχήματα μάχης χωρίς πλήρωμα».
Επιμένει στην αποστρατικοποίηση η Τουρκία
Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας ότι «ενώ οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά τζετ συχνά έρχονταν σε συμπλοκή μέχρι πολύ πρόσφατα.
»Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.
»Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας τους από την Άγκυρα».
Hurriyet: Οι Exocet και οι Meteor
Την ίδια στιγμή σε άρθρο της επίσης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet σημειώνεται ότι «η Αθήνα αγοράζει 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους από τη Γαλλία». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι η συμφωνία ήταν μια προσπάθεια να «επηρεάσει» τη Γαλλία να μην πουλήσει πυραύλους Meteor στην Τουρκία».
Turkiye: Η Ελλάδα ανησυχεί για την ισχύ της Τουρκίας στο Αιγαίο
Στο ίδιο πλαίσιο η Türkiye αναφέρει στο δημοσίευμα της ιστοσελίδας της πως «η Ελλάδα προσπαθεί να συμβαδίσει με την Τουρκία! Η Ελλάδα αγοράζει αντιπλοϊκούς πυραύλους από τη Γαλλία».
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα «έχοντας δημιουργήσει ένα όνομα στον αέρα και στην ξηρά με την εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία της, η Τουρκία τρομάζει τους αντιπάλους της και στη θάλασσα. Η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε αντίμετρα εναντίον του τουρκικού ναυτικού, το οποίο ενισχύει τη δύναμή του στη θάλασσα με τα Ada, Istif, Reis, OKHAN και Anadolu».
Κατά τους ισχυρισμούς της Turkiye «ανησυχώντας για την αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει τώρα καταλήξει σε συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων. Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters γνωστοποίησε στους αναγνώστες του τη συμφωνία ως «προσπάθεια της Ελλάδας να ‘συμβαδίσει’ με την Τουρκία»».
«Η Αθήνα στρέφει τα όπλα της στην Τουρκία»
Επιθετικούς τίτλους με στόχο την επίσκεψη Λεκορνί στην Αθήνα είχαν και σειρά ιστοσελίδων, όπως:
– η Sözcü , σύμφωνα με την οποία «Η Αθήνα στρέφει τα όπλα της στην Τουρκία και αγοράζει νέους πυραύλους από τη Γαλλία»
– η Star, που αναφέρει: «Δαπανάει μια περιουσία φοβούμενη την Τουρκία! Η Ελλάδα αναζητά στήριξη στη Γαλλία για το ναυτικό της»
– αλλά και το CNN Türk που σημειώνει: «Κίνηση για πυραύλους ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα: Είναι η Τουρκία ο στόχος;»
Να σημειωθεί ότι πιο ήπιοι είναι οι τίτλοι στις έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων.