Tesla: Πώς ένας ντράμερ της heavy metal κόστισε στον Μασκ 56 δισ. δολάρια

Δημοσιεύτηκε στις 02/02/2024 18:48

Tesla: Πώς ένας  ντράμερ της heavy metal κόστισε στον Μασκ 56 δισ. δολάρια

Ο Έλον Μασκ υπέστη αυτή την εβδομάδα μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές ήττες στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την ακύρωση της πληρωμής των 56 δισ. δολαρίων που προέβλεπε το πακέτο της αμοιβής του από την Tesla.

Η δικαστική απόφαση ήρθε έπειτα από προσφυγή ενός απίθανου αντίπαλου, ενός πρώην ντράμερ της heavy metal.

Ο Ρίτσαρντ Τορνέτα προσέφυγε κατά του Μασκ το 2018, όταν είχε στην κατοχή του μόλις εννέα μετοχές της Tesla.

Την Τρίτη, ο μικρομέτοχος κέρδισε τη δίκη, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι το «ασύλληπτο» ποσό που θα λάμβανε ο Μασκ θα αδικούσε τους μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι άνθρωποι σαν τον Τορνέτα είναι απαραίτητοι για την αστυνόμευση των διοικητικών συμβουλίων

Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είχε κερδίσει μια σειρά δικών όπου κατηγορήθηκε για παραβίαση των υποχρεώσεών του προς τους μετόχους, δυσφήμιση και παραβίαση των κανόνων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και εκ πρώτης όψεως ο Τορνέτα δεν φαίνεται άνθρωπος που θα τα έβαζε με την εταιρική απληστία, σχολιάζει το Reuters.

Η παρουσία του στο Διαδίκτυο δείχνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο στην κατασκευή ηχοσυστημάτων για πειραγμένα αυτοκίνητα.

Έχει ποστάρει βίντεο για διάφορα γκάτζετ που έχει εφεύρει, ακόμα και για ένα ατύχημα που είχε στο οποίο έβαλε κατά λάθος φωτιά στα φρύδια του.

Σε βίντεο από το θρυλικό κλαμπ της Νέας Υόρκης CBGB, ο Τορνέρτα εμφανίζεται επίσης να παίζει ντραμς με την πρώην μπάντα του Dawn of Correction, η οποία περιέγραφε τη μουσική της ως «γρήγορη κλοτσιά στη μούρη με μποτάκι σιδερένιας μύτης».

Ο Ρίτσαρντ Τορνέτα σε φωτογραφία από το προφίλ του στο Facebook

Η δύναμη των μικρομετόχων
Στα social media, θαυμαστές του Μασκ και της Tesla καταδικάζουν τη δικαστική απόφαση ως παρωδία και αναρωτώνται πώς ένας μέτοχος με τόσο μικρό μερίδιο μπορεί να έχει τόση δύναμη.

Η Tesla είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα της πολιτείας του Ντέλαγουερ, η οποία έχει μακρά ιστορία μικροεπενδυτών που τα έβαλαν με επιτυχία με τα μεγάλα αφεντικά.

Και για να γίνει αυτό φαίνεται πως δεν χρειάζεται βαθιά τσέπη.

Τη δουλειά την κάνουν δικηγορικές εταιρείες που διατηρούν λίστες με μετόχους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν για προσφυγές, είπε στο Reuters ο Έρικ Τάλεϊ, καθηγητής Εταιρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Δικηγόροι
Οι μέτοχοι μπορεί να είναι ασφαλιστικά ταμεία με μεγάλα χαρτοφυκάκια αλλά και μικροεπενδυτές όπως ο Τορνέτα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να υπογράψουν τα έγγραφα της αγωγής. Τα έξοδα τα αναλαμβάνει συνήθως η δικηγορική εταιρεία, όπως έγινε και στην περίπτωση του Τορνέτα.

Ο ίδιος δεν θα πάρει αποζημίωση, θα ωφεληθεί όμως μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους της Tesla από τη εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιχειρηματικοί σύνδεσμοι αντιδρούν εδώ και καιρό σε τέτοιες προσφυγές, τις οποίες θεωρούν κατάχρηση του δικαστικού συστήματος.

Πριν από 10 χρόνια, το Ντέλαουερ είχε ζήσει μια σειρά αγωγών από μικροεπενδυτών που επιχειρούσαν να μπλοκάρουν συμφωνίες. Συχνά οι υποθέσεις επιλύονταν με ανούσιους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που πάντα προέβλεπαν αμοιβές για τους εμπλεκόμενους δικηγόρους. Οι δικαστές και οι βουλευτές της πολιτείας τελικά καταπολέμησαν το φαινόμενο.

Ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι άνθρωποι σαν τον Τορνέτα είναι απαραίτητοι για την αστυνόμευση των διοικητικών συμβουλίων. Πολιτικές και δικαστές λένε εδώ και καιρό ότι θα προτιμούσαν αυτές οι προσφυγές να έρχ0ονται από μεγάλες επενδυτικές εταιρείες.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι επενδυτέ δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Ουόλ Στριτ.

Ο Τορνέτα, όμως, δεν είχε τέτοια κωλύματα. «Το όνομά του είναι πλέον χαραγμένο στα χρονικά του εταιρικού δικαίου» σχολίασε ο Τάλεϊ, ο καθηγητής Νομικής.

«Οι φοιτητές μου θα διαβάζουν την υπόθεση Τορνέτα εναντίον Μασκ για τα επόμενα δέκα χρόνια».  © πηγή και φωτογραφία: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook