Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας κοινής γνώμης για το ΝΑΤΟ, που διεξήγαγε… το ίδιο το ΝΑΤΟ, στις 32 χώρες- μέλη της συμμαχίας. Η δημοσκόπηση δώθηκε χθες στη δημοσιότητα, από το Τμήμα Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ (Public Diplomacy Division), εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον (9-11 Ιουλίου).
Η έρευνα γνώμης διεξήχθη μέσω προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1000 ατόμων σε κάθε χώρα – με εξαίρεση την Αλβανία και το Μαυροβούνιο όπου έγινε σε δείγμα 500 ατόμων. Η τελευταία φάση της έρευνας ολοκληρώθηκε μεταξύ 1ης Απριλίου και 6ης Μαΐου 2024. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνονται και προηγούμενες σφυγμομετρήσεις που έγιναν το αντίστοιχο διάστημα το 2023 και 2022. Την πλήρη έρευνα μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ
Γενικά συμπεράσματα της έρευνας του ΝΑΤΟ
Στη σύνοψη της δημοσκόπησης αναφέρονται τα εξής:
- Συνεργασία μεταξύ των βορειοαμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ: μια σταθερή πλειοψηφία θεωρεί ότι η χώρα τους είναι ασφαλέστερη λόγω της συνεργασίας μεταξύ των βορειοαμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ.
- Μελλοντική ασφάλεια: Μια σταθερή πλειοψηφία (73%) θεωρεί ότι η Συμμαχία είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας τους.
- Η προτίμηση υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ παραμένει υψηλή: το 70% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο ΝΑΤΟ σε ένα πιθανό δημοψήφισμα. Το 14% θα ψήφιζε κατά.
- Συλλογική άμυνα: Το 63% πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει να υπερασπιστεί μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση επίθεσης- το 11% διαφωνεί. Η συμφωνία ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ καθιστά λιγότερο πιθανή μια ξένη επίθεση παραμένει υψηλή
- Αμυντικές δαπάνες: Το 76% πιστεύει ότι η χώρα τους πρέπει είτε να διατηρήσει είτε να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Η υποστήριξη για την αύξηση των αμυντικών δαπανών έχει αυξηθεί
- Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Το 63% πιστεύει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει επηρεάσει την ασφάλεια της χώρας τους- το 28% δεν το πιστεύει. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο πολέμου στις χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει υψηλή.
- Εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης: Η εμπιστοσύνη στα εθνικά μέσα ενημέρωσης ότι λένε την αλήθεια για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να μειώνεται: το 44% εμπιστεύεται τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το 49% όχι.
- Υποστήριξη για την Ουκρανία: Το 61% συμφωνεί με τη συνέχιση της παροχής υποστήριξης από τη χώρα τους προς την Ουκρανία.
- Ρωσία: Το 62% των πολιτών στις χώρες-συμμάχους του ΝΑΤΟ έχει δυσμενή γνώμη για τη Ρωσία- το 11% βλέπει τη Ρωσία θετικά.
- Κίνα: 48% των πολιτών στις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ έχουν δυσμενή άποψη για την Κίνα- 14% την βλέπουν θετικά.
Πού στέκεται η Ελλάδα: Υψηλά ποσοστά σκεπτικισμού
Πέρα από τα γενικά συμπεράσματα, έχει ενδιαφέρον να δούμε που στέκεται η χώρα μας σε μια σειρά ζητήματα, με βάση πάντα τις απαντήσεις που έδωσε το δείγμα ερωτηθέντων στην έρευνα του ΝΑΤΟ, στα ερωτήματα που τους τέθηκαν
Το 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησαν ότι η χώρα τους είναι πιο ασφαλής ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των βορειοαμερικανικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ (βλ. τις ΗΠΑ) των ευρωπαϊκών κρατών-μελών της συμμαχίας.
Αν και το ποσοστό κινείται κοντά στον γενικό μέσο όρο (60%) είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ (τα πιο χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στη Γαλλία και την Ιταλία, με ποσοστό συμφωνίας 50%).
Σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο είναι το ποσοστό όσων διαφωνούν με την παραπάνω πρόταση (26% έναντι 20%).
Στο ερώτημα «πόσο σημαντική θεωρείς τη συμμαχία του ΝΑΤΟ για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας σου;» μόλις το 28% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απαντά «πολύ σημαντική» – έναντι 41% του παγκόσμιου μέσου όρου. Πρόκειται για το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό παγκοσμίως μετά τη Γαλλία και τη Σλοβενία (24% και 25% αντίστοιχα).
Συνολικά η Ελλάδα, μαζί με τις απαντήσεις όσων θεωρούν τη συμμαχία «κάπως σημαντική» για τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας μοιράζεται την προτελευταία θέση, μαζί με το Μαυροβούνιο και τη Σλοβακία (65%, έναντι 73% του μέσου όρου στις 32 χώρες). Στην τελευταία θέση όσον αφορά τη σημασία της ένταξης στη συμμαχία για τη μελλοντική τους ασφάλεια, έρχονται οι Σλοβένοι, με 60% να τη θεωρούν πολύ ή κάπως σημαντική.
Υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ οι 7 στους 10 στην Ελλάδα, αναποφάσιστοι οι 2 στους 10
Σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να μείνουν ή να φύγουν από το ΝΑΤΟ υπέρ της παραμονής θα ψήφιζε το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα στην Ελλάδα – ακριβώς όσο και ο παγκόσμιος μέσος όρος. Μόλις 8% εμφανίζονται να ψηφίζουν υπέρ της αποχώρησης έναντι 14% του παγκόσμιου μέσου όρου. Ένα όμως σχετικά υψηλό ποσοστό, 22% απαντά ότι δεν γνωρίζει πώς θα ψήφιζε (έναντι 17% του παγκόσμιου μέσου όρου).
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκέλος της έρευνας που λέει «αν μπορούσες να ψηφίσεις υπέρ ή κατά της συμμετοχής της χώρας σου στο ΝΑΤΟ πώς θα ψήφιζες;».
Αποκλείοντας τη δυνατότητα της απάντησης «δεν ξέρω», οι ψήφοι υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ είναι από τους υψηλότερους παγκοσμίως, με 24% (έναντι 16% του διεθνούς μέσου όρου).
Δισταγμός για εμπλοκή σε πόλεμο
Η Ελλάδα είναι επίσης στις πιο διστακτικές χώρες σε ό,τι αφορά την προθυμία εμπλοκής σε πολέμους του ΝΑΤΟ. Στο ερώτημα «σε ποιο βαθμό συμφωνείς ή διαφωνείς ότι η χώρα σου θα έπρεπε να υπερασπιστεί μια άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αν δεχόταν επίθεση», συμφωνία δηλώνει μόνο ο ένας τους δύο (51%), έναντι 63% του διεθνούς μέσου όρου.
Πιο χαμηλά ποσοστά έχουν μόνο η Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Ισλανία και η Βόρεια Μακεδονία. Στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ουδετερότητα, με το 27% να απαντά ότι «ούτε διαφωνεί ούτε συμφωνεί», έναντι 20% του διεθνούς μέσου όρου. Αθροιστικά με όσους διαφωνούν και όσους «δεν ξέρουν», το ποσοστό όσων δεν βιάζονται να πάρουν το όπλο τους για το ΝΑΤΟ αγγίζει το 49%.
Η Ελλάδα είναι επίσης πέμπτη από το τέλος στις χώρες που πιστεύουν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ κάνει μια επίθεση από ξένη χώρα λιγότερο πιθανή. Με τη φράση αυτή συμφωνεί το 56% των ερωτηθέντων, έναντι 63% του παγκόσμιου μέσου όρου. Λίγο πιο χαμηλά βρίσκεται η Βουλγαρία με 55% και ακολουθούν Ισλανδία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία με 54%,53% και 50%.
Δεν θέλουν περισσότερους εξοπλισμούς
Μόνο το 33% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απαντά ότι θέλει να αυξηθούν οι δαπάνες για άμυνα – έναντι 41% του παγκόσμιου μέσου όρου. Το 43% πιστεύει ότι πρέπει να μείνουν σταθερές και ένα σχετικά υψηλό ποσοστό 19% ζητάει μείωση αμυντικών δαπανών (έναντι 13% του μέσου όρου παγκοσμίως).