Την ώρα που οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έχει ανακοινωθεί και γεώτρηση κοντά στο Καστελόριζο, η γειτονική χώρα επενδύει στο πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ξένες υφαλοκρηπίδες αγοράζοντας και τρίτο γεωτρύπανο.
Σύμφωνα με γνωστό τουρκικό περιοδικό ναυτιλίας, πρόκειται για το γεωτρύπανο Sertao, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία στη Βρετανία για 37,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε από τη Samsung στη Νότια Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιανή εταιρεία Petrobras μέχρι το 2015.
Το Sertao βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Port Talbot της Βρετανίας για δύο χρόνια.
Έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την εργασία του κάτω από πολύ μεγάλη πίεση και ψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να φτάσει σε βάθος 11 χιλιάδων 400 μέτρων και να διεξάγει γεώτρηση 3 χιλιάδων μέτρων. Το υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ γεωτρύπανο Sertao έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και το μέρος του πλοίου που είναι κάτω από το νερό είναι 12 μέτρα.
Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της ρητορική τόσο για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου όσο και το θέμα των γεωτρήσεων.
Ειδικά για τις γεωτρήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».
Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. «Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε ο Ακάρ.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δείχνει να συνεχίζει τα παιχνίδια με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνει στο τραπέζι – όχι επισήμως για την ώρα – το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου.
Τουρκικά παιχνίδια με σύνδεση γεωτρήσεων με Κυπριακό
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ένα νέο τουρκικό σενάριο που έχει ξεκινήσει να διοχετεύεται αφορά τις προσπάθειες για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό.
Για την υποστήριξη μίας τέτοιας εξέλιξης η Τουρκία φέρεται πως έχει κινηθεί ήδη παρασκηνιακά κάνοντας επαφές με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Η Τουρκία μέσα από αυτό το σχέδιο φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών από εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει μέσα στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.
Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, θέλει να συνδέσει το πάγωμα των ερευνών με μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, μία εξέλιξη που κρύβει μία μεγάλη παγίδα.
Και αυτό, διότι με τη διασύνδεση του ενεργειακού προγράμματος με το Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών, διαμορφώνεται ένα νέο δεδομένο/τετελεσμένο.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θα καταστήσει εν πολλοίς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «αιχμάλωτο» των προθέσεών της στο Κυπριακό.
Προκλήσεις Τσαβούσογλου
Πάντως λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό το σενάριο της Τουρκίας για πάγωμα γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα, μέσω του Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΣυνεχίζει επιχείρησε για μία ακόμη φορά να δημιουργήσει τετελεσμένα προκειμένου να διεκδικήσει μερίδιο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Αυτή τη φορά η Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε στο στόχαστρο τους Ελληνοκυπρίους αλλά και την ΕΕ την οποία κατηγόρησε για έλλειψη αντικειμενικότητας.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην της ε/κ πλευράς», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου» ο οποίος δεν δίστασε να καυτηριάσει και τη στάση που επιδεικνύει η ΕΕ στο θέμα των γεωτρήσεων.
Οργή Αναστασιάδη για τα τουρκικά σενάρια με τις γεωτρήσεις
Η τουρκική πλευρά δεν επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα μόνο με δηλώσεις αξιωματούχων αλλά φαίνεται πως επεξεργάζεται και σενάρια που έχουν στόχο να εκβιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μπει «φρένο» στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να βγουν από το «παιχνίδι» ξένες εταιρείες – κολοσσοί που έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Λευκωσία.
Το νέο τουρκικό σενάριο που έχει ξεκινήσει να διοχετεύεται και έφερε στη δημοσιότητα η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αφορά τις προσπάθειες για πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασύνδεσής του με το Κυπριακό.
Για την υποστήριξη μίας τέτοιας εξέλιξης η Τουρκία φέρεται πως έχει κινηθεί ήδη παρασκηνιακά κάνοντας επαφές με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, η κατοχική δύναμη – με τη στήριξη της Άγκυρας – έχει διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα προωθηθεί μετά τις ψευδοεκλογές στα Κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.
Η Τουρκία μέσα από αυτό το σχέδιο φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει «φρένο» σε προγραμματισμένες γεωτρήσεις εταιρειών από εταιρείες που έχουν συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να παραμείνει μέσα στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων με υδρογονάνθρακες.
Κληθείς να σχολιάσει αυτό το σενάριο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το «ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά».
Μιλώντας για όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις προθέσεις της Τουρκίας να συνδέσει το «πάγωμα» των γεωτρήσεων με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης αφού τόνισε πως δεν έχουμε οτιδήποτε το επίσημο ανέφερε πως η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο για το Κυπριακό, χωρίς αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή προαπαιτούμενα.
Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαιότατα ναι. Διαφορετικά θα ήταν εγκατάλειψη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».
Ερωτηθείς αν σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αυτό που αναμένουμε είναι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της διαδικασίας, είναι και η στάση της Τουρκίας. Συνεπώς, αυτό που ο ΓΓ των ΗΕ είχε προτείνει, δηλαδή την άτυπη πενταμερή σύνοδο προ του τέλους του χρόνου, το απέρριψε η Τουρκία με διάφορα προσχήματα».
Εμείς, πρόσθεσε, είμαστε πάντοτε έτοιμοι. «Από τη Τουρκία εξαρτάται αν και κατά πόσο, επιτέλους, θα προσέλθει στην πενταμερή, για να μπορέσει να διακριβωθεί όχι μόνο η συμφωνία επί των όρων αναφοράς, αλλά και η όλη πορεία, χωρίς προαπαιτούμενα και προτάξεις».