Τουρκία: Ηχηρό «όχι» στον νόμο για τα αδέσποτα – Συσπειρώνονται φιλόζωοι και πολίτες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δημοσιεύτηκε στις 30/08/2024 20:37

Τουρκία: Ηχηρό «όχι» στον νόμο για τα αδέσποτα – Συσπειρώνονται φιλόζωοι και πολίτες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη χώρα μας, την ίδια ημέρα, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις Περιβάλλον, Ζώα, αντί Κυνήγι θα επιδώσει επιστολή στην Τουρκική Πρεσβεία. Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία της για τα αδέσποτα σκυλιά, καθώς ο νόμος ορίζει την απομάκρυνση των σκύλων από τους δρόμους και την τοποθέτησή τους σε καταφύγια.

Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρει ότι σκύλοι που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές ή ασθένειες που δεν θεραπεύονται, θα οδηγούνται σε θάνατο. Όπως και όσοι δεν υιοθετούνται.

Στην Τουρκία εκτιμάται ότι ζουν 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά

Τα φιλοζωικά κινήματα δεν θα αφήσουν να περάσει ο νόμος

«Ο νόμος είναι τρομακτικός, αλλά δεν είναι τόσο εύκολος στην εφαρμογή του. Κι αυτό γιατί, ενώ επιτρέπει μαζικές θανατώσεις, δεν προβλέπει τίποτα για τις υποδομές, την οργάνωση, αλλά και τις προσλήψεις προσωπικού που χρειάζεται να γίνουν. Οι δήμοι έχουν περιορισμένα κονδύλια», αναφέρει η ακτιβίστρια, Λάλε Αλατλί, η οποία ζει και εργάζεται στην Ελλάδα 15 χρόνια.

Στην Τουρκία εκτιμάται ότι ζουν 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά.

Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι μόνο οι δήμοι που διαθέτουν Καταφύγια – Κέντρα Περίθαλψης και Δημοτικά Κτηνιατρεία έχουν το δικαίωμα να κάνουν ευθανασία/δολοφονία στους αδέσποτους σκύλους, όπως χαρακτηριστικά λέει η κα Αλατλί.

Στις μεγαλουπόλεις (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Προύσα, Σμύρνη, Τραπεζούντα, Άδανα, Αττάλεια) είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ο νόμος, γιατί υπάρχουν φιλοζωικά σωματεία. Τα φιλοζωικά κινήματα δεν θα αφήσουν να περάσει ο νόμος.

«Οι θανατώσεις των αδέσποτων σκύλων που βλέπουμε στα social media, είναι καθημερινά φαινόμενα, κυρίως στην επαρχία. Όμως, με αυτόν τον νόμο νομιμοποιούνται», τονίζει η ακτιβίστρια.

Ο νόμος αυτός άρχισε να συζητείται, σύμφωνα με την κα Αλατλί, όταν τραυματίστηκαν 20-30 άτομα από αδέσποτα σκυλιά. Σε μία χώρα που γίνονται πάνω από 300 γυναικοκτονίες, και δεν γίνεται τίποτα γι΄αυτό.

Μάλιστα, ενώ ήταν η πρώτη χώρα που κύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2012), τον Μάρτιο του 2021, αποσύρθηκε από τη σύμβαση.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας – Οι ενημερωτικές εκστρατείες και το μποϊκοτάζ στον τουρισμό
Στην Τουρκία υπάρχουν πολύ δυνατά φιλοζωικά κινήματα. Συνεργάζονται και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις με άλλες ΜΚΟ που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου θα γίνει μία μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός από τα Φιλοζωικά Κινήματα, θα συμμετέχουν Κινήματα, Επιμελητήρια (π.χ αρχιτεκτόνων), LGPTQ Οργανώσεις που είναι υπέρ της ζωής.

Η ακτιβίστρια, Λάλε Αλατλί

«Όλα αρχίζουν τώρα: Με μία εκστρατεία για μποϊκοτάζ στον τουρισμό της Τουρκίας, αλλά και σε προϊόντα της, επειδή δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν σέβεται ζωές.
Ενημερωτική εκστρατεία από διάφορους διάσημους (τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς, συγγραφείς, παίκτες reality και influencers) για την αξία της ζωής των ζώων. Με αναφορές στα social media, ομιλίες πριν από τις συναυλίες, και με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Αποφασισμένοι να μην εφαρμοστεί ο νόμος
«Αυτός ο νόμος πέρασε με δύο κόμματα ΑΚ ΕΡ (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των Γκρίζων Λύκων, τα οποία, δυστυχώς, δεν σέβονται τις ανθρώπινες ζωές. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν ψήφισαν.
Δεν μπορούμε να το βλέπουμε ανεξάρτητα από την πολιτική. Είναι πολιτικό ζήτημα αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία. Υπάρχει θυμός για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαξίωση της ζωής των ζώων», επισημαίνει η κα Αλατλί .

Αναφέρει, επίσης, ότι όταν πέρασε ο νόμος, ένας νέος σε ηλικία κτηνίατρος αυτοκτόνησε, γιατί δεν θα μπορούσε να κάνει αυτό που τον αναγκάζει ο νομός.

«Οι προσπάθειες δεν εγκαταλείπονται. Όλα ξεκινάνε τώρα, με ενότητα απέναντι στην αδικία. Οπότε, κανείς δεν κλείνει τα μάτια και ευελπιστούμε να κυριαρχήσει το καλό, αυτό που είναι υπέρ της ζωής», καταλήγει η κα Αλατλί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις Περιβάλλον, Ζώα, αντί Κυνήγι στο πλευρό των φιλόζωων της Τουρκίας
Ο νόμος για τους αδέσποτους σκύλους της Τουρκίας έχει ξεσηκώσει θύελλα και στον ελλαδικό χώρο.

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις Περιβάλλον, Ζώα, αντί Κυνήγι θα επιδώσει επιστολή στην Τουρκική Πρεσβεία.

H πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νέμεσις για το Περιβάλλον, τα Ζώα και το αντί-Κυνήγι, και νομικός, Νατάσα Μπομπολάκη

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

εκατομμύρια αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία θα θανατώνονται μετά
την ψήφιση νέου νόμου που απαιτεί την ευθανασία τους.

Ο νόμος, που καταρτίστηκε από το κυβερνών κόμμα και Εσάς, εισήχθη εν μέσω ανησυχιών για τις επιθέσεις, τα τροχαία ατυχήματα και τη λύσσα στη χώρα, η οποία, όπως εσείς έχετε εκτιμήσει, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του τουρκικού και του ελληνικού τύπου, έχει περί τα 4
εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά.

Αν και ο νόμος αποσκοπεί στην απομάκρυνση των σκύλων από τους δρόμους και την τοποθέτησή τους σε καταφύγια, ταυτόχρονα αναφέρει, ότι κάθε σκύλος με επιθετική συμπεριφορά ή με μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα θανατώνεται, όπως και όσα δεν υιοθετούνται.

Βίντεο και μαρτυρίες δείχνουν φριχτές κακοποιήσεις ζώων, τάφρους γεμάτους πτώματα, διεστραμμένους εγκληματίες να παραβιάζουν το άσυλο της κατοικίας κάθε ανθρώπου και να σκοτώνουν ζώα μέσα σε αυλές σπιτιών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ για το Περιβάλλον και τα Ζώα, όπως και πολλές άλλες Φιλοζωικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και την υφήλιο, εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία ότι η νομοθεσία αυτή, όχι μόνο θα οδηγήσει σε μαζικές θανατώσεις, αλλά και θα δημιουργήσει μία κουλτούρα αδιαφορίας, μίσους και εξανδραποδισμού των ζώων.

Συνεργαζόμαστε με αντίστοιχες Φιλοζωικές Οργανώσεις στην Τουρκία προσπαθώντας να συμμετάσχουμε και να συμβάλουμε στην συλλογική προσπάθεια για να σωθούν τα άστεγα ζώα και, φυσικά, για να βρεθεί τρόπος με ηθικό πρόσημο και αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση
του θέματος του υπερπληθυσμού τους.

Ο τρόπος, κ. πρόεδρε, που φερόμαστε στα ζώα δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού μας!

Και αυτό που συμβαίνει αυτό τον καιρό στη χώρα σας εις βάρος αθώων πλασμάτων, που δεν ευθύνονται αυτά για το ότι βρίσκονται στον δρόμο, αλλά οι συμπολίτες σας και ο άνθρωπος γενικότερα, δεν έχει καμία σχέση με πολιτισμό και ηθικές αξίες. Οι κοινωνίες παγκόσμια πάνε μπροστά και δεν ανέχονται πλέον τέτοιες απάνθρωπες τακτικές.

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα το νόμο, που έχει συγκλονίσει και σοκάρει εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, και να υιοθετήσετε εναλλακτικές πολιτικές που θα προάγουν την καλή μεταχείριση των ζώων σε συνεργασία πάντα με τους Φιλοζωικούς Οργανισμούς της Τουρκίας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις Περιβάλλον, Ζώα, αντί Κυνήγι IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook