Ταγίπ Ερντογάν: Προχωρά στη δημιουργία συστήματος αεράμυνας
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προσπάθειες να εξοπλίσει τη Τουρκία με όπλα που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, συζητήθηκε η ανάπτυξη του «Ατσαλένιου Θόλου».
Συγκεκριμένα, στόχος είναι να διασφαλίσει την ενσωμάτωση πολυεπίπεδων συστημάτων αεράμυνας, τη συνεργασία όλων των αισθητήρων και των όπλων κάτω από μια δικτυακή δομή, τη δημιουργία μιας κοινής εικόνας του αέρα, την παράδοση σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων και την παρουσίαση στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Τι συζήτησε η επιτροπή παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Επικοινωνίας, η συνεδρίαση συζήτησε το επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, τους μελλοντικούς στόχους και τις αξιολογήσεις σχετικά με κρίσιμα έργα, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν τα τρέχοντα και εν εξελίξει έργα για τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής.
Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης ήταν το έργο «Steel Dome Project», το οποίο έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση των πολυεπίπεδων συστημάτων αεράμυνας και όλων των αισθητήρων και όπλων υπό μια δικτυακή δομή, τη δημιουργία μιας κοινής εικόνας αέρα, την παράδοσή της σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων και την παρουσίασή της στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης.
Εκσυχρονίζει τα συστήματα ασφαλείας η Άγκυρα
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν η ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων, οι μελλοντικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το έργο του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους KAAN, τα έργα για την προμήθεια των ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB3, AKINCI και AKSUNGUR και των σχετικών υποσυστημάτων, τα έργα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ναυτικών οχημάτων με δυνατότητα χρήσης σμήνους, καμικάζι και μίνι. Συζητήθηκαν επίσης έργα για την ανάπτυξη της ικανότητας πρόσβασης της χώρας στο διάστημα, συστήματα για την αύξηση της επίγνωσης της κατάστασης στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και έργα αμυντικών συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων ναυτικών οχημάτων τύπου καμικάζι με ικανότητα σμήνους.
Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν ο εκσυγχρονισμός αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών με τη χρήση εγχώριων και εθνικών δυνατοτήτων, έργα για την ανάπτυξη κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης ισχύος αεροσκαφών και ναυτικών οχημάτων, έργα για την προμήθεια συστημάτων ελέγχου διοίκησης, επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφοριών, έργα για την προμήθεια τακτικών τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων περιπολίας και οχημάτων μεταφοράς όπλων, διάφορα έργα προμήθειας χερσαίων οχημάτων, έργα για την προμήθεια παράκτιων συστημάτων ρυμουλκών και σκαφών και έργα για τη δημιουργία υποδομών για κβαντικές τεχνολογίες.
Η εικόνα του Ατσάλινου Θόλου
Πολυεπίπεδο σύστημα ο «Ατσαλένιος Θόλος»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haberler, το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας Steel Dome αναπτύσσεται από την ASELSAN. Με το Steel Dome, τα συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, όπως τα KORKUT, HISAR-A+, GÖKDEMİR, GÖKER, GÖKBERK, HISAR-O+ και SİPER, θα μπορούν να συνεργάζονται με ολοκληρωμένο τρόπο.
Τα ραντάρ και τα ηλεκτροοπτικά συστήματα που εκτελούν ακριβή εντοπισμό, διάγνωση και ταξινόμηση στόχων εκτός από τα οπλικά συστήματα θα λειτουργούν επίσης ως σύνολο εντός του Steel Dome.
Το προσωπικό στην έδρα του συστήματος ελέγχου διοίκησης θα μπορεί να βλέπει και να διαχειρίζεται όλα τα όπλα και τα στοιχεία αισθητήρων αεράμυνας στην περιοχή αποστολής ως σύνολο. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των αποφάσεων εμπλοκής κατά στόχων.
Ξεκινά και διαστημικό πρόγραμμα η Τουρκία
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας ήταν και το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικών συστημάτων που δείχνουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα, η προμήθεια συστημάτων ελέγχου διοίκησης, επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφοριών καθώς και αμυντικά συστήματα ενάντια σε μίνι ή μικρο μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ναυτικά οχήματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκε και ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών αρμάτων μάχης και των μαχητικών αεροσκαφών με εγχώριες δυνατότητες, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη εγχώριου κινητήρα και συστημάτων μετάδοσης ισχύος, η προμήθεια τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων και το πρόγραμμα αγοράς μικρών σκαφών και παράκτιων ρυμουλκών.
Τι άλλο συζητήθηκε
Τέλος, στην ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι συζητήθηκαν μελλοντικές δραστηριότητες σχετικά με το πρόγραμμα του τουρκικού μαχητικού KAAN, πέμπτης γενιάς (όπως λένε οι Τούρκοι).
Αλλά και η προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB3, Akinci, Aksungur και συναφών υποσυστημάτων και τα προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μη επανδρωμένων μίνι σκαφών και σκαφών καμικάζι για το Ναυτικό.