«To Iron Dome δεν είναι αδιαπέραστο» – Επικίνδυνη η ισραηλινή κλιμάκωση κατά του Ιράν λέει ο Observer
Επικίνδυνη χαρακτηρίζει, ο Observer την ισραηλινή κλιμάκωση κατά του Ιράν επισημαίνοντας ότι οι αναλύσεις πληροφοριών αποκάλυψαν ότι το Iron Dome δεν είναι στην πραγματικότητα άτρωτο. Σε ορισμένες περιοχές, οι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν τον περίφημο Σιδερένιο Θόλο του Ισραήλ και να προκαλέσουν ζημιά στο έδαφος, επιβεβαιώνοντας την τρωτότητα του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας.
Στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη το βράδυ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι άμυνές τους είχαν παραμείνει σταθερές. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι το Ιράν είχε εκτοξεύσει περισσότερους από 180 πυραύλους, αλλά λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τις ζημιές δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει τα αντίποινά του, οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτές οι αρχικές αναφορές θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικές – και θα μπορούσαν να αλλάξουν τα σχέδια του Ισραήλ υπό τον φόβο ενός παρατεταμένου γύρου πινγκ πονγκ πυραυλικών επιθέσεων με το Ιράν.
Το χτύπημα στην αεροπορική βάση Nevatim
Δορυφορικές εικόνες και πλάνα σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν πύραυλο μετά από βλήμα να χτυπά την αεροπορική βάση Nevatim στην έρημο Negev, προκαλώντας τουλάχιστον κάποιες δευτερεύουσες εκρήξεις. Αυτό δείχνει ότι παρά την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome και Arrow, τα ιρανικά χτυπήματα ήταν πιο αποτελεσματικά από ό,τι είχε προηγουμένως αναγνωριστεί.
Οι ειδικοί που ανέλυσαν το βίντεο σημείωσαν τουλάχιστον 32 άμεσα χτυπήματα στην αεροπορική βάση. Κανένα δεν φαίνεται να προκάλεσε μεγάλες ζημιές, αλλά μερικά προσγειώθηκαν κοντά σε υπόστεγα που στεγάζουν τα αεροσκάφη F-35 του Ισραήλ, μεταξύ των πιο πολύτιμων στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας.
«Το βασικό γεγονός παραμένει ότι το Ιράν έχει αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει σκληρά το Ισραήλ αν το επιλέξει»
Ενώ αυτοί οι πύραυλοι δεν φαίνεται να χτυπούν αεροπλάνα στο έδαφος, θα έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα εάν εκτοξευθούν σε μια πόλη όπως το Τελ Αβίβ, ή εάν κατευθυνθούν σε άλλους στόχους υψηλής αξίας, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου κοντά στη Χάιφα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Το βασικό γεγονός παραμένει ότι το Ιράν έχει αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει σκληρά το Ισραήλ αν το επιλέξει», γράφει ο Decker Eveleth, αναλυτής και ερευνητής στην ομάδα CNE που ανέλυσε το βίντεο.
«Οι αεροπορικές βάσεις είναι δύσκολοι στόχοι και το είδος του στόχου που πιθανότατα δεν θα προκαλέσει πολλές απώλειες. Το Ιράν θα μπορούσε να επιλέξει έναν διαφορετικό στόχο, για παράδειγμα, μια πυκνοκατοικημένη βάση χερσαίων δυνάμεων των IDF ή έναν στόχο μέσα σε περιοχή αμάχων. Μία πυραυλική επίθεση εκεί θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό απωλειών» προσθέτει.
Οικονομικές συνέπειες
Ένα άλλο πρόβλημα για το Ισραήλ είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις μιας παρατεταμένης ανταλλαγής χτυπημάτων με το Ιράν.
«Δεδομένου ότι το Ισραήλ φαίνεται να έχει ήδη δεσμευτεί δημοσίως να χτυπήσει το Ιράν, αυτή πιθανότατα δεν είναι η τελευταία φορά που θα δούμε ανταλλαγές πυραύλων», γράφει ο Eveleth. «Η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα είναι, μακροπρόθεσμα, μια ανταλλαγή που το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά», προσθέτει.
Μακροπρόθεσμα, το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει ιρανικές γραμμές παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και υποδομές, προκειμένου να αποτρέψει επιθέσεις. Οι επιλογές στόχων του Ισραήλ, περιλαμβάνουν ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις – συμπεριλαμβανομένων και εγκαταστάσεων των Φρουρών της Επανάστασης, και ενεργειακές υποδομές, όπως διυλιστήρια πετρελαίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρόμοιο χτύπημα στο Ισραήλ.