Τι ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό – Εάν αποτύχει τότε…
Μεγαλώνει η ανησυχία όσο δεν υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα πως θα επιτευχθεί ο στόχος του 2% εγκαίρως με τον Ευρωκοινοβούλιο να προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της όσον αφορά την ικανότητά της να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ θα αναγνωρίσει τις βελτιωμένες προοπτικές του πληθωρισμού κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα αλλά θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση για μείωση των επιτοκίων δήλωσε ο Πέτερ Καζιμίρ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας χαμηλώνοντας τις προσδοκίες και καλώντας να μην αναληφθεί ένα τέτοιο ρίσκο μέχρι τον Ιούνιο.
«Κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της»
Στο μεταξύ, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία για την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ, την οποία παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο, τα μέλη του εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι τιμές καταναλωτή δεν έχουν τιθασευτεί.
«Εάν η ΕΚΤ αποτύχει να μειώσει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο (του 2%) εγκαίρως, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ, ιδίως για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διατηρήσει τα επιτόκια σε επίπεδα ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο αλλά με τον πληθωρισμό να υποχωρεί γρήγορα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν πότε θα αρχίσουν να χαλαρώνουν κάποιες από τις αυξήσεις που οδήγησαν το επιτόκιο στο 4% μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
Καλεί την ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ανησυχία είναι «βαθύτατη» για το επίμονα υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», σημειώνει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και καλεί «την ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού».
Ο Καζιμίρ δηλώνει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε να μειώσουμε το επιτόκιο» εκτιμώντας πως ο Ιούνιος είναι ο προτιμότερος μήνας.
«Το χρονοδιάγραμμα είναι σημαντικό, διότι θα προτιμούσα έναν ομαλό και σταθερό κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε αρκετά σίγουροι για το πρώτο βήμα», πρόσθεσε. ΙΝ