Το τελευταίο όπλο του Ζελένσκι ενάντια στη Ρωσία: Η κολακεία του Τραμπ
Στην ετήσια πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος και ικανός να επιτύχει την ειρήνη και να τερματίσει την επιθετικότητα του Πούτιν».
Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, ο Ζελένσκι δήλωσε σε Αμερικανό podcaster ότι ο Τραμπ κέρδισε καθώς ήταν «πολύ ισχυρότερος» υποψήφιος από την Καμάλα Χάρις, προσθέτοντας: «Έδειξε ότι μπορεί να το κάνει διανοητικά και σωματικά».
Ο Ζελένσκι δεν είναι ο μόνος μεταξύ των επιφανών Ουκρανών που προσπαθεί να καλοπιάσει τον Τραμπ, σύμφωνα με το CNN.
Τον Νοέμβριο, ένας Ουκρανός βουλευτής από το κόμμα του Ζελένσκι τον πρότεινε ακόμη και για το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με επιστολή που είδε ο Kyiv Independent.
Ούτε πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση από την Ουκρανία. Σε αυτό που ένα άρθρο γνώμης του CNN το 2019 αποκάλεσε « εγχειρίδιο γλειψίματος», ο Ζελένσκι ακούστηκε να χαιρετίζει τον Τραμπ ως «μεγάλο δάσκαλο» στο περιβόητο τηλεφώνημα στο οποίο ο τότε πρόεδρος της πρώτης θητείας προέτρεψε την Ουκρανία να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.
Το Κίεβο στο μη περαιτέρω
Το Κίεβο εισέρχεται στο 2025 με το πίσω πόδι στον πόλεμό του κατά της Ρωσίας, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αγωνίζονται να συγκρατήσουν τις ρωσικές προελάσεις στα ανατολικά, όπου υπερτερούν κατά πολύ αριθμητικά.
Οι πιθανότητες να ανακαταλάβει κατεχόμενα ρωσικά εδάφη σύντομα φαίνονται όλο και πιο λίγες.
Υπό τον απερχόμενο πρόεδρο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ έγιναν ο μοναδικός μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και το Κίεβο εξακολουθεί να γνωρίζει καλά ότι πρέπει να παραμείνει στο πλευρό του Τραμπ για να εξασφαλίσει μελλοντική υποστήριξη.
«Δυστυχώς, ο Ζελένσκι δεν έχει την πολυτέλεια να είναι εχθρικός προς τον Τραμπ», δήλωσε στο CNN η Τζοάνα Χόσα, συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσει να τον πάρει με το μέρος της Ουκρανίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ουκρανία, η οποία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την αμερικανική υποστήριξη».
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται στον ορίζοντα. Το σχέδιο του απεσταλμένου του για τον τερματισμό του πολέμου περιέχει πολλά που θα ικανοποιήσουν το Κρεμλίνο.
Ο Ζελένσκι έχει πει ότι θέλει να «συνεργαστεί άμεσα» με τον νέο πρόεδρο και εμφανίζεται πιο πρόθυμος -ή ίσως δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει παραχωρήσεις στο πεδίο της μάχης.
«Φυσικά, η Ουκρανία θα ήθελε να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχασε. Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια αυτού του εξαντλητικού πολέμου, η ανακατάληψη όλων των εδαφών δεν είναι πουθενά στον ορίζοντα. Με βαριά καρδιά, οι Ουκρανοί αρχίζουν σιγά σιγά να το αποδέχονται αυτό», δήλωσε η Χόσα.
Ο Ζελένσκι έχει περιγράψει συχνά τον Τραμπ ως ισχυρό, μια προφανής προσπάθεια να προσελκύσει έναν εκλεγμένο πρόεδρο που έχει κάνει την «ειρήνη μέσω της δύναμης» σύνθημα.
«Ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς. Τα προσόντα του είναι τέτοια. Μπορεί να είναι καθοριστικός σε αυτόν τον πόλεμο. Μπορεί να σταματήσει τον Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι στο United News, το πολεμικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η σχέση Τραμπ-Πούτιν
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, ο Τραμπ πιστεύει θεμελιωδώς ότι μπορεί να έχει καλές σχέσεις με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν.
Έχει εκφράσει εδώ και καιρό τον θαυμασμό του για τον Πούτιν, ενώ άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες τον έχουν αποφύγει, και έχει δεσμευτεί να συναντηθεί μαζί του «πολύ γρήγορα» μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν -ο οποίος καταδικάστηκε ως «χασάπης» από τον Μπάιντεν- φαίνεται ανοιχτός στην οικοδόμηση δεσμών με τον Τραμπ.
Μετά τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές, ο Πούτιν έδωσε τα συγχαρητήριά του, αποκαλώντας τον «θαρραλέο άνθρωπο».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο τέλος του έτους τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί του.
Ακόμη και αν η Ρωσία προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο λόγος της δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ανταποκριτής του CNN για θέματα διεθνούς ασφάλειας, οι προηγούμενες υποσχέσεις της Μόσχας για ειρήνη στην Ουκρανία έχουν χαρακτηριστεί από εξαπάτηση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε πιθανή κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι μόνο κατ’ όνομα.
Ανταλλαγές στρατευμάτων
Και ο Ζελένσκι έχει προσφέρει και άλλα οφέλη.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έριξε την ιδέα της ανταλλαγής ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη με ουκρανικά στρατεύματα μόλις τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι η πολεμική εμπειρία των δυνάμεων του Κιέβου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σωστά, ενισχύοντας το ΝΑΤΟ – τη στρατιωτική συμμαχία στην οποία έχουν προσφερθεί διαβεβαιώσεις ότι θα ενταχθεί η Ουκρανία – και συμβάλλοντας στη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρώπη, κάτι που είναι πιθανό να προσελκύσει έναν ηγέτη των ΗΠΑ που έχει απαιτήσει από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την άμυνα.
Το «Σχέδιο Νίκης»
Ο Ζελένσκι έχει επίσης προσελκύσει το επιχειρηματικά εστιασμένο μυαλό του Τραμπ.
Το λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης» του, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, περιλαμβάνει μια σημαντική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ορυκτά – έναν κρίσιμο πόρο στον οποίο η Ουκρανία είναι πλούσια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η υπογραφή της συμφωνίας για τα ορυκτά αναβλήθηκε δύο φορές, με πιθανό κίνητρο να επιτραπεί στον Τραμπ να πάρει τα εύσημα γι’ αυτήν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Ο ανταποκριτής του CNN διατύπωσε την άποψη ότι το Κίεβο θα έκανε μια επικερδή προσφορά στις ΗΠΑ, από οικονομική άποψη.
«Είδαμε ότι σε αυτό το «Σχέδιο Νίκης», ότι περιλαμβάνει κρίσιμα ορυκτά, περιλαμβάνει επενδύσεις… Η Ουκρανία ουσιαστικά προσπαθεί να πει ότι μπορεί να είναι κερδοφόρο για την Αμερική».
Θα δουλέψει η κολακεία;
Αλλά ενώ το να κολακεύει τον Τραμπ είναι μια κοινή τακτική, η απρόβλεπτη συμπεριφορά του σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες εγγυήσεις ότι θα λειτουργήσει.
Η υποδοχή του Τραμπ από την τότε Βρετανίδα μονάρχη, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, το 2019 δεν τον εμπόδισε να εκτοξεύσει μια σειρά από οργισμένα tweets λίγο πριν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο του, περιγράφοντας τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν ως «παγωμένο και αποτυχημένο».
Στη συνέχεια χαρακτήρισε την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ως «ανόητη».
Η Χόσα πιστεύει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η προσέγγιση του Ζελένσκι αποδίδει, με τον Τραμπ να αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν περισσότερες από 24 ώρες για να τερματιστεί η σύγκρουση – έναν ισχυρισμό που έκανε τον Ιούλιο του 2024 – σε ένα σημάδι της αλλαγής της στάσης του.
«Ο Ζελένσκι αντιμετώπισε μια επιλογή: να κολακεύσει τον Τραμπ ή να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει με τον Πούτιν», δήλωσε η Χόσα.
«Η κολακεία είναι ένα μικρό τίμημα για ένα καλύτερο αποτέλεσμα».