Συρία: Έβαλαν φωτιά στον τάφο του πατέρα του έκπτωτου Άσαντ

Δημοσιεύτηκε στις 11/12/2024 18:00

Συρία: Έβαλαν φωτιά στον τάφο του πατέρα του έκπτωτου Άσαντ

Αντάρτες κατέστρεψαν τον τάφο του εκλιπόντος προέδρου Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρα του ανατραπέντος προέδρου Μπασάρ, στη γενέτειρα της οικογένειας στη βορειοδυτική Συρία..

Βίντεο που επαλήθευσε το BBC έδειξαν ένοπλους άνδρες να ψέλνουν καθώς περπατούσαν γύρω από το φλεγόμενο μαυσωλείο στην Καρντάχα.

Οι αντάρτες υπό την ηγεσία της τζιχαντιστικής ομάδας  Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) σάρωσαν όλη τη Συρία σε μια αστραπιαία επίθεση που ανέτρεψε την 54χρονη κυριαρχία της δυναστείας των Άσαντ.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει καταφύγει στη Ρωσία, όπου έχει δοθεί άσυλο στον ίδιο και την οικογένειά του.

Αγάλματα και αφίσες του Χαφέζ και του γιου του έχουν καταδτραφεί σε όλη τη χώρα υπό τις επευφημίες των Σύρων που πανηγύριζαν το τέλος της κυριαρχίας τους.

Το 2011, ο Μπασάρ αλ Άσαντ συνέτριψε βάναυσα μια ειρηνική εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα 12 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ποιος ήταν ο Χαφέζ

Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε αδίστακτα τη Συρία από το 1971 έως τον θάνατό του το 2000, οπότε η εξουσία πέρασε στον γιο του.

Ο Χαφέζ κυβέρνησε τη Συρία με αυταρχικό καθεστώς και χρησιμοποίησε βία για να καταστείλει οποιαδήποτε αντίσταση.

Η πιο γνωστή πράξη καταστολής ήταν η σφαγή της Χάμα το 1982, όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν για την καταπίεση μιας ισλαμιστικής εξέγερσης.

Επιπλέον, ο Άσαντ επέβαλε σιωπή στους πολιτικούς αντιπάλους μέσω φυλακίσεων, βασανιστηρίων και εκτελέσεων, ενώ η ελευθερία του λόγου καταπνίγηκε με τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Παρά την πολιτική σταθερότητα, η χώρα έμεινε πίσω σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ η εμπλοκή της Συρίας σε περιφερειακές συγκρούσεις επιβάρυνε την περιοχή.

Ο Χαφέζ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογένεια αλαουιτών, παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ και θρησκευτική μειονότητα στη Συρία.

Το κύριο κέντρο του πληθυσμού των αλαουιτών βρίσκεται στην επαρχία Λατάκια κοντά στις μεσογειακές ακτές, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Σύριοι της Καντάχα

Πολλοί αλαουίτες – που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας – ήταν ένθερμοι υποστηρικτές των Άσαντ κατά τη διάρκεια της μακράς παραμονής τους στην εξουσία.

Ορισμένοι από αυτούς φοβούνται τώρα ότι μπορεί να γίνουν στόχος των νικητών ανταρτών.

Τη Δευτέρα, μια αντιπροσωπεία των ανταρτών με μέλη του HTS και μιας άλλης σουνιτικής μουσουλμανικής ομάδας, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, συναντήθηκε με τους πρεσβύτερους της Καρντάχα και έλαβε την υποστήριξή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η αντιπροσωπεία των ανταρτών υπέγραψε ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με το Reuters τόνισε τη θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία της Συρίας.

Οι υποσχέσεις για δίκαιη διακυβέρνηση

Η τζιχαντιστική HTS και οι συμμαχικές ανταρτικές παρατάξεις κατέλαβαν τον έλεγχο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Ο ηγέτης του HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο οποίος έχει αρχίσει πλέον να χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, Άχμεντ αλ Σαράα, διέκοψε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα το 2016.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία δήλωσε ότι οι αντάρτες πρέπει να μετατρέψουν τα «καλά τους μηνύματα» σε πράξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει και θα υποστηρίξει πλήρως μια μελλοντική συριακή κυβέρνηση, εφόσον αυτή προκύψει από μια αξιόπιστη, χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία που θα σέβεται τις μειονότητες.

Η HTS έχει διορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, τον πρώην επικεφαλής της διοίκησης των ανταρτών στα βορειοδυτικά, μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ο Μπασίρ ηγήθηκε μιας συνάντησης στη Δαμασκό την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν μέλη της νέας του κυβέρνησης και μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου του Άσαντ για να συζητήσουν τη μεταφορά χαρτοφυλακίων και θεσμών.

© Πηγή: In.gr