Συρία: Η Δύση προειδοποιεί για τους ξένους τζιχαντιστές αξιωματούχους στο στρατό
Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί απεσταλμένοι προειδοποίησαν τους τζιχαντιστές ηγέτες της Συρίας ότι ο διορισμός ξένων σε ανώτερες στρατιωτικές θέσεις αποτελεί πρόβλημα ασφάλειας και κακό για την εικόνα τους, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν δεσμούς με ξένα κράτη, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.
Η προειδοποίηση των ΗΠΑ, μέρος των δυτικών προσπαθειών να κάνουν τους νέους ηγέτες της Συρίας να επανεξετάσουν την κίνηση αυτή, έγινε σε συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού απεσταλμένου Ντάνιελ Ρουμπινστάιν και του de facto κυβερνήτη της Συρίας Αλ Τζολάνι την Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο με θέα τη Δαμασκό, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
«Αυτοί οι διορισμοί δεν θα τους βοηθήσουν με τη φήμη τους στις ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Αναλένα Μπέρμποκ, έθεσαν επίσης το θέμα των ξένων μαχητών που επιστρατεύονται στον στρατό κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Αλ Τζολάνι στις 3 Ιανουαρίου, δήλωσε αξιωματούχος.
Η ένοπλη ομάδα του Τζολάνι, η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ – HTS, ηγήθηκε μιας επίθεσης που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου και έκτοτε εγκατέστησε κυβέρνηση και διέλυσε τον στρατό της εποχής Άσαντ. Τώρα καταβάλλει προσπάθειες για την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων.
Τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίν Αλ Σαμ παρελαύνουν στη Δαμασκό.
Οι διορισμοί τζιχαντιστών στον συριακό στρατό διχάζουν την παγκόσμια κοινότητα
Στα τέλη του περασμένου έτους προχώρησε σε περίπου 50 διορισμούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον έξι ξένοι μαχητές, μεταξύ των οποίων Κινέζοι και Ουιγούροι της κεντρικής Ασίας, ένας Τούρκος πολίτης, ένας Αιγύπτιος και ένας Ιορδανός, ανέφερε τότε το Reuters.
Σε τρεις δόθηκε ο βαθμός του ταξίαρχου και σε τουλάχιστον τρεις άλλους ο βαθμός του συνταγματάρχη, δήλωσε συριακή στρατιωτική πηγή. Η HTS και οι συμμαχικές ομάδες έχουν στις τάξεις τους εκατοντάδες ξένους μαχητές που ήρθαν στη Συρία κατά τη διάρκεια του 13ετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας, πολλοί από τους οποίους είναι οπαδοί σκληροπυρηνικών ερμηνειών του Ισλάμ.
Οι ξένες πρωτεύουσες θεωρούν γενικά τους ξένους μαχητές ως βασική απειλή για την ασφάλεια, καθώς υποψιάζονται ότι ορισμένοι μπορεί να επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις χώρες τους αφού αποκτήσουν εμπειρία στο εξωτερικό.
Αξιωματούχοι της νέας συριακής διοίκησης δήλωσαν ότι οι ξένοι μαχητές έκαναν θυσίες για να βοηθήσουν στην ανατροπή του Άσαντ και ότι θα έχουν θέση στη Συρία, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να τους χορηγηθεί υπηκοότητα.
Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας οι ΗΠΑ με τους τζιχαντιστές στη Συρία
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις προσωρινές αρχές της Δαμασκού. «Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα εγχώριων και διεθνών θεμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι υπήρξε «απτή πρόοδος στις προτεραιότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του ISIS».
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι ξένοι μαχητές στη Συρία δημιούργησαν τις δικές τους ένοπλες ομάδες, ενώ άλλοι εντάχθηκαν σε καθιερωμένους σχηματισμούς, όπως το εξαιρετικά σκληροπυρηνικό Ισλαμικό Κράτος, καθώς οργίαζε σε όλο το Ιράκ και τη Συρία προτού ηττηθεί.
Άλλες ομάδες ξένων τζιχαντιστών προσχώρησαν στην HTS, η οποία αποκήρυξε προηγούμενες σχέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος και έδωσε αιματηρές μάχες εναντίον τους πριν προχωρήσει στην αιχμή του δόρατος της αστραπιαίας προέλασης που ανέτρεψε τον Άσαντ.
Οι ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά και τα αραβικά κράτη του Κόλπου συνεργάζονται με τη νέα κυβέρνηση για να προσπαθήσουν να την ωθήσουν προς μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς και επίσης να επιδιώξουν συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στην περιοχή.
Η μεταβατική κυβέρνηση των τζιχαντιστών δηλώνει πως μετά από 10 χρόνια πολέμου, οι ξένοι μαχητές έχουν δικαίωμα να πάρουν βαθμό στη Συρία.
Οι τζιχαντιστές στην Συρία αναφέρουν πως οι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν διώξεις στις χώρες τους
Ο Αμερικανός αξιωματούχος και μια δυτική πηγή δήλωσαν ότι η Δαμασκός εξήγησε τους διορισμούς των ξένων μαχητών λέγοντας ότι δεν μπορούν απλώς να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους ή στο εξωτερικό, όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν διώξεις, και ότι είναι καλύτερο να παραμείνουν στη Συρία.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι αρχές εξήγησαν επίσης ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν βοηθήσει να απαλλαγεί η Συρία από τον Άσαντ και ότι ορισμένοι βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερα από 10 χρόνια και έτσι αποτελούσαν μέρος της κοινωνίας.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές και οι αραβικές χώρες, ιδίως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αντιτάχθηκαν στους διορισμούς επειδή υποπτεύθηκαν ότι οι κινήσεις αυτές θα μπορούσαν να στείλουν ενθαρρυντικά μηνύματα στους διεθνικούς τζιχαντιστές. Αυτοί που διορίστηκαν στη θέση του ταξίαρχου περιλαμβάνουν τον Ιορδανό πολίτη Αμπντούλ Ραχμάν Χουσεΐν Αλ Χατίμπ και τον Κινέζο Ουιγούρο μαχητή Αμπντουλαζίζ Ντογούντ Χανταμπερντί, επίσης γνωστό ως Ζαχίντ.
Ο Ζαχίντ διοικεί τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκιστάν στη Συρία, το οποίο επιδιώκει την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους σε τμήματα της Κίνας και το οποίο το Πεκίνο χαρακτηρίζει τρομοκρατική ομάδα.
Αιγύπτιος καταζητούμενος για τρομοκρατία διορίστηκε επίσης στον συριακό στρατό
Επίσης, διορίστηκε ο Αιγύπτιος μαχητής Αλαά Μοχάμεντ Αμπντελμπακί , ο οποίος διέφυγε από την Αίγυπτο το 2013 και καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη το 2016 με την κατηγορία της τρομοκρατίας.
Ήταν επικεφαλής του συνδεδεμένου με την Αλ Κάιντα Μετώπου Αλ Νούσρα στην Αίγυπτο και αποτελούσε τον κύριο σύνδεσμο μεταξύ αυτού και άλλων ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.
Διπλωμάτες και αναλυτές με επίκεντρο τη Συρία λένε ότι οι νέοι κυβερνήτες της χώρας αντιμετωπίζουν μια πρόκληση εξισορρόπησης των συμφερόντων και των απαιτήσεων πολλών φατριών, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, με τις απαιτήσεις των δυτικών και αραβικών δυνάμεων, των οποίων την υποστήριξη χρειάζονται για την ανοικοδόμηση της χώρας.
H EE και οι ΗΠΑ διατηρούν για την ώρα την Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων. Στις ΗΠΑ θα αποτελέσει απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.
Τους δίνουν θέσεις για να τους ελέγχουν λέει αμερικανός αναλυτής
Ο Ααρόν Ζελίν, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή, δήλωσε ότι το σκεπτικό της Δαμασκού για το διορισμό ξένων μαχητών στο στρατό είναι ότι είναι έμπιστοι και πιστοί, αλλά και ότι οι νέοι κυβερνήτες της Συρίας θέλουν να τους εμποδίσουν να προκαλέσουν προβλήματα στη χώρα ή στο εξωτερικό.
«Ίσως αυτός είναι ένας μέσος δρόμος που λειτουργεί για όλους και που ελπίζουμε ότι δεν οδηγεί στο να μην συμβεί τίποτα εκτός της χώρας, αλλά επίσης γίνονται κατά κάποιο τρόπο μέρος της απλά συριακής κοινωνίας τώρα», δήλωσε ο Ζέλιν.
«Αλλά φαντάζομαι ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι σε τοπικό επίπεδο καθώς και ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο». in