Το Ισραήλ εμπόδισε σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα – Ο Άντονι Μπλίνκεν το απέκρυψε

Δημοσιεύτηκε στις 25/09/2024 16:52

Το Ισραήλ εμπόδισε σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα – Ο Άντονι Μπλίνκεν το απέκρυψε

Το Ισραήλ εμπόδισε σκόπιμα την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, σύμφωνα με δύο αρμόδια κυβερνητικά όργανα με αντικείμενο την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Άντονι Μπλίνκεν τα απέρριψε. Ο Μπλίνκεν δήλωσε στο Κογκρέσο: «Δεν εκτιμούμε επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή περιορίζει με άλλο τρόπο» τη βοήθεια, παρόλο που η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και άλλοι είχαν διαπιστώσει ότι το Ισραήλ είχε παραβιάσει το νόμο.

Οι δύο σημαντικότερες αρχές της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική βοήθεια κατέληξαν αυτή την άνοιξη στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ είχε σκόπιμα εμποδίσει τις παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης παρέδωσε την αξιολόγησή της στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και το γραφείο προσφύγων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε τη στάση του σε κορυφαίους διπλωμάτες στα τέλη Απριλίου.

Το συμπέρασμά τους ήταν εκρηκτικό, επειδή η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί από την κυβέρνηση να διακόπτει τις αποστολές όπλων σε χώρες που εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αμερικανικές βόμβες και άλλα όπλα στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όμως ο Μπλίνκεν και η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν αποδέχθηκαν καμία από τις δύο διαπιστώσεις. Μέρες αργότερα, στις 10 Μαΐου, ο Μπλίνκεν παρέδωσε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση στο Κογκρέσο που έλεγε: «Δεν εκτιμούμε επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή περιορίζει με άλλο τρόπο τη μεταφορά ή την παράδοση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Δολοφονίες εργαζομένων, βομβαρδισμοί νοσοκομείων, παρακράτηση ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλα

Πριν από την έκθεσή του, η USAID είχε στείλει στον Άντονι Μπλίνκεν ένα λεπτομερές υπόμνημα 17 σελίδων σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ.

Το υπόμνημα περιέγραφε περιπτώσεις ισραηλινής παρέμβασης στις προσπάθειες παροχής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, της κατεδάφισης γεωργικών κατασκευών, των βομβαρδισμών ασθενοφόρων και νοσοκομείων, της παραμονής τροφίμων σε αποθήκες εφοδιασμού και της συστηματικής απόρριψης φορτηγών γεμάτων τρόφιμα και φάρμακα.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, σωτήρια τρόφιμα είχαν αποθηκευτεί σε απόσταση μικρότερη των 48 χιλιομέτρων πέρα από τα σύνορα σε ένα ισραηλινό λιμάνι, συμπεριλαμβανομένου αρκετού αλευριού για να θρέψει περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους για πέντε μήνες. Αλλά τον Φεβρουάριο η ισραηλινή κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τη μεταφορά αλεύρων, λέγοντας ότι αποδέκτης τους ήταν το παλαιστινιακό παράρτημα των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. UNRWA) που είχε κατηγορηθεί ότι είχε δεσμούς με τη Χαμάς.

Άλλος οργανισμός, από άλλη οδό, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα

Ξεχωριστά, ο επικεφαλής του Γραφείου Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επίσης διαπιστώσει ότι το Ισραήλ μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί εξωτερικής βοήθειας για το πάγωμα σχεδόν 830 εκατομμυρίων δολαρίων των φορολογουμένων που προορίζονταν για όπλα και βόμβες στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθαν στην κατοχή της ProPublica.

Ο ΟΗΕ έχει κηρύξει λιμό σε τμήματα της Γάζας. Η κορυφαία ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την παροχή βοήθειας στον κόσμο διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Παλαιστίνιοι στον θύλακα αγωνίζονται με την πείνα. Πολλοί περνούν μέρες χωρίς να τρώνε.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι δεκάδες παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα, πιθανότατα πρόκειται για σημαντική υποεκτίμηση. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παλεύουν με την έλλειψη εμβολιασμών που επιδεινώνεται από την κρίση υγιεινής. Τον περασμένο μήνα, ένα μικρό αγόρι έγινε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της USAID έγραψαν ότι λόγω της συμπεριφοράς του Ισραήλ, οι ΗΠΑ θα πρέπει να διακόψουν τις πρόσθετες πωλήσεις όπλων στη χώρα. Η ProPublica απέκτησε αντίγραφο του σημειώματος της υπηρεσίας του Απριλίου μαζί με τον κατάλογο των στοιχείων που οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν για να στηρίξουν τα συμπεράσματά τους.

Τους πιέσαμε, τι να κάνουμε;

Η USAID, της οποίας ηγείται η μακροχρόνια διπλωμάτης Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι ο διαφαινόμενος λιμός στη Γάζα είναι αποτέλεσμα της «αυθαίρετης άρνησης, του περιορισμού και των εμποδίων της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ», σύμφωνα με το υπόμνημα. Αναγνώρισε επίσης ότι η Χαμάς έπαιξε ρόλο στην ανθρωπιστική κρίση.

Η USAID, η οποία λαμβάνει συνολική πολιτική καθοδήγηση από τον υπουργό Εξωτερικών, είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός αρμόδιος για τη διεθνή ανάπτυξη και την ανακούφιση από καταστροφές. Η υπηρεσία προσπαθούσε επί μήνες και απέτυχε να παραδώσει αρκετά τρόφιμα και φάρμακα στον πεινασμένο και απελπισμένο παλαιστινιακό πληθυσμό. Πρόκειται, κατέληξε η USAID, «για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο».

Απαντώντας σε λεπτομερείς ερωτήσεις για αυτό το ρεπορτάζ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι είχε πιέσει τους Ισραηλινούς να αυξήσουν τη ροή της βοήθειας. «Όπως ξεκαθαρίσαμε τον Μάιο, όταν κυκλοφόρησε η έκθεση (μας), οι ΗΠΑ είχαν βαθιές ανησυχίες κατά την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου για τη δράση και την αδράνεια του Ισραήλ που συνέβαλε στην έλλειψη συνεχούς παροχής της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας», έγραψε εκπρόσωπος.

«Το Ισραήλ έλαβε στη συνέχεια μέτρα για να διευκολύνει την αυξημένη ανθρωπιστική πρόσβαση και τη ροή βοήθειας στη Γάζα».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ συνέστησε την συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας

Κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να έχει εξασφαλίσει μια σειρά σημαντικών δεσμεύσεων από τους Ισραηλινούς, το επίπεδο της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους είναι το ίδιο ανεπαρκές όπως και κατά την επίτευξη των δύο αποφάσεων.

«Ο υπαινιγμός ότι η ανθρωπιστική κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά στη Γάζα είναι μια φάρσα», δήλωσε ο Σκοτ Πόλ , αναπληρωτής διευθυντής της Oxfam. «Η εμφάνιση της πολιομυελίτιδας τους τελευταίους δύο μήνες σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε».

Το υπόμνημα της USAID ήταν μια ένδειξη ενός βαθύ ρήγματος στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. Τον Μάρτιο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τζακ Λιου, έστειλε στον Μπλίνκεν ένα τηλεγράφημα στο οποίο υποστήριζε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, στο οποίο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, θα πρέπει να εμπιστευθεί τη διευκόλυνση των αποστολών βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Λιού αναγνώρισε ότι «άλλα τμήματα της ισραηλινής κυβέρνησης προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διακίνηση (ανθρωπιστικής βοήθειας)», σύμφωνα με αντίγραφο του τηλεγραφήματός του που περιήλθε στην κατοχή της ProPublica. Αλλά συνέστησε τη συνέχιση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας επειδή είχε «εκτιμήσει ότι το Ισραήλ δεν θα αρνηθεί, περιορίσει ή παρεμποδίσει με άλλο τρόπο αυθαίρετα τις αποστολές τροφίμων και φαρμάκων που παρέχονται ή υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ».

Ο πρέσβης Λιου «Θα ήταν ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ο Λιου δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επικαλούνται τακτικά «τη συντριπτική αρνητική ισραηλινή κοινή γνώμη κατά» της χορήγησης βοήθειας στους Παλαιστίνιους, «ειδικά όταν η Χαμάς καταλαμβάνει τμήματα αυτής και όταν παραμένουν όμηροι στη Γάζα». Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ακολουθεί τους νόμους του πολέμου, σε αντίθεση με τη Χαμάς.

Τους μήνες που προηγήθηκαν αυτού του τηλεγραφήματος, ο Λου είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για περιπτώσεις που οι Ισραηλινοί μπλόκαραν την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις επιχειρήσεις της πρεσβείας αλλά, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, δεν έχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν γι’ αυτές.

«Αλλά το ένστικτό του είναι να υπερασπιστεί το Ισραήλ»

«Κανένα άλλο έθνος δεν έχει παράσχει ποτέ τόση ανθρωπιστική βοήθεια στους εχθρούς του», απάντησε τότε ο Λιου σε υφισταμένους του, σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα σχόλια προκάλεσαν ευρεία απορία. «Αυτό έβαλε τους ανθρώπους στα άκρα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στην ProPublica. «Θα ήταν ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης».

Οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί διπλωμάτες δικαιολόγησαν την πολιτική Μπάιντεν να συνεχίσει να κατακλύζει το Ισραήλ με όπλα

Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λιου είχε πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες με τους ηγέτες της USAID στην Ουάσινγκτον, εκτός από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι τοπικοί διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργάζονται στην Ιερουσαλήμ. «Αλλά το ένστικτό του είναι να υπερασπιστεί το Ισραήλ», δήλωσε ένας τρίτος αξιωματούχος.

«Ο Πρέσβης Λιου ήταν στην πρώτη γραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, καθώς και στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των ομήρων, θα ανακούφιζε τα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα και θα έθετε τέλος στη σύγκρουση», έγραψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ερώτημα αν το Ισραήλ εμπόδιζε την ανθρωπιστική βοήθεια έχει συγκεντρώσει ευρεία προσοχή. Πριν από τη δήλωση του Μπλίνκεν στο Κογκρέσο, το Ρόιτερς μετέδωσε τις ανησυχίες της USAID σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα, ο οποίος ανέρχεται πλέον σε περίπου 42.000, και ότι ορισμένοι αξιωματούχοι εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου προσφύγων, τον είχαν προειδοποιήσει ότι οι διαβεβαιώσεις των Ισραηλινών δεν ήταν αξιόπιστες.

Η ύπαρξη του υπομνήματος της USAID, του τηλεγραφήματος του Λιου και τα γενικά συμπεράσματά τους είχαν επίσης αναφερθεί προηγουμένως. Αλλά ο πλήρης απολογισμός των στοιχείων της USAID, η απόφαση του γραφείου προσφύγων τον Απρίλιο και οι δηλώσεις των εμπειρογνωμόνων στην πρεσβεία -μαζί με την απόφαση του Λιου να τα υπονομεύσει- αποκαλύπτουν νέες πτυχές του εντυπωσιακού διχασμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν και πώς οι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί διπλωμάτες δικαιολόγησαν την πολιτική του να συνεχίσει να κατακλύζει το Ισραήλ με όπλα παρά τις αντιρρήσεις των ίδιων των εμπειρογνωμόνων τους.

Παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για να μην είναι συνένοχος

Η Στέισι Γκίλμπερτ, πρώην ανώτερος πολιτικός στρατιωτικός σύμβουλος στο γραφείο προσφύγων, η οποία είχε εργαστεί σε σχέδια της έκθεσης του Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο, παραιτήθηκε λόγω της διατύπωσης στην τελική έκδοση.

«Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που δείχνουν ότι το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για τον αποκλεισμό της βοήθειας», έγραψε σε δήλωσή της λίγο μετά την αποχώρησή της, την οποία ανέφεραν η Washington Post και άλλα μέσα. «Η άρνηση αυτού του γεγονότος είναι παράλογη και ντροπιαστική. Αυτή η έκθεση και οι κραυγαλέες αναλήθειες της θα μας στοιχειώνουν».

Η έδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον δεν καλωσόριζε πάντα αυτού του είδους τις πληροφορίες από τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες επί τόπου, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις εργασίες της πρεσβείας. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα όταν οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν τον μικρό αριθμό φορτηγών βοήθειας που επιτράπηκε η είσοδος.

«Πολλές φορές δεν το δέχονταν επειδή ήταν μικρότερο από αυτό που έλεγαν οι Ισραηλινοί», δήλωσε το άτομο στην ProPublica. «Το συναίσθημα από την Ουάσινγκτον ήταν: «Θέλουμε να δούμε τη βοήθεια να αυξάνεται επειδή το Ισραήλ μας είπε ότι θα το κάνει (!)».

Έπρεπε να μπλοκάρει την στρατιωτική βοήθεια και δεν το έκανε

Παρόλο που το Ισραήλ έχει τη δική του βιομηχανία όπλων, η χώρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικά αεροσκάφη, βόμβες και άλλα όπλα στη Γάζα. Από τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερους από 50.000 τόνους οπλισμού, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ήταν «ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση» των «επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου».

Οι ΗΠΑ δίνουν στην ισραηλινή κυβέρνηση περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο ως βάση και σημαντικά περισσότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, χρήματα που οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν για να αγοράσουν βόμβες και εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής. Το Κογκρέσο και η εκτελεστική εξουσία έχουν επιβάλει νομικές δικλείδες για το πώς το Ισραήλ και άλλοι εταίροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα. Ένα από αυτά είναι ο νόμος περί εξωτερικής βοήθειας.

Το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας του νόμου είναι γνωστό ως 620I, το οποίο χρονολογείται από το εμπάργκο της Τουρκίας στην Αρμενία κατά τη δεκαετία του 1990. Αυτό το μέρος του νόμου δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ευρέως. Αλλά φέτος, ομάδες υπεράσπισης και ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο το έβγαλαν από την αφάνεια και κάλεσαν τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει το 620I για να πιέσει τους Ισραηλινούς να επιτρέψουν την ελεύθερη είσοδο βοήθειας στη Γάζα.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μια πολιτική που ονομάζεται Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας, ή NSM-20, για να απαιτήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ελέγχει τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ σχετικά με το αν μπλοκάρει τη βοήθεια και στη συνέχεια να αναφέρει τα ευρήματά του στους νομοθέτες. Εάν ο Μπλίνκεν διαπίστωνε ότι οι Ισραηλινοί δεν διευκόλυναν τη βοήθεια και, αντίθετα, την περιόριζαν αυθαίρετα, τότε η κυβέρνηση θα έπρεπε βάσει του νόμου να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια.

Ο Μπλίνκεν υπέβαλε την επίσημη θέση του οργανισμού στις 10 Μαΐου, συντασσόμενος με τον Lew, πράγμα που σήμαινε ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα συνεχιζόταν.

Αναμφισβήτητα το Ισραήλ έχει παραβιάσει επανειλημμένα τα διεθνή πρότυπα τους τελευταίους 7 μήνες

Σε δήλωσή του την ίδια ημέρα, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, επέκρινε τη κυβέρνηση για την επιλογή της «να αγνοήσει τις απαιτήσεις του NSM-20».

«Το αν το Ισραήλ συμμορφώνεται αυτή τη στιγμή με τα διεθνή πρότυπα όσον αφορά τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε απελπισμένους, πεινασμένους πολίτες μπορεί να είναι συζητήσιμο», δήλωσε ο Βαν Χόλεν. «Αυτό που είναι αναμφισβήτητο – για όσους δεν κάνουν τα στραβά μάτια – είναι ότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αυτά τα πρότυπα τους τελευταίους 7 μήνες».

Από τις αρχές Μαρτίου, τουλάχιστον 930 φορτηγά γεμάτα τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες είχαν κολλήσει στην Αίγυπτο περιμένοντας έγκριση από τους Ισραηλινούς, σύμφωνα με το υπόμνημα της USAID.Οι αξιωματούχοι έγραψαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συχνά εμποδίζει τη βοήθεια επιβάλλοντας γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Οι Ισραηλινοί χρειάζονταν εβδομάδες ή μήνες για να απαντήσουν σε ανθρωπιστικές ομάδες που είχαν υποβάλει συγκεκριμένα είδη για να εγκριθούν για να περάσουν από τα κυβερνητικά σημεία ελέγχου.

