Συρία και ελληνοτουρκικά ψηλά στην ατζέντα της ενημέρωσης Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς
Περιφερειακές εξελίξεις, διεθνείς κατάσταση και ελληνοτουρκικά ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων και της ενημέρωσης του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μία συζήτηση που αρχικά όλοι περίμεναν ότι θα επικεντρωθεί στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, αλλά οι εξελίξεις στη Συρία τη μετατόπισαν, κάνοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το πώς αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα, το πρώτο θέμα στην ατζέντα.
Οι τζιχαντιστές στην Συρία
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr οι πολιτικοί αρχηγοί στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τον Γεραπετρίτη έβαλαν και οι ίδιοι ιεράρχησαν ως εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της Συρίας, της ανατροπής του Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και την – σύμφωνα με όλους – αβέβαιη επόμενη μέρα, με την εξουσία να φαίνεται ότι περνάει στα χέρια των τζιχαντιστών.
Το κατά πόσο η Hayat Tahrir al Sham (ΗΤS) θα επικρατήσει και κυρίως πώς θα χειριστεί την εξουσία παραμένει γρίφος και για την Αθήνα, που έσπευσε μεν να χαιρετίσει την πτώση του Άσαντ, αλλά περιμένει τις εξελίξεις. Το θέμα των μειονοτήτων και του σεβασμού της παραμένει ψηλά για την Αθήνα, καθώς και το να μην υπάρξουν διώξεις.
Ως αδιαφιλονίκητος νικητής χαρακτηρίζεται το Ισραήλ.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γεραπετρίτης παρουσίασε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και την ανάλυση του Υπουργείου Εξωτερικών για τη θέση της Τουρκίας στις εξελίξεις, εκτιμώντας ότι ακόμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «νικητής». Για την Αθήνα είναι σαφές ότι το πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία στο παζλ, ως νικητής ή χαμένος, παραμένει γρίφος.
Με το ρόλο των Κούρδων να είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την επόμενη μέρα.
Με πολλά να κρίνονται από το πώς θα γίνει η νομή της εξουσίας στη Συρία και αν τελικά θα διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Οι ΗΠΑ
Σημαντικός παράγοντας στο παζλ της Μέσης Ανατολής, ίσως ο πλέον σημαντικός, είναι και ο ρόλος και η στάση που θα επιλέξουν οι ΗΠΑ, οι οποίες υπογραμμίστηκε ότι έχουν επικηρύξει τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ηγέτης της HTS και έχουν επίσης βάλει αστερίσκους για τη στήριξη τους στο μέλλον της περιοχής.
Τα ελληνοτουρκικά στην ενημέρωση Γεραπετρίτη
Η εμπλοκή της Τουρκίας στο γεωπολιτικό παιχνίδι αλλά και αυτές καθαυτές οι εξελίξεις στη Συρία εκτιμάται ότι εφόσον επηρεάζουν αποφασιστικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν έμμεση επίδραση και στα ελληνοτουρκικά.
Αρμόδιες πηγές τόνιζαν πως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτός και πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί, ωστόσο πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Σε αυτό το πλαίσιο οι διατυπώσεις και η ρεαλιστική προσέγγιση των θέσεων και προθέσεων της Άγκυρας παραμένουν εξαιρετικά σημαντικές.
Αν και σύμφωνα με πηγές το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει στην γραμμή αναζήτησης συνεννόησης εφόσον αυτό είναι δυνατό. Και αν τελικά η Τουρκία δεχθεί να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ορισμένοι εκ των πολιτικών αρχηγών έβαλαν στο τραπέζι της συζήτησης τους με το Γεραπετρίτη και το θέμα της Ουκρανίας, η χρήση των αμερικανικών βάσεων (ή διευκολύνσεων) επί ελληνικού εδάφους. Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκε και το τι θα σημάνει το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και των ανταλλαγμάτων που θα μπορούσαν να δοθούν στη Ρωσία, στο μέτωπο αυτής της σύγκρουσης.
Φάμελλος: Ανησυχία για τη Συρία
Την ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, μετά την «πτώση του αυταρχικού και δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ και την ανάδειξη τζιχαντιστικών δυνάμεων στην εξουσία» επεσήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό σημειώνοντας ότι «η λύση θα πρέπει να είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητας, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει και η Ελλάδα».
Ενώ όσον αφορά το ελληνοτουρκικά επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ « πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου. Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, δηλαδή τη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση και τα «ήρεμα νερά» δεν πρέπει να υποτιμούν τις προκλήσεις και δεν μπορούν να σημαίνουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα βασικά ζητήματα της κυριαρχίας και της άμυνας είναι κόκκινες γραμμές για μας».
Κουτσούμπας: Θέμα ο σκοπός του διαλόγου
Την αντίθεση του ΚΚΕ «στη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ελλάδας, της ελληνικής κυβέρνησης, στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη γειτονιά μας, τόσο στην Ουκρανία, όσο και βοηθώντας, ουσιαστικά ενισχύοντας, το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό και όλους τους λαούς της περιοχής» εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σημείωσε δε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο και με την «έμμεση, αλλά ουσιαστική στήριξη των τζιχαντιστών, οι οποίοι επιβλήθηκαν στη Συρία, κατέλαβαν τη Συρία, την κυβέρνηση, το κράτος εκεί εκδιώκοντας τον Άσαντ – με τον οποίο βεβαίως εμείς ως Κόμμα είχαμε ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές τεράστιες – και με την επέμβαση της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πλέον έπαψαν να είναι τρομοκράτες οι τζιχαντιστές και έγιναν «αντάρτες» ή «επαναστάτες»».
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Κουτσούμπας τόνισε ότι για το ΚΚΕ το πρόβλημα δεν είναι ο διάλογος. «Εμείς θέτουμε το ζήτημα του σκοπού που γίνεται ένας διάλογος, τους στόχους που έχει και το περιεχόμενο που αποκτά. Από αυτή την άποψη εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας, την αντίθεσή μας, ότι ο οδικός χάρτης, που αποφασίστηκε στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής πέρσι, θέλει τη στήριξη και σταθεροποίηση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ εδώ στην περιοχή και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», όπως ανέφερε.
Διεμήνυσε δε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται «έναν εφησυχασμό ή αν θέλετε μία εξιδανίκευση της κατάστασης, που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, που κάνουν και κάποιοι αναλυτές και άλλα πολιτικά κόμματα».
Για το Κυπριακό, ο Κουτσούμπας σημείωσε ότι «οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μια συνομοσπονδία δύο συνιστώντων κρατών. Εκτός από το επικίνδυνο επίσης ζήτημα που έπεσε στο τραπέζι, για ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και που μας βρίσκει παντελώς αντίθετους».
Ανδρουλάκης: Ρεαλιστικά δεδομένα στο διάλογο με την Τουρκία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην εκτενή συζήτηση που είχε με το Γεραπετρίτη για τις «ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία αλλά και την ταραχώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή», ενώ αναφερόμενος στον διάλογο με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι «αυτός πρέπει να βασίζεται στα ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση».
Χαρίτσης: Η Ελλάδα να μείνει παράγοντας σταθερότητας
«Είχαμε μία πολύ αναλυτική συζήτηση με τον υπουργό στο δικό σχετικά με τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή» δήλωσε ο ο πρόεδροςης της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο Χαρίτσης επανέλαβε την πάγια θέση της Νέας Αριστεράς ότι «η χώρα μας Ελλάδα πρέπει να είναι μέλος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».
Σημείωσε δε ότι «δεν μπορεί να εμπλακεί χώρα μας σε επικίνδυνες επιχειρήσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Η Ελλάδα ήταν είναι και θα πρέπει να παραμείνει ένας παράγοντας σταθερότητας Ασφαλείας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας η οποία βιώνει μία πρωτοφανή ανάφλεξη το τελευταίο διάστημα».