Το τέλος των ψευδαισθήσεων για τους μετανάστες στην Ιρλανδία  

Δημοσιεύτηκε στις 26/11/2023 20:39

Το τέλος των ψευδαισθήσεων για τους μετανάστες στην Ιρλανδία  

Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στο κέντρο του Δουβλίνου μετά από μια επίθεση με μαχαίρι, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών παιδιών κοντά σε σχολείο, αποκάλυψαν μια άβολη αλήθεια για την Ιρλανδία.

Το μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, που επί μακρόν στήριζε αναφανδόν τη φιλομεταναστευτική πολιτική της ένωσης των 27, καλωσορίζοντας στα εδάφη του χιλιάδες αλλοδαπούς που αναμόρφωσαν την οικονομία του, την κοινωνία και τη δημογραφία του δεν είναι πλέον απρόσβλητο στην ξενοφοβία.

Οι μετανάστες άρχισαν να καταφτάνουν στην Ιρλανδία τη δεκαετία του 1990, σε τόσο μεγάλους αριθμούς που σήμερα το ένα πέμπτο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της να έχει γεννηθεί αλλού, μια σεισμική μεταμόρφωση του πληθυσμιακού προφίλ της που εξελίχθηκε απρόσκοπτα, χωρίς ιδιαίτερο δημόσιο διάλογο και καθόλου πολιτικό αντίκτυπο.

Η ιρλανδική εξαίρεση

Την ώρα που το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα διογκωνόταν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες καταλήγοντας στο περιβόητο Brexit, η Ιρλανδία φαινόταν ανέγγιχτη από όσα κατακλυσμιαία και βίαια συνέβαιναν ολόγυρα της. Το ζήτημα της μετανάστευσης έκανε μόνο cameo εμφανίσεις στις προεκλογικές περιόδους, τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις ή τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Η άνοδος του Σιν Φέιν, του σοσιαλδημοκρατικού και υπερκαθολικού κόμματος με στόχο την εθνική αυτοδιάθεση δεν αναστάτωσε τίποτα από τα παραπάνω, γράφει ο Guardian.

Τα σχόλια για τη ιρλανδική αυτή εξαίρεση υπήρξαν πολλά και συνεχή. Ίσως οι αιώνες μετανάστευσης και αποικιοκρατίας έκαναν τους Ιρλανδούς να βλέπουν με συμπάθεια όσους έφταναν στα εδάφη της για μια νέα, καλύτερη, ζωή. Σίγουρα σε αυτό βοήθεια η αχόρταγη πείνα της οικονομίας για εργατικό δυναμικό, έστω και αν αυτή σταμάτησε το κραχ και η λιτότητα. Ίσως πάλι οι Ιρλανδοί από τη φύση τους να είναι περισσότερο φιλόξενοι και πιο χαλαροί, απέναντι στους Πολωνοί, τους Ινδοί, τους Ρουμάνους και τους Βραζιλιάνους που θέλησαν να μοιραστούν τη γη τους και να ζήσουν στο πλευρό τους.

Τα γεγονότα της Πέμπτης αποτέλεσαν το τέλος των εξαίσιων ψευδαισθήσεων. Περίπου στη 1.30 μ.μ., ένας 50χρονος άνδρας μαχαίρωσε τρία παιδιά και μια γυναίκα έξω από ένα δημοτικό σχολείο στην πλατεία Παρνέλ στο κεντρικό Δουβλίνο, τραυματίζοντας σοβαρά δύο από τα θύματα. Ήταν μια σοκαριστική επίθεση, η οποία μέσα σε λίγες ώρες μετέτρεψε τους δρόμους της ιρλανδικής πρωτεύουσας σε πραγματική κόλαση.

Η κόλαση των fake news

Οι σχολιαστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης είναι αλλοδαπός και συγκεκριμένα Αλγερινός μετανάστης καλώντας τους Ιρλανδούς σε βίαιη διαμαρτυρία. «Δεν μπορούν να μας ελέγξουν όλους», ανέφερε ένα εμπρηστικό φωνητικό μήνυμα από έναν λογαριασμό fake news με την ονομασία «Σκοτώστε όλους τους μετανάστες». Άμεσα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Δουβλίνου, όπου ζει ο μεγαλύτερος αριθμός των μεταναστών, κρατώντας ιρλανδικές σημαίες και φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν».

Τι κι αν όπως αποκαλύφθηκε ο δράστης όχι μόνο δεν είναι μετανάστης αλλά Ιρλανδός πολίτης, ενώ ο άνθρωπος που τον αφόπλισε σώζοντας τα παιδιά και προλαβαίνοντας τα χειρότερα ήταν ο Βραζιλιάνος διανομέας, Κάιο Μπενίσιο, που τον χτύπησε στο κεφάλι με το κράνος του τα επεισόδια πήραν φωτιά καίγοντας 11 οχήματα της αστυνομίας, 3 λεωφορεία και τραμ, ενώ λεηλατήθηκαν 13 καταστήματα και συνελήφθησαν 48 άτομα.

Οι δράστες των ταραχών «είναι γεμάτοι μίσος», «αγαπούν τη βία», «αγαπούν το χάος και αγαπούν να προκαλούν δεινά στους άλλους», κατήγγειλε άμεσα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. «Πρέπει να ανακτήσουμε την Ιρλανδία από αυτούς οι οποίοι, χωρίς ενδοιασμό, εκμεταλλεύονται τους φόβους όσων αφήνονται εύκολα να παρασυρθούν στο σκότος», πρόσθεσε δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει «όλες τις προβλέψεις του νόμου, όλη την κρατική μηχανή για να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι» στις ταραχές.

Η σταδιακή αλλαγή

«Η κυβέρνηση θα προστατεύει άοκνα τους πολίτες μας», κατέληξε για να υπενθυμίσει ότι η αποφράδα Πέμπτη και όσα τρομερά και φοβερά συνέβησαν στη διάρκεια της δεν είναι χαρακτηριστικά της προσέγγισης της Ιρλανδίας απέναντι στους μετανάστες, μια χώρα στην οποία σήμερα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας gofundme.com διοργανώθηκε έρανος με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τον ήρωα Βραζιλιάνο διανομέα. Η πρωτοβουλία «Buy Caio Benicio a pint» (σ.σ. σε ελεύθερη απόδοση «Κέρασε τον Κάιο Μπενίσιο μια μπύρα») ξεπέρασε είναι η αλήθεια κάθε προσδοκία, αφού συγκεντρώθηκαν 194.000 ευρώ!

Ωστόσο και πάλι δεν κρύβεται το γεγονός ότι η ανησυχία για την μετανάστευση και τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα απλώνεται στις πόλεις και τα χωριά της Ιρλανδίας τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2019, ένα ξενοδοχείο στην κομητεία Λίτριμ, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο, πυρπολήθηκε δύο φορές, ενώ στο στόχαστρο εμπρηστών έχουν μπει και άλλα κέντρα προσφύγων.

Σε αυτό έχει συμβάλει ο αντιμεταναστευτικός λόγος κάποιων προσωπικοτήτων της άκρας δεξιάς που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία, τροφοδοτούμενος και από τη στεγαστική κρίση. Οι ακροδεξιοί αυτοί καταγγέλουν κυρίως την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, ενώ πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο βόρειο Δουβλίνο και σε επαρχιακές περιοχές κατά των σχεδίων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Mainstream χώρα

Για παράδειγμα ο Ιρλανδός σταρ του MMA Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, τον οποίο ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μεταξύ αυτών που προωθούν την ακροδεξιά ρητορική. «Δεν θα χάσουμε περισσότερες από τις γυναίκες και τα παιδιά μας (από τις ενέργειες) άρρωστων και διεστραμμένων ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να είναι καν στην Ιρλανδία. Πείτε το όπως θέλετε. Δεν μας νοιάζει», έγραψε συγκεκριμένα στο Χ.

Τώρα το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η Ιρλανδία θα ακολουθήσει την τελευταία τάση της ανάδυσης ακροδεξιών κομμάτων στην πρώτη γραμμή της εξουσίας όπως συνέβη από τη Σλοβακία μέχρι την Πολωνία και την Ιταλία.

Συνειδητοποιώντας, πάντως, την ανησυχητική μεταστροφή της Ιρλανδίας ο πολιτικός συντάκτης Πάτ Λίχι  έγραψε αυτές τις μέρες στους Irish Times «είτε πιστεύεται ότι τα παραπάνω έχουν βάση, είτε όχι, είναι πλέον μέρος της πολιτικής μας», αποκαλύπτοντας ότι μια πολιτική προσωπικότητα της κυβέρνησης του έστειλε το εξής μήνυμα στον απόηχο των επεισοδίων της Πέμπτης «είμαστε πλέον κι εμείς μια mainstream ευρωπαϊκή χώρα»…

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook