Σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταναλώνουν μεγάλο μέρος της προσοχής των ανθρώπων και η εμφάνιση είναι το παν, έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι η Gen Z «γερνάει σαν το γάλα» (δηλαδή γρήγορα και άσχημα), σύμφωνα με τους New York Times.
Η Gen Z αποτελείται από τα άτομα ηλικίας 12 έως 27 ετών. Συχνά συγκρίνονται με τους millennials, κυρίως σε ό,τι αφορά την ηλικία και την εξωτερική εμφάνιση.
Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν ότι η Gen Z γερνάει με πιο γρήγορους ρυθμούς από τους millennials. Ένας δημοφιλής χρήστης του TikTok, ο @jordan_the_stallion8, δημοσίευσε ένα βίντεο με σχεδόν 25 εκατομμύρια προβολές, εκφράζοντας πόσο μεγαλύτερος φαίνεται από την πραγματική του ηλικία των 26 ετών.
«Ανήκω στην Gen Z και κανείς δεν με πιστεύει ποτέ», είπε. «Όταν η μαμά μου και εγώ βγαίνουμε δημόσια, οι άνθρωποι νομίζουν ότι η μαμά μου είναι η μικρότερη αδελφή μου».
@jordan_the_stallion8 #stitch with @staying up podcast #fypシ ♬ original sound – Jordan_The_Stallion8
Γιατί οι νέοι γερνούν γρηγορότερα;
Υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το γιατί η Gen Z φαίνεται να γερνάει γρηγορότερα από τις προηγούμενες γενιές.
Ορισμένοι χρήστες του TikTok επισημαίνουν ως αιτία τα botox και τις άπειρες θεραπείες περιποίησης προσώπου που έχουν γίνει συνώνυμο της νέας γενιάς.
@shereeneidriss Why does Gen Z look old?… A derm’s take #genz #genzlife #millenial #millenialsbelike #aging #antiaging #aginggracefully #agingwell #old #dermatologist #shereeneidriss #dridriss @ShereeneIdriss ♬ original sound – ShereeneIdriss
Σύμφωνα με το WebMD, ενώ θεραπείες όπως το Botox μπορεί να είναι χρήσιμες για τη διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του προσώπου όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά ή άσκοπα. Άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, όπως τα ρετινοειδή, που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ακμής, μπορούν επίσης να προκαλέσουν βλάβες εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.
Η Gen Z πραγματικά «γερνάει σαν το γάλα;»
Ενώ υπάρχουν επιχειρήματα ότι η Gen Z γερνάει γρηγορότερα λόγω των προαναφερθέντων λόγων, οι New York Times υποστηρίζουν ότι αυτό το συναίσθημα είναι πιθανότατα υπερβολικό και επηρεάζεται από μια γενιά που έχει μεγαλώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Υπάρχει μια αίσθηση κατά την οποία οι νέοι άνθρωποι έχουν ξεχάσει πώς είναι τα πρόσωπα», δήλωσε στους New York Times η Renee Engeln, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εκδοχή της πραγματικότητας μέσω προσεκτικά επιμελημένου περιεχομένου και φίλτρων. Ως αποτέλεσμα, οι τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου μπορεί να αρχίσουν να αποδέχονται αυτή την προοπτική ως πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η διαστρεβλωμένη προοπτική μπορεί να οδηγήσει σε άγχος για τη γήρανση, καθιστώντας τους χρήστες πιο επιρρεπείς στη διαφήμιση για θεραπείες αντιγήρανσης όπως το botox ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία για το δέρμα.
Τελικά, η συζήτηση σχετικά με το αν η Gen Z «γερνάει σαν το γάλα» μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι οι νέοι απλώς μεγαλώνουν και βρίσκονται σε μια μοναδική θέση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, να είναι υπερβολικά συνειδητοποιημένοι αυτού του γεγονότος λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.