Τουρκία : Αποφυλακίστηκε στέλεχος της Τζουμχουριέτ που είχε καταδικαστεί για υποστήριξη στην «τρομοκρατία»

Δημοσιεύτηκε στις 26/10/2019 12:36

Τουρκία : Αποφυλακίστηκε στέλεχος της Τζουμχουριέτ που είχε καταδικαστεί για υποστήριξη στην «τρομοκρατία»

Τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή χθες, Παρασκευή, να αποφυλακιστεί εργαζόμενος της Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet) που παρέμενε έγκλειστος. Πρόκειται για το τελευταίο από τα 14 στελέχη της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας που είχαν καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2018 για υποστήριξη στην «τρομοκρατία».

Στην υπόθεση, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις για την περιστολή της ελευθεροτυπίας επί των ημερών του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα 14 στελέχη της Τζουμχουριέτ, ενός από τα ελάχιστα τουρκικά ΜΜΕ που συνεχίζουν να τηρούν επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης, κατηγορήθηκαν για υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C).

Κατηγορήθηκαν επίσης για υποστήριξη του δικτύου του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίον η Άγκυρα προσάπτει πως ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία.

Τα στελέχη της Τζουμχουριέτ μπαινόβγαιναν στη φυλακή κατά τη διάρκεια της δίκης. Το Σεπτέμβριο το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν έξι κρατούμενοι. Μόνο ο Εμρέ Ιπέρ, ο λογιστής της Τζουμχουριέτ, παρέμενε έκτοτε φυλακισμένος.

Κατά την εφημερίδα, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Ιπέρ πρέπει επίσης να αποφυλακιστεί, έπειτα από έφεση των συνηγόρων του, λίγον καιρό μετά την έγκριση μεταρρυθμίσεων από την τουρκική εθνοσυνέλευση αυτόν το μήνα, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, στο πλαίσιο της —ολοένα και περισσότερο αποτελματωμένης— διαδικασίας που θεωρητικά θα οδηγήσει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στα τρία χρόνια του κύματος εκκαθαρίσεων που εξαπέλυσε ο Ερντογάν μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος έχουν φυλακιστεί πάνω από 77.000 πρόσωπα, που καταδικάστηκαν ή αναμένουν να δικαστούν, ενώ άλλοι περίπου 150.000 δημόσιοι λειτουργοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, αστυνομικοί και άλλοι έχουν καθαιρεθεί, αποπεμφθεί η τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Περίπου 150 ΜΜΕ έχουν κλείσει και 160 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις δυτικών κρατών-συμμάχων της Τουρκίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για την κλίμακα της καταστολής, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να πατάξει κάθε διαφωνία.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, εκπρόσωπος για ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χαιρέτισε την απελευθέρωση του Ιπέρ.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου κατά τα οποία αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι χθες.

«Καλωσορίζω την απελευθέρωση (…) των τεσσάρων δημοσιογράφων στην Τουρκία, τη στιγμή που τίθεται σε ισχύ η νέα δικαστική μεταρρύθμιση» ανέφερε ο Ντεζίρ σε ανακοίνωσή του.

«Καλώ τις τουρκικές Αρχές να αξιοποιήσουν αυτήν τη θετική ορμή και να αφήσουν ελεύθερους όλους τους δημοσιογράφους που παραμένουν πίσω από τα σίδερα στη χώρα» πρόσθεσε.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook