Το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Λίβανος – Η ασυνήθιστη εμπλοκή των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε στις 08/02/2025 20:15

Το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Λίβανος – Η ασυνήθιστη εμπλοκή των ΗΠΑ

Ο Λίβανος σχημάτισε νέα κυβέρνηση το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, έπειτα από μία ασυνήθιστα άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ στη διαδικασία, σε ένα βήμα που αποσκοπεί να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην πρόσβαση σε κονδύλια για την ανοικοδόμησή της, μετά τον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, ο νέος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ δήλωσε ότι το 24μελές υπουργικό συμβούλιο θα δώσει προτεραιότητα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την ανοικοδόμηση και την εφαρμογή ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για τη σταθερότητα στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από περισσότερες από τρεις εβδομάδες συνομιλιών με τα αντίπαλα πολιτικά κόμματα στο Λίβανο – όπου οι κυβερνητικές θέσεις κατανέμονται ανάλογα με τη σέχτα – και ημέρες αδιεξόδου σχετικά με τους σιίτες μουσουλμάνους υπουργούς, οι οποίοι συνήθως ορίζονται από την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και τη σιιτική σύμμαχό της Αμάλ.

Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην επιρροή της Χεζμπολάχ σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τέσσερις υπουργούς στην κυβέρνηση η Χεζμπολάχ, παρά τις αντιρρήσεις ΗΠΑ
Ο αναπληρωτής απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Ορτάγκους, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θεωρούν «κόκκινη γραμμή» τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στο νέο υπουργικό συμβούλιο και ευχαρίστησε το Ισραήλ για τα καταστροφικά πλήγματα που κατάφερε στην ομάδα, σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση που προκάλεσε διαδηλώσεις στο Λίβανο.

 

Τελικά, όμως, η σύμμαχος της Χεζμπολάχ, Αμάλ – της οποίας ηγείται ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι – είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τέσσερα από τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιασίν Τζαμπέρ, και να δώσει την έγκρισή της σε ένα πέμπτο.

Το υπουργικό συμβούλιο είναι τώρα επιφορτισμένο με τη σύνταξη μιας πολιτικής δήλωσης, που θα είναι ένα γενικό περίγραμμα της προσέγγισης και των προτεραιοτήτων της επερχόμενης κυβέρνησης, και στη συνέχεια θα χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο του Λιβάνου.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, ο οποίος απολάμβανε την υποστήριξη των ΗΠΑ ως διοικητής του στρατού, εξελέγη πρόεδρος στις 9 Ιανουαρίου και διόρισε τον Σαλάμ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης λίγες ημέρες αργότερα. Να σημειωθεί ότι ο Ναουάφ Σαλάμ είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο διορισμός του ήταν το πιο πρόσφατο μήνυμα μιας δραματικής αλλαγής στην ισορροπία δυνάμεων στον Λίβανο, μετά τα βαριά πλήγματα που επέφερε το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, την εκδίωξη τον Δεκέμβριο του Σύρου συμμάχου της οργάνωσης, Μπασάρ αλ Άσαντ, και την εκλογή του Αούν τον περασμένο μήνα.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook