Τέλος στο πλύσιμο των αυτοκινήτων στην Καταλονία – Αδειάζουν τις πισίνες
Αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της χειρότερης ξηρασίας, που έχει σημειωθεί στην περιοχή αποφάσισαν οι αρχές της Καταλονίας. Σύμφωνα με αυτά, οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θα απαγορεύεται να πλένουν τα αυτοκίνητά τους και να γεμίζουν τις άδειες πισίνες τους.
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αύριο την Παρασκευή και θα επηρεάσουν περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε 200 χωριά και πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, της Βαρκελώνης. Και εγκρίθηκαν καθώς η ποσότητα νερού στους ταμιευτήρες υποχώρησε στο 16% της χωρητικότητάς τους.
Τα δέντρα θα ποτίζονται οριακά για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους
Σύμφωνα με μελέτη, η Ιβηρική χερσόνησος πλήττεται από την ισχυρότερη ξηρασία των τελευταίων 1.200 ετών, αναγκάζοντας τις αρχές να εξετάσουν ακόμα και το ενδεχόμενο να φέρουν νερό με πλοία στη Βαρκελώνη, ένα μέτρο που υιοθετήθηκε το 2008 όταν τα επίπεδα των ταμιευτήρων ήταν κοντά στο 20% και λειτουργούσαν λιγότερες μονάδες αφαλάτωσης.
Περιορισμός της χρήσης
Η τοπική αυτοδιοίκηση θέλει οι κάτοικοι να μειώσουν τη χρήση νερού κατά 5% και τους αγρότες έως και 80%. Σύμφωνα με μια πρώτη δέσμη μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, η επιτρεπόμενη χρήση νερού θα μειωθεί στα 200 λίτρα από 210 λίτρα ανά άτομο την ημέρα.
«Η ξηρασία θα ξεπεραστεί, αλλά βρισκόμαστε σε μια νέα κλιματική πραγματικότητα στην οποία είναι πιο πιθανό να υπάρξουν νέες ξηρασίες που θα είναι πιο έντονες», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής Περ Αραγονές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τα δέντρα θα ποτίζονται οριακά για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους, ενώ το γέμισμα των άδειων κολυμβητηρίων θα απαγορευτεί, ακόμη και σε τουριστικές εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, οι αθλητικοί κολυμβητικοί σύλλογοι θα επιτρέπεται να γεμίζουν μερικώς τις εσωτερικές τους πισίνες, εφόσον λαμβάνουν αντίμετρα, όπως το κλείσιμο των ντους.
Η ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης έχει ήδη μειώσει την πίεση του νερού σε συστήματα τροφοδοσίας ορισμένων πόλεων και θα επιβάλει κυρώσεις έως και 3.000 ευρώ για παραβίαση των περιορισμών, αν και δεν ήταν σαφές πώς οι αρχές θα παρακολουθούν τις παραβιάσεις.
Πηγή: ΟΤ