Συστηματική κακοποίηση από τον ισραηλινό στρατό – Έγγραφα αποκαλύπτουν εκατοντάδες περιστατικά
Συστηματική εκστρατεία παρεμπόδισης, παρενόχλησης ακόμα και κακοποίησης από τον ισραηλινό στρατό του προσωπικού του ΟΗΕ που συνεργάζεται με τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα του οργανισμού.
Τα έγγραφα που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian, καταγράφουν εκατοντάδες περιστατικά από την έναρξη της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023, που κυμαίνονται από το δέσιμο ματιών και ξυλοδαρμό του προσωπικού του ΟΗΕ στα σημεία ελέγχου μέχρι τη χρήση εγκαταστάσεων του ΟΗΕ από τα ισραηλινά στρατεύματα ως θέσεις βολής κατά τη διάρκεια επιδρομών σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στις οποίες σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι.
Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα, η UNRWA έχει καταγράψει 135 περιστατικά, από εισβολές και κακή χρήση μέχρι στρατιωτικές επιχειρήσεις που επηρεάζουν τις κλινικές, τα σχολεία ή τα γραφεία της
Τα έγγραφα έχουν συγκεντρωθεί από την UNRWA, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η οποία παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη εδώ και δεκαετίες. Ο οργανισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης, καθώς κατηγορήθηκε από το Ισραήλ ότι συνεργάζεται με τη Χαμάς στη Γάζα.
Πάντως, η υπηρεσία αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι δεν έχουν παρουσιαστεί αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό.
Ένα μπαράζ ρητορικής με στόχο την UNRWA από ανώτερους αξιωματούχους έχει φουντώσει το δημόσιο αίσθημα στο Ισραήλ. Υπήρξαν εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες στο γραφείο της υπηρεσίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και ένας πυροβολισμός που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως νωρίτερα φέτος, όταν ένας άγνωστος οδηγός πυροβόλησε με πιστόλι από το αυτοκίνητό του τον οδηγό ενός φορτηγού της UNRWA στην πόλη, μία επίθεση που ερευνάται από την αστυνομία.
Η εκπρόσωπος της UNRWA, Τζουλιέτ Τούμα δήλωσε ότι τα περιστατικά στη Δυτική Όχθη – όπου ο οργανισμός διαχειρίζεται 96 σχολεία και 43 κλινικές υγείας για 871.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες – που περιγράφονται λεπτομερώς στα εσωτερικά έγγραφα αποτελούν «μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παρενόχλησης που παρατηρούμε κατά της UNRWA στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».
Αρνείται τις κατηγορίες το Ισραήλ
Πάντως, το Ισραήλ αρνείται τις καταγγελίες, με έναν εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), να δηλώνει ότι «δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την UNRWA στη Δυτική Όχθη», προσθέτοντας: «Δεν προσπαθούμε να τους παρενοχλήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα που κάνουμε σκόπιμα για να διαταράξουμε το σημαντικό έργο τους. Δεν είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς και δεν μας έχουν παρουσιαστεί στοιχεία γι’ αυτούς. Έχουμε καλές σχέσεις με την UNRWA και άλλες τις οργανώσεις στη Δυτική Όχθη».
Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς πώς τα κέντρα υγείας της υπηρεσίας στη Δυτική Όχθη έμειναν από ζωτικής σημασίας προμήθειες μετά την καθυστέρηση ενός φορτίου φαρμάκων από το ισραηλινό τελωνείο για περισσότερο από δύο μήνες στην Ιορδανία.
Φορτίο που έμεινε στο τελωνείο
Το φορτίο των 42 παλετών, που περιλάμβανε αντιβιοτικά, αντιισταμινικά, παυσίπονα και θεραπεία για διαβήτη, υπέρταση και σχιζοφρένεια, έφτασε τον Ιανουάριο στο Αμμάν, αλλά τελωνίστηκε μόλις την Κυριακή, δύο ώρες αφότου ο Guardian επικοινώνησε με τις ισραηλινές Αρχές για το ζήτημα. Το Ισραήλ αρνήθηκε εκ νέου τις κατηγορίες με έναν εκπρόσωπο των τελωνείων να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση.
«Το προσωπικό της UNRWA στη Δυτική Όχθη έχει υποστεί λεκτική βία, έχει υποβληθεί σε ελέγχους ταυτότητας και έρευνες και έχει υποχρεωθεί να σηκώσει τα ρούχα του για να αποδείξει ότι δεν έχει όπλα», προσθέτουν ακόμα τα έγγραφα.
Επιπλέον, «έχουν καταγραφεί ολοένα και πιο κατάφωρες παραβιάσεις των προνομίων και ασυλιών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισόδων σε εγκαταστάσεις της UNRWA από ένοπλο προσωπικό στο πλαίσιο επιχειρήσεων της ISF [ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας], καθώς και ζημιών στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων».
Τα έγγραφα παραπέμπουν στη Σύμβαση για τα προνόμια και τις ασυλίες του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε το 1946, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες του οργανισμού «έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν ανεμπόδιστα δραστηριότητες για την υποστήριξη της εντολής τους».
Σταμάτησαν όχημα του ΟΗΕ και απείλησαν το προσωπικό με όπλο
Σε ένα από τα σοβαρότερα καταγγελλόμενα περιστατικά που περιγράφονται στα έγγραφα, αναφέρεται πως στρατιώτες σταμάτησαν ένα όχημα του ΟΗΕ σε ένα προσωρινό σημείο ελέγχου τον Φεβρουάριο του 2024. Στο όχημα επέβαιναν δύο υπάλληλοι της UNRWA, οι οποίοι προσπαθούσαν να φύγουν από ένα παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Βηθλεέμ.
Οι στρατιώτες «με τη βία» αφαίρεσαν τα κλειδιά και «ανάγκασαν το προσωπικό να βγει έξω … με την απειλή όπλου», στη συνέχεια έψαξαν το όχημα και κορόιδεψαν το προσωπικό λέγοντας του «ότι ανήκει στη Χαμάς». Αφού διέταξαν τους υπαλλήλους να γονατίσουν, τους έδεσαν τα μάτια, τους πέρασαν χειροπέδες με πλαστικά καλώδια και τους χτύπησαν πριν επέμβει ένας ανώτερος αξιωματικός.
Τα έγγραφα περιγράφουν επίσης τη χρήση των εγκαταστάσεων της UNRWA από τα ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μίας κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι.
Τουλάχιστον 135 περιστατικά σε εγκαταστάσεις της UNRWA
Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα, η UNRWA έχει καταγράψει 135 περιστατικά, από εισβολές και κακή χρήση μέχρι στρατιωτικές επιχειρήσεις που επηρεάζουν τις κλινικές, τα σχολεία ή τα γραφεία της και είχαν ως αποτέλεσμα να προσγειωθούν κάνιστρα δακρυγόνων ή σφαίρες σε αυτά.
Τα έγγραφα υποστηρίζουν ότι στις 8 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιδρομή με στόχο μαχητές στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φαάρα στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου έσπασαν την πύλη του εκεί κέντρου υγείας της UNRWA και κατέβασαν τη σημαία του ΟΗΕ.
«Το κέντρο υγείας ήταν σαφώς σημαδεμένο με τη σημαία του ΟΗΕ και την πινακίδα. Τουλάχιστον 10 ένοπλοι της ISF εισέβαλαν στο κτίριο, το οποίο ήταν κλειστό … Εθεάθησαν να αφαιρούν τη σημαία του ΟΗΕ στην οροφή και πήραν θέσεις στα μπαλκόνια, τα παράθυρα του επάνω ορόφου και την οροφή του κτιρίου με τα πυροβόλα όπλα τους στραμμένα προς τον καταυλισμό. Μετά την αποχώρηση των ISF από τον καταυλισμό και όταν το προσωπικό της UNRWA μπόρεσε να επιστρέψει με ασφάλεια στο κέντρο υγείας, βρέθηκαν χρησιμοποιημένα πυρομαχικά στις εγκαταστάσεις», αναφέρουν τα έγγραφα.
Η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε στο θάνατο έξι Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και ενός 14χρονου.
«Αυστηροί περιορισμοί και ομηρία σε καταυλισμούς»
Τα έγγραφα ασκούν επίσης κριτική στους μαχητές που εδρεύουν σε πολλούς καταυλισμούς, τους οποίους η UNRWA αποκαλεί «ένοπλους παράγοντες».
«Για να αποσπάσουν την προσοχή κατά τη διάρκεια των εισβολών των ISF στους καταυλισμούς, ένοπλοι παράγοντες σε ορισμένους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ορισμένα από αυτά δίπλα ή κοντά στις εγκαταστάσεις της UNRWA, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο τους πρόσφυγες που χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες και το προσωπικό που τις παρέχει», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα έγγραφα.
Ένας τόπος που έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένα προβλήματα είναι ο προσφυγικός καταυλισμός αλ-Αρούμπ, νότια της Βηθλεέμ, ο οποίος έχει τεθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς από τις ισραηλινές Αρχές από τις 7 Οκτωβρίου, με νέες μεταλλικές πύλες που έχουν εγκατασταθεί για να ελέγχουν την πρόσβαση σε έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο και χώμα ή πέτρες για να μπλοκάρουν τους παράδρομους.
Σε μια περίπτωση, όπως υποστηρίζουν τα έγγραφα, οι δυνάμεις ασφαλείας ειδοποίησαν την τοπική κοινότητα ότι οι νέες πύλες θα κλείσουν για τρεις ημέρες επειδή είχαν πετάξει πέτρες σε ένα παρατηρητήριο.
Παρά τις προσπάθειες συντονισμού με τις ισραηλινές Αρχές, το προσωπικό της UNRWA μέσα και γύρω από τον καταυλισμό Αρούμπ συχνά εμποδίζεται να ταξιδέψει, τα οχήματά του ερευνώνται και προσβάλλεται ή κατηγορείται για υποστήριξη της τρομοκρατίας, ισχυρίζονται ακόμα τα έγγραφα.
«Μερικές φορές η πρόσβαση έχει απαγορευτεί εντελώς, ανεξάρτητα από τον συντονισμό. Οι διαδικασίες πρόσβασης μπορεί σποραδικά να αλλάζουν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ανάλογα με τα στρατεύματα που επανδρώνουν το σημείο ελέγχου και δεν υπάρχει καμία προβλεψιμότητα. Αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστήσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πολύ δύσκολο για την UNRWA στο στρατόπεδο Αρούμπ», αναφέρουν τα έγγραφα.
«Όσο περισσότερο διαρκούν οι περιορισμοί πρόσβασης και μετακίνησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο για περαιτέρω αστάθεια»
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα σκληρά μέτρα είναι απαραίτητα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ισραήλ που εξαπολύονται από τη Δυτική Όχθη. Από τις 7 Οκτωβρίου, 15 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μελών των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί και 99 έχουν τραυματιστεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και στο Ισραήλ σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ένα έγγραφο της UNRWA αναφέρει ότι το κλείσιμο και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία στη Δυτική Όχθη έχουν δημιουργήσει «βαθύτερες οικονομικές δυσκολίες, ιδίως για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται σε άλλη πόλη ή που βασίζονται σε ταξίδια στο Ισραήλ για εργασία».
«Όσο περισσότερο διαρκούν οι περιορισμοί πρόσβασης και μετακίνησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενδεχόμενο για περαιτέρω αστάθεια στη Δυτική Όχθη», καταλήγει.
Από τις 7 Οκτωβρίου, 418 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί – εκ των οποίων 407 από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και εννέα από εποίκους – σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα επίσης με τον ΟΗΕ. ΙΝ