Τα απαγορευμένα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία – Τι είναι οι νάρκες κατά προσωπικού

Δημοσιεύτηκε στις 20/11/2024 20:45

Τα απαγορευμένα όπλα που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία – Τι είναι οι νάρκες κατά προσωπικού

Άλλο ένα όπλο που είναι απαγορευμένο δια ροπάλου σε πάνω από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, αποφάσισε να στείλει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, τις περίφημες νάρκες κατά προσωπικού.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή ναρκών ξηράς κατά προσωπικού στην Ουκρανία, στην προσπάθειά του να την ενισχύσει λίγο πριν κρεμάσει τα γάντια της προεδρίας τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχε στείλει και βόμβες διασποράς το 2023 στο Κίεβο, στη χώρα, οι οποίοι δεν μπορούσαν φυσικά να κάνουν «διάκριση» μεταξύ Ουκρανών ή Ρώσων στρατιωτών ή μεταξύ ενόπλων και αμάχων. Είναι ένα όπλο που απαγορεύεται σε περισσότερες από 100 χώρες και η αμερικανική απόφαση είχε επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση για τις νάρκες έρχεται αμέσως μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ στις ουκρανικές δυνάμεις για να πλήττουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος με τους ATACMS. Οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία αντιαρματικές νάρκες καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, αλλά η προσθήκη ναρκών κατά προσωπικού είναι μια αλλαγή.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο οι αμερικανικές νάρκες κατά προσωπικού είναι «μη ανθεκτικές»

Οι νάρκες κατά προσωπικού είναι κατασκευασμένες για να βλάψουν τα εχθρικά στρατεύματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των εγκαταστάσεων, της προετοιμασίας μιας ενέδρας, του αναγκασμού των εχθρικών δυνάμεων να ταξιδέψουν σε μια στενή διαδρομή όπου μπορεί να εστιαστεί η δύναμη πυρός και η κάλυψη μιας υποχώρησης.

Ορισμένες νάρκες ξηράς είναι χρονικά περιορισμένες, επομένως δεν λειτουργούν πλέον μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά άλλες μπορεί να είναι επικίνδυνες για δεκαετίες μετά την τοποθέτησή τους.

Όπως και με τα όπλα διασποράς, όμως, η χρήση τους απαγορεύεται από περισσότερες από 150 χώρες, αλλά όχι τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι νάρκες ξηράς κατά προσωπικού μπορούν να βλάψουν ανθρώπους ανεξαρτήτως εάν είναι ένστολοι ή άμαχοι, σκοτώνοντας ή αφήνοντας αναπηρίες για μια ζωή. Συχνά έχουν σχεδιαστεί για να ακρωτηριάζουν, αντί να σκοτώνουν, έτσι ώστε να επιβαρύνουν τους υλικοτεχνικούς και ιατρικούς πόρους ενός εχθρού.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, οι νάρκες κατά προσωπικού «αφήνουν μια μακροχρόνια κληρονομιά θανάτου, τραυματισμών και βασάνων» προσθέτοντας πως «η μόλυνση από τις νάρκες καθιστά αδύνατη τη χρήση τεράστιων εκτάσεων γης, διακυβεύοντας την παραγωγή τροφίμων και καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης. Ο αντίκτυπος των ναρκών κατά προσωπικού στις κοινότητες συχνά διαρκεί για δεκαετίες».

Απαγορεύονται ακόμα και στην Ουκρανία

Περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν δεσμευτεί να απαγορεύσουν τη χρήση, την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους μέσω της Σύμβασης του 1997 για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, γνωστή και ως Συνθήκη της Οτάβα.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο οι αμερικανικές νάρκες κατά προσωπικού είναι «μη ανθεκτικές» και γίνονται αδρανοποιούνται μετά από καιρό.  Ωστόσο, ο Ερυθρός Σταυρός λέει ότι ακόμη και αυτές οι «έξυπνες» νάρκες «θέτουν αδιάκριτα σε κίνδυνο τους πολίτες ενώ ενεργοποιούνται».

Σημειωτέον, ωστόσο, ορισμένες μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

Η Ουκρανία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Οτάβα, αλλά έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από τη συνθήκη λόγω στρατιωτικής ανάγκης. Μια έκθεση του 2023 της Διεθνούς Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών ανέφερε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν νάρκες κατά προσωπικού κατά παράβαση της σύμβασης μέσα και γύρω από την πόλη Ιζιούμ το 2022, όταν η πόλη ήταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από Skynews

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook