Τελευταία νέα για τη χαίτη, το χτένισμα της δεκαετίας του ’70 που δεν λέει να μας αφήσει
Το mullet, ελληνιστί «η χαίτη» είναι ο άφθαρτος Εξολοθρευτής των χτενισμάτων. Μιλάμε για ένα κούρεμα που έφτασε στο ζενίθ της δημοτικότητάς του στην περίοδο της αισθητικής ολίσθησης που έμεινε στην ιστορία ως δεκαετία του 1970, για κάποιους την κορωνίδα του κακού γούστου.
Όμως, παρά τα μόλις 50 περίπου χρόνια ιστορίας, η προέλευση του εκκεντρικού κουρέματος αποδίδεται στους νομάδες ιππείς της ευρασιατικής στέπας. Και στις ισπανόφωνες χώρες έχει λάβει γραφικά ονόματα όπως choco, corte playero, tracas, greñas ή cubana. Το στυλ έχει παλέψει τόσο με τον χρόνο όσο και με την παλίρροια, για να παραμείνει η επιλογή κάποιων ανθρώπων ως το απόλυτο χτένισμα.
H χαίτη του δεν είναι μεταθανάτιος φόρος τιμής στον David Bowie
Δείτε εικόνες από ένα mullet festival στην Αυστραλία
Στην Αυστραλία αφήνουν χαίτη
Στις 3 Δεκεμβρίου, το τελευταίο Mulletfest, ή αλλιώς το (ανεπίσημο) παγκόσμιο πρωτάθλημα μουλέτας, διεξήχθη στη μοναδική ιρλανδική παμπ στο Kurri Kurri, λίγα χιλιόμετρα από το Σίδνεϊ, στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Κάποιος Alastair Bush, γιατρός που κατοικεί στο Dorset (Ηνωμένο Βασίλειο), κέρδισε τον διαγωνισμό. Το δικό του είναι ένα ορθόδοξο mullet, με αραιή φράντζα, κοντά κομμένα πλαϊνά και μια άγρια πληθωρικότητα γύρω από τον αυχένα – όπως επιβάλλουν οι κανόνες.
Ο Bush, ο οποίος είχε ταξιδέψει πάνω από 6.200 μίλια για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, πόζαρε με το τρόπαιό του και δήλωσε «πολύ περήφανος» για το κατόρθωμά του. Ήθελε όμως να ξεκαθαρίσει ότι η χαίτη του δεν είναι μεταθανάτιος φόρος τιμής στον David Bowie, αλλά το αποτέλεσμα ενός «φιλανθρωπικού σχεδίου» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη συγκέντρωση χρημάτων κατά του καρκίνου των όρχεων.
Δείτε την Tami Manis
Υπάρχει κι αυτό, τι να κάνουμε;
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο. Σε έναν πλανήτη που κατοικείται από περισσότερους από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν είναι και τόσο παράξενο το γεγονός ότι ένα χτένισμα από μια άλλη εποχή, όσο αμφιλεγόμενο κι αν είναι, εξακολουθεί να υπάρχει. Το πραγματικά περίεργο της υπόθεσης είναι ότι, τουλάχιστον κατά τη γνώμη ειδικών σε θέματα τάσεων, όπως η συντάκτρια του Guardian, Chloe MacDonnell, το mullet έχει κάνει δυναμική επανεμφάνιση τους τελευταίους μήνες και έχει φωτογραφηθεί ακόμη και στα κόκκινα χαλιά με επαγγελματίες τόσο αποφασισμένους όσο ο Ιρλανδός ηθοποιός Paul Mescal.
Η MacDonnell έχει εντοπίσει τόσο εύγλωττα συμπτώματα της επανεμφάνισης του mullet, όπως ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται ο λογαριασμός The Mullet Society στο Instagram, τα πολλά εκατομμύρια views που συγκεντρώνει το hashtag mullet στο Instagram και ο αυξανόμενος κατάλογος των διασημοτήτων που στρέφονται στη σκοτεινή πλευρά της κόμης, από τη Miley Cyrus μέχρι την Emma D’Arcy, συμπεριλαμβανομένων των Lil Nas X, Amber Valletta, Emma Corbin και Timothée Chalamet.
Tο στυλ αγκαλιάζεται από μια ολοένα και μεγαλύτερη ομάδα ελεύθερων ανθρώπων της γενιάς Z που είναι επιρρεπείς στην αισθητική ανατροπή
Υπάρχει και η Tami Manis
Η Guardian, σε ένα νέο επίσημο δελτίο της αναβίωσης της χαίτης, μας ενημέρωσε επίσης πριν από λίγο καιρό για την ύπαρξη της Tami Manis. Η γυναίκα από το Τενεσί κατέχει το ρεκόρ για το μακρύτερο μουλάρι στον πλανήτη, με μια λαμπερή χαίτη μήκους 1,80 μ. που άρχισε να αναπτύσσει πριν από 33 χρόνια και συνεχίζει να φροντίζει σαν παιδί της.
Κατά δική της ομολογία, η Manis ανήκει στη φυλή των νοσταλγών του Michael Bolton και των οπαδών του Andre Agassi. Εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή των mullet, αλλά δεν είναι πλέον οι μόνοι. Η Megan Bradley, από τους New York Times, εξήγησε πριν από λίγους μήνες ότι το στυλ αγκαλιάζεται από μια ολοένα και μεγαλύτερη ομάδα ελεύθερων ανθρώπων της γενιάς Z που είναι επιρρεπείς στην αισθητική ανατροπή.
Η Bradley τους καλωσορίζει σε μια πλούσια παράδοση που, όπως η ίδια έχει ερευνήσει, ξεκινά από την αρχαία Ασσυρία και φτάνει μέχρι τη Rihanna, περνώντας από την Ελλάδα των επικών ποιημάτων του Ομήρου, τους Blackfeet της Πολιτείας της Μοντάνα ή τους λαούς των Πρώτων Εθνών του Καναδικού Ειρηνικού. Η χαίτη έρχεται από πολύ παλιά και δεν το βάζει κάτω.
*Με στοιχεία από elpais.com