Στη συνέχεια, το Ισραήλ συχνά αρνιόταν αυτές τις υποβολές εντελώς ή τις αποδέχονταν κάποιες ημέρες αλλά όχι άλλες. Η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν παρέχει αιτιολόγηση, εκδίδει οριζόντιες απορρίψεις ή επικαλείται αυθαίρετους παράγοντες για την άρνηση ορισμένων ειδών», αναφέρεται στο υπόμνημα.

(Συγνώμη) «Λάθος μας»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους δικηγόρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «αύξησε την ικανότητα ελέγχων ασφαλείας και διαβεβαίωσε ότι δεν επιβάλλει κανένα όριο στον αριθμό των φορτηγών που μπορούν να ελεγχθούν και να εισέλθουν στη Γάζα», σύμφωνα με ξεχωριστό υπόμνημα που εστάλη στον Μπλίνκεν και το οποίο περιήλθε στην κατοχή της ProPublica. Οι εν λόγω αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις περισσότερες από τις καθυστερήσεις στις ανθρωπιστικές ομάδες ότι δεν έχουν αρκετή χωρητικότητα για να περάσουν τρόφιμα και φάρμακα.Οι εμπειρογνώμονες της USAID και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εργάζονται άμεσα με αυτές τις ομάδες λένε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

Σε ξεχωριστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθαν στην κατοχή της ProPublica, αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας εντόπισαν αντικείμενα στα φορτηγά που είχαν απαγορευτεί από τους Ισραηλινούς, όπως εξοπλισμό για καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ηλιακές λάμπες, κουζίνες και κιτ αφαλάτωσης, επειδή θεωρούνταν «διπλής χρήσης», πράγμα που σημαίνει ότι η Χαμάς θα μπορούσε να συνυπολογίσει τα υλικά. Ορισμένα από τα φορτηγά που απομακρύνθηκαν μετέφεραν επίσης είδη που χρηματοδοτούνταν από τους Αμερικανούς, όπως κιτ υγιεινής, όπως δείχνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο σημείωμά της προς τον Μπλίνκεν, η USAID ανέφερε επίσης πολλά δημοσίως αναφερόμενα περιστατικά στα οποία εγκαταστάσεις και εργαζόμενοι παροχής βοήθειας χτυπήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ακόμη και μερικές φορές αφού είχαν μοιραστεί τις τοποθεσίες τους με τις IDF και είχαν λάβει έγκριση, μια διαδικασία γνωστή ως «αποσυμφωνία». Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά ήταν λάθη.

Όχι μόνο δεν τηρούσαν τις υποσχέσεις τους, αλλά στόχευαν τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια

Η USAID διαπίστωσε ότι οι Ισραηλινοί συχνά υποσχέθηκαν να λάβουν επαρκή μέτρα για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, αλλά συχνά δεν τα τηρούσαν. Στις 18 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, ένα κομβόι εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούσε να εκκενώσει μια διαδρομή που τους είχε ανατεθεί από τις IDF.

Στο κομβόι δεν δόθηκε άδεια να διασχίσει ένα στρατιωτικό σημείο ελέγχου – παρά την προηγούμενη άδεια των IDF. Στη συνέχεια, ενώ επέστρεφαν στις εγκαταστάσεις τους, οι IDF άνοιξαν πυρ εναντίον των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας δύο από αυτούς.

Μέσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πριν από την έκθεση του Μπλίνκεν στο Κογκρέσο, ορισμένοι από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του οργανισμού είχαν μια ξεχωριστή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το αν το Ισραήλ εμπόδιζε την ανθρωπιστική βοήθεια. Η ProPublica απέκτησε ένα νήμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τεκμηριώνει το επεισόδιο.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που «καίνε» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στις 17 Απριλίου, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας επικοινώνησε με τη Μίρα Ρέσνικ , αναπληρώτρια βοηθό γραμματέα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία έχει περιγραφεί ως η κινητήρια δύναμη της υπηρεσίας πίσω από τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ και σε άλλους εταίρους φέτος. Ο αξιωματούχος ειδοποίησε την Ρέσνικ για το γεγονός ότι υπήρχαν περίπου 827 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

Ο Ρέσνικ στράφηκε προς τον σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είπε: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να μετακινήσουμε το υπόλοιπο της» χρηματοδότησης, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να εξοφλήσει λογαριασμούς για παλαιότερες αγορές όπλων. Η χρηματοδότηση στην οποία αναφέρθηκε προερχόταν από δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων.

Ο σύμβουλος, μια από τις υψηλότερες θέσεις στην υπηρεσία, συμφώνησε με την Ρέσνικ. «Νομίζω ότι πρέπει να μετακινήσουμε αυτά τα κεφάλαια», έγραψε.

Υπήρχε όμως ένα εμπόδιο, σύμφωνα με τον κορυφαίο δικηγόρο της υπηρεσίας: Όλα τα αρμόδια γραφεία εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έπρεπε να υπογράψουν και να συμφωνήσουν ότι το Ισραήλ δεν εμπόδιζε τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. «Το κυριότερο πράγμα που θα έπρεπε να δούμε είναι ότι κανένα γραφείο δεν εκτιμά επί του παρόντος ότι ενεργοποιείται ο περιορισμός στο 620i», έγραψε ο Ρίτσαρεντ Βίσεκ , εντεταλμένος νομικός σύμβουλος του οργανισμού.

Συμορφώθηκαν όλοι εκτός από το γραφείο που είχε την πιο σαφή εικόνα της παρακράτησης της ανθρωπιστικής βοήθειας

Τα γραφεία άρχισαν να συμμορφώνονται. Τα τμήματα Μέσης Ανατολής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφώνησαν και διαπίστωσαν ότι ο νόμος δεν έχει ενεργοποιηθεί, «υπό το φως των δεσμεύσεων του Νετανιάχου και των βημάτων που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής το Ισραήλ», ενώ σημείωσαν ότι εξακολουθούν να έχουν «σημαντικές ανησυχίες για τις ισραηλινές ενέργειες».

Μέχρι τις 25 Απριλίου, όλα είχαν υπογράψει εκτός από ένα. Το Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης – PRM ήταν το πιο δύσκολο. Αυτό ήταν αξιοσημείωτο επειδή το γραφείο είχε από τις περισσότερες γνώσεις από πρώτο χέρι για την κατάσταση μετά από μήνες στενής συνεργασίας με την USAID και ανθρωπιστικές ομάδες για να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στους Παλαιστίνιους.

«Ενώ συμφωνούμε ότι υπήρξαν θετικά βήματα σε ορισμένες δεσμεύσεις που σχετίζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια, συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι τα γεγονότα επί τόπου δείχνουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ περιορίζεται», έγραψε ένας αξιωματούχος του γραφείου στην ομάδα.

Ένα γραφείο καθυστερούσε την πληρωμή βιομηχανιών όπλων

Ήταν μια δυνητικά εκρηκτική στάση. Ένας από τους υφισταμένους της Ρέσνικ στο γραφείο μεταφοράς όπλων απάντησε και ζήτησε διευκρινίσεις: «Λέει το  Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης – PRM ότι το 620I έχει ενεργοποιηθεί για το Ισραήλ;»

Ναι, απάντησε η Τζουλιέτα Βαλς Νόγιες, η βοηθός γραμματέας του, αυτή ήταν πράγματι η άποψη του γραφείου. Στο ηλεκτρονικό της μήνυμα, επικαλέστηκε μια συνάντηση της προηγούμενης ημέρας μεταξύ του αναπληρωτή γραμματέα Μπλίνκεν και άλλων κορυφαίων βοηθών της διοίκησης. Όλα τα γραφεία που συμμετείχαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είχαν παράσχει σημεία συζήτησης στον αναπληρωτή γραμματέα, συμπεριλαμβανομένου ενός που έλεγε ότι το Ισραήλ «απέτυχε να εκπληρώσει τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις του προς τον πρόεδρο».

Αλλά, μετά από μια σειρά προσωπικών συνομιλιών, η Βαλς Νόγιες έκανε πίσω, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το επεισόδιο. Όταν ρωτήθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του προσωπικού γιατί είχε κάνει πίσω στο θέμα, η Βαλς Νόγιες απάντησε: «Θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες», είπε το άτομο.

Η χρηματοδότηση φαίνεται ότι τελικά εγκρίθηκε.Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ο Μπλίνκεν παρέδωσε την έκθεσή του στο Κογκρέσο.

Πηγή: ProPublica.org


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook