Τι σκέφτονται οι Ρώσοι για Τραμπ: «Τα χειρότερα τέσσερα χρόνια θα επαναληφθούν;»

Δημοσιεύτηκε στις 14/11/2024 19:37

Τι σκέφτονται οι Ρώσοι για Τραμπ: «Τα χειρότερα τέσσερα χρόνια θα επαναληφθούν;»

Είναι γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος, ασκώντας κριτική στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο. Εάν συνυπολογιστεί και το αμερικανικό αφήγημα, περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, τότε το αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου θα έπρεπε να κάνει τους Ρώσους να πίνουν βότκες από χαρά.

Είναι άραγε ο Πούτιν χαρούμενος και μήπως σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο κεφάλαιο Ντόναλντ Τραμπ στην υπηρεσία του Κρεμλίνου;

Σύμφωνα με τον ειδικό στην ρωσική πολιτική και ανταποκριτή του The Nation στη Μόσχα, Φρεντ Γουέιρ, οι λόγοι που δεν «ανοίγουν βότκες» από χαρά οι Ρώσοι, πολύ πιο σύνθετοι.

Είναι αλήθεια πως όταν εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, ολόκληρη η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ξέσπασε σε ένα αυθόρμητο χειροκρότημα. Εξάλλου η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήριζε τον Πούτιν, «Χίτλερ».

Ειδικοί στη ρωσική εξωτερική πολιτική πόνταραν ότι ο Τραμπ θα ακολουθούσε τις ασαφείς υποσχέσεις του να «τα πάει καλά» με τον Πούτιν και θα ξεπάγωνε τις ρωσοαμερικανικές σχέσειςέσεις, που επιδεινώθηκαν άσχημα μετά την υποκινούμενη από τη Δύση ουκρανική εξέγερση του Μαϊντάν και την επακόλουθη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Από τον φακό της Μόσχας, η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν ένα ασταμάτητο σόου κλόουν που έκανε τα πάντα πολύ χειρότερα»

Ο Μέιρ υπενθυμίζει στη συνέχεια ότι η Μόσχα ήλπιζε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να συζητήσει τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ίσως να ωθήσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό θα επέτρεπε στην Ουκρανία να ανακτήσει ειρηνικά το έδαφός της [εκτός της Κριμαίας] και να διατηρήσει την κυριαρχία της, ως ουδέτερη χώρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, όπως έκανε η Φινλανδία σοφά στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με Ρώσο διπλωμάτη, ειδικό στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, που επικαλείται ο ανταποκριτής του The Nation, η πρώτη θητεία Τραμπ ήταν «τα χειρότερα τέσσερα χρόνια της ζωής μας».

Όπως τονίζει ο Μέιρ, ο Τραμπ ενέτεινε τις κυρώσεις στη Ρωσία και παρέδωσε θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι έλπιζαν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι ο Τραμπ θα μπορούσε να τερματίσει την επιδείνωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων με επίτευξη ευρείας κατανόησης σε καυτά ζητήματα, όπως οι εξοπλισμοί, η Συρία και η Ουκρανία. Αντίθετα, η εμμονή των αμερικανικών ΜΜΕ με τη φαινομενική αποδοχή από τον Τραμπ των υποσχέσεων του Πούτιν ότι η Ρωσία δεν είχε παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, κόντρα σε αυτά που έλεγαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, έγινε το μοναδικό στοιχείο που θυμούνται οι Αμερικανοί από εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής.

«Από τον φακό της Μόσχας, η πρώτη θητεία του Τραμπ ήταν ένα ασταμάτητο σόου κλόουν που έκανε τα πάντα πολύ χειρότερα από ό,τι θα μπορούσε να κάνει η κατηγορηματική και προβλέψιμη εχθρότητα της Κλίντον» αναφέρει ο αναλυτής του The Nation.

«Αυτό εξηγεί γιατί η Μόσχα επίσημα αντέδρασε ελάχιστα στην επιστροφή Τραμπ. Ο Πούτιν άργησε μερικές μέρες πριν δώσει συγχαρητήρια, και το έκανε στη Διάσκεψη Valdai, ενώπιον ενός κοινού ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων από όλον τον κόσμο. Όσο για τη διεξαγωγή συνομιλιών, ειδικά για την Ουκρανία, ο Πούτιν έδειξε προσεκτικά ότι ήταν ανοιχτός να ακούσει τι έχει να πει ο Τραμπ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «δεν έχει αυταπάτες» ότι ο Τραμπ θα αλλάξει αυτό που θεωρεί ως ενσωματωμένη αντι-ρωσική στάση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Ο Καναδός ανταποκριτής σημειώνει ότι η Ρωσία πλέον έχει παραιτηθεί από τις προσπάθειες να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, αφιερώνοντας ενέργεια και πόρους στην ανάπτυξη δεσμών με τους BRICS+, που εξελίσσονται σε πανίσχυρη παγκόσμια οικονομικό πόλο εναλλακτικό στη Δύση. Μπορεί να μην είναι έτοιμοι οι περισσότεροι συμμετέχοντες να υποστηρίξουν πλήρως μια αντιδυτική ατζέντα, όπως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί, είναι φιλικοί στη Ρωσία και ουδέτεροι στον πόλεμο της Ουκρανίας και πρόθυμοι για οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Ο Μέιρ υπογραμμίζει πως οι Ρώσοι θα καλωσόριζαν οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια για την ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, διαφορετικά, είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν τον πόλεμο και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρουν. «Κανείς στη Μόσχα δεν φαίνεται να περιμένει την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ» υπογραμμίζει ο έμπειρος δημοσιογράφος

Ερωτηθείς, από τον Μέιρ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Αντρέι Κλίμοφ, εάν πίστευε ότι η νίκη του Τραμπ θα έκανε τη διαφορά για τους Ρώσους απάντησε, σίγουρα γιατί εκεί που ο Τζο Μπάιντεν ήταν «φιλοδυτικός» ηγέτης, ο Τραμπ είναι «φιλοαμερικανός».

Ωστόσο, ο Κλίμοφ δεν πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα για τους Ρώσους.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook