Συρία: Οι Κούρδοι του Χαλεπίου φοβούνται για νέα δεινά υπό τους τζιχαντιστές
Η δραματική κατάληψη του Χαλεπιού και της υπαίθρου από τους τζιχαντιστές ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες Κούρδους στην Συρία, να φύγουν ανατολικά.
Οι Κούρδοι της Συρίας
Η κατάληψη της περιοχής, δημιούργησε φόβους ότι η κοινότητα θα μπορούσε να εκτοπιστεί μόνιμα από την πόλη.
Περισσότεροι από 100.000 Κούρδοι ζουν στις γειτονιές του Χαλεπιού, ενώ στις πόλεις Τελ Ριφάατ, Τελ Αράν και Τελ Χασέλ κατοικούν επίσης σημαντικοί κουρδικοί πληθυσμοί.
Οι Σέιχ Μακσούντ, Ασραφιέ και Τελ Ριφάατ εξασφαλίζονται εδώ και χρόνια από τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και λειτουργούν ως κουρδικοί θύλακες.
Οι αντικρουόμενες δυνάμεις
Ωστόσο, την Κυριακή, εξεγερμένες ομάδες που ανήκουν στον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) κατέλαβαν το Τελ Ριφάατ, ωθώντας τον κόσμο να φύγει για τις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) στα βορειοδυτικά.
Οι SDF υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κυριαρχούνται από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ένοπλη ομάδα που διεξάγει επί δεκαετίες πόλεμο κατά της Τουρκίας.
Πολλοί από τους Κούρδους που μεταφέρθηκαν στα ανατολικά το βράδυ της Δευτέρας είχαν αρχικά εκτοπιστεί το 2018 από το Αφρίν, 30 χιλιόμετρα δυτικά, όταν η πόλη αυτή καταλήφθηκε από τον Συριακό Εθνικό Στρατό, και ζούσαν έκτοτε σε άτυπους καταυλισμούς στο Τελ Ριφάατ.
Τώρα, αυτοί οι εκτοπισμένοι Άραβες ελπίζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι δυνάμεις της Τουρκίας
Ο Σίναμ Μοχάμαντ, εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας των SDF στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι Κούρδος από το Αφρίν.
Δήλωσε στο Middle East Eye ότι η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη για τους εκτοπισμένους από το Αφρίν, οι οποίοι, όπως είπε, δέχθηκαν επίθεση από τον Συριακό Εθνικός Στρατό.
«Προκειμένου να προστατεύσουμε τους εκτοπισμένους του Αφρίν, τους μεταφέραμε στη βορειοανατολική Συρία, στην Τάμπκα», είπε.
Τη Δευτέρα, 120.000 Κούρδοι, πολλοί από τους οποίους προέρχονταν από το Αφρίν, μεταφέρθηκαν με αυτοκινητοπομπή στην Τάμπκα και τοποθετήθηκαν σε προσωρινά καταλύματα.
«Μαζική μετακίνηση δεν έχει συμβεί στο Σέιχ Μακσούντ και την Ασραφιέ, τουλάχιστον προς το παρόν», δήλωσε στο MEE η Σόφι Στόουν, ερευνήτρια του Κέντρου Πληροφοριών της Ροζάβα (RIC) με έδρα τη Συρία.
Οι «διαβεβαιώσεις» των τζιχαντιστών
Η HTS, η πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα που ηγήθηκε της επίθεσης των τζιχαντιστών στο Χαλέπι, κάλεσε τους Κούρδους μαχητές να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλά ζήτησε από τους Κούρδους πολίτες να παραμείνουν.
Καταδίκασε τις «βάρβαρες πρακτικές» που εφάρμοσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στους Κούρδους, υποσχόμενη να «εγγυηθεί την ασφάλειά τους στις αρχικές τους περιοχές στην πόλη του Χαλεπίου, η οποία θα είναι ισχυρότερη με την ποικιλομορφία της».
Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικές ειδήσεις, η HTS έχει περικυκλώσει και πολιορκεί τις περιοχές που διαμένουν Κούρδοι πολίτες, με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν μειωμένες προμήθειες τροφίμων και έλλειψη υπηρεσιών.
«Δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή διαδίκτυο», δήλωσε ο Μοχάμαντ, επιβεβαιώνοντας ότι η HTS είχε προσφέρει συμφωνία στις κουρδικές δυνάμεις.
«Είπαν ‘μπορείτε να φύγετε αν έχετε δυνατότητα’, αλλά όλοι οι άνθρωποι που έχουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, τη δουλειά τους, δεν ξέρω αν μπορούν να μετακινηθούν», είπε.
Ο Μοχάμαντ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των Κούρδων που συνεργάζονταν με τις τοπικές κουρδικές αρχές.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί και βρίσκονται υπό απειλή. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να ετοιμάζονται να μετακινηθούν, επειδή φοβούνται τον Συριακό Εθνικό Στρατό και τον HTS».
Οι παραβιάσεις των τουρκικών δυνάμεων
Οι μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Κούρδων στο Αφρίν και σε άλλες περιοχές της υπαίθρου του Χαλεπιού τα τελευταία χρόνια.
Μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις έχουν «προβεί σε αυθαίρετες συλλήψεις, απαγωγές και βασανιστήρια».
«Κούρδισσες κρατούμενες ανέφεραν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία και βιασμούς», ανέφερε η έκθεση.
Οι Κούρδοι και το Δημοκρατικό Κόμμα
Ο Ακραμ Χαμό, ο πρόεδρος της Hevi, μιας πολιτιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας, που εδρεύει στο Βέλγιο, έχει μέλη της οικογένειάς του στο Χαλέπι.
Είπε στο MEE ότι οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) είναι απίθανο να παραμείνουν στην πόλη.
«Ωστόσο, δεν συνδέονται όλοι οι Κούρδοι με το PYD, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι τζιχαντιστές αντάρτες», είπε.
«Το ίδιο συνέβη και στο Αφρίν: είπαν στην αρχή στους ανθρώπους να μείνουν και ότι δεν θα πάθουν τίποτα, ότι στοχοποιούνται μόνο μέλη του PYD. Αλλά στην πράξη, οι άνθρωποι συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτοπίστηκαν».
Φόβος για το μέλλον του κούρδικου πληθυσμού
Ο Μπασάν Αλαχμαντ, επικεφαλής της οργάνωσης Syrians for Truth and Justice (Σύριοι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη), μιας ομάδας που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι επιφυλακτικός ως προς το ότι οι διαβεβαιώσεις και η περιεκτική γλώσσα της HTS θα πραγματοποιηθούν.
«Δεν πιστεύω ότι το μέλλον επιφυλάσσει κάτι θετικό για την ποικιλομορφία αυτής της περιοχής υπό τον HTS. Θα προσπαθήσουν να επιβάλουν την κυριαρχία τους σε όλους», δήλωσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είναι απαραίτητα καλύτερη.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ούτε το σχέδιο του καθεστώτος ούτε το σχέδιο του HTS προσφέρει προστασία, δημοκρατία ή ένα θετικό μέλλον για τις μειονότητες ή όλους τους Σύρους».
Ο αρχηγός των κυβερνητικών SDF Μαζλούμ Αμπντί δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να προστατεύουν τις κουρδικές γειτονιές του Χαλεπιού.