Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα
Προβλήματα αντιμετωπίζει ήδη η νέα κυβέρνηση στη Συρία, καθώς έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών.
Μάλιστα, αρκετές είναι οι φωνές που κάνουν λόγο για εισαγωγή «ισλαμιστικής κατεύθυνσης» στη διδασκαλία, κάτι που το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αρνηθεί.
Τι αλλάζουν οι τροποποιήσεις στα σχολικά μαθήματα στη Συρία
Οι αλλαγές, που δημοσιεύτηκαν σε έναν κατάλογο τροποποιήσεων στην επίσημη σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο Facebook, περιλαμβάνουν την αλλαγή των φράσεων «μονοπάτι της καλοσύνης» σε «ισλαμικό μονοπάτι» και «όσοι έχουν καταδικαστεί και έχουν παρεκκλίνει» σε «Εβραίοι και Χριστιανοί». Το συγκεκριμένο αφορά μια υπερσυντηρητική ερμηνεία ενός εδαφίου του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, του Κορανίου, σύμφωνα με το CNN.
Οι τροποποιήσεις επαναπροσδιορίζουν επίσης τη λέξη «μάρτυρας», από κάποιον που πέθανε για την πατρίδα σε κάποιον που θυσιάστηκε «για χάρη του Θεού».
Ορισμένα κεφάλαια αφαιρέθηκαν εντελώς, όπως φαίνεται στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένου ενός κεφαλαίου για την «προέλευση και την εξέλιξη της ζωής».
Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι τροποποιήσεις έχουν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά θα ισχύουν για όλους τους μαθητές ηλικίας 6 έως 18 ετών.
Ενώ ορισμένες αλλαγές που αποκηρύσσουν το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ήταν ευπρόσδεκτες για όσους αντιδρούσαν στο διαδίκτυο, οι τροποποιήσεις του θρησκευτικού κεφαλαίου προκάλεσαν οργή.
Έντονες οι αντιδράσεις των χρηστών των social media
Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διερωτήθηκαν γιατί μια προσωρινή κυβέρνηση προβαίνει σε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών, ενώ άλλοι απέρριψαν αυτό που αντιλήφθηκαν ως προσπάθεια «διαγραφής» τμημάτων της ιστορίας της χώρας.
«Η σημερινή κυβέρνηση είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν έχει το δικαίωμα να κάνει αυτές τις τροποποιήσεις στα προγράμματα σπουδών», σχολίασε ένας χρήστης στην ανάρτησή του υπουργείου στο Facebook. «Τα προγράμματα σπουδών πρέπει να τροποποιηθούν σύμφωνα με το νέο σύνταγμα».
Άλλοι επέκριναν αυτό που θεώρησαν ως «ισλαμιστική κλίση» σε ορισμένα από τα σχόλια.
Τι δήλωσε το υπουργείο σχετικά με τις αλλαγές
Εν μέσω των αντιδράσεων, το υπουργείο προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αλλαγές λέγοντας: «τα προγράμματα σπουδών σε όλα τα σχολεία σε ολόκληρη τη Συρία παραμένουν αμετάβλητα μέχρι να συγκροτηθούν εξειδικευμένες επιτροπές για την επανεξέταση και τον έλεγχό τους».
Το υπουργείο δήλωσε ότι η ανακοίνωσή του αφορούσε τη διόρθωση ορισμένων «ανακριβειών» που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ στο πρόγραμμα σπουδών της ισλαμικής εκπαίδευσης, «όπως η παρερμηνεία ορισμένων εδαφίων του Κορανίου».
Ο νέος υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα σχολικά προγράμματα της Συρίας δεν θα αλλάξουν πέρα από την αφαίρεση των αναφορών στο πρώην κυβερνών κόμμα Μπάαθ.
Η νέα κυβέρνηση και το υπουργείο
Το νεοδιορισθέν υπουργείο ανέλαβε το ρόλο του τον περασμένο μήνα μετά την ανατροπή του Άσαντ από αντάρτες υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), μιας ομάδας που προέκυψε από μια πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα. Ο ηγέτης της, ο Ahmed al-Sharaa, προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να αποστασιοποιήσει την HTS από την Αλ Κάιντα, διαφημίζοντας μια νέα κυβέρνηση που ευδοκιμεί στην ανεκτικότητα και τη συμμετοχικότητα.
Το υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του HTS προορίζεται να είναι μια προσωρινή κυβέρνηση έως ότου η χώρα διεξάγει εκλογές, για τις οποίες ο ντε φάκτο ηγέτης Ahmed al-Sharaa έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια για να οργανωθούν.
Παραμένει ασαφές πώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα παραδώσει την εξουσία, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση της μόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2025.