Σύνοδο για το μεταναστευτικό με τη συμμετοχή Μακρόν και Μέρκελ, ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν -πιθανόν και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον- θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι το μεταναστευτικό, όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν κατά την επιστροφή του με αεροσκάφος χθες από τις Βρυξέλλες.
Ο Τούρκος πρόεδρος αξιολόγησε τα αποτελέσματα τις επίσκεψής του στη βελγική πρωτεύουσα και απάντησε σε ερωτήσεις των τούρκων δημοσιογράφων.
Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλυψε ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια ευρύτερη διπλωματική διαδικασία με την ΕΕ, που περιλαμβάνει τις εξελίξεις στο Ιντλιμπ, το προσφυγικό, την αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας Τουρκίας-ΕΕ με άνοιγμα νέων κεφαλαίων, την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τουρκους πολίτες στη ζώνη του Σέγκεν και την εκταμίευση των 6 δισεκ. ευρω σε ένα συστημα 3+3 δισεκ. ευρώ για το μεταναστευτικό.
«Η εφαρμογή της εκεχειρίας στο Ιντλίμπ και η εξεύρευση μιας μόνιμης λύσης στο προσφυγικό είναι προς όφελος όλων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή με την ΕΕ. Στην περίπτωση που η ΕΕ δείξει αυτή την αποφασιστικότητα και το πολιτικό όραμα, είναι δυνατόν να διανυθεί απόσταση», ανέφερε.
«Η προεδρία της ΕΕ διαθέτει τη βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν επίσης αυτή τη διαδικασία. Η Ευρώπη πρέπει να δει τη μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν θα κλείσει τα σύνορά της για τους μετανάστες και κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει και εκείνη τα δικά της σύνορα, ενώ επέκρινε τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «άγνοια ως προς το διεθνές δίκαιο». «Η Ελλάδα δεν γνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
« Η πρότασή μου προς την Ελλάδα είναι: ανοίξτε τις πύλες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνιμοι στην Ελλάδα. Ας περάσουν από την Ελλάδα να πάνε στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εσύ δεν μπορείς να πεις “ ας περάσουν και ας πάνε” και μετά χρεώνεις τον λογαριασμό στην Τουρκία. Εμείς λέμε δικαιοσύνη, ανθρωπισμός, ίση κατανομή», ανέφερε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