Σύμβουλος πρωθυπουργού Κατάρ: Ελπίζουμε η ανθρωπιστική παύση να οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο

Δημοσιεύτηκε στις 27/11/2023 23:55

Σύμβουλος πρωθυπουργού Κατάρ: Ελπίζουμε η ανθρωπιστική παύση να οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο

«Ελπίζουμε πως αυτή η ανθρωπιστική παύση θα οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία κατάπαυση πυρός», τόνισε σε συνέντευξή του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κατάρ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Δρ. Ματζέν Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρ, λίγο πριν την εκπνοή της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο ίδιος διεμήνυσε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για την εξεύρεση μιας λύσης στο Παλαιστινιακό θα συνεχιστούν και υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των ομήρων και φυλακισμένων.

«Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο άμεσο μέλλον, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι φυλακισμένοι, να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να βάλουμε τα θεμέλια για μία βιώσιμη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ματζέν Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς»
Ερωτώμενος αν η Χαμάς μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των ομήρων, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως άλλες ένοπλες ομάδες μπορεί να έχουν στην κράτηση τους ορισμένους Ισραηλινούς, απάντησε:

«Λαμβάνουμε ενημερώσεις από την πρώτη μέρα ότι όλοι οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που θέλαμε να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση των ομήρων, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο ώστε μετά να γίνει η ανταλλαγή τους στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας. Η επιτυχής επιστροφή των τριών παρτίδων ομήρων μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι υπόλοιποι όμηροι θα μπορούν να επιστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο.

Πρόκειται όμως για μία εμπόλεμη περιοχή και το επίπεδο θανάτου και καταστροφής στη Γάζα είναι απίστευτο και μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η συλλογή πληροφοριών αλλά και η μετακίνηση στην εμπόλεμη ζώνη είναι δύσκολη παρόλα αυτά σύμφωνα με τις πληροφορίες που θα λάβουμε σήμερα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε και άλλους ομήρους και να τους απελευθερώσουμε τις επόμενες μέρες κατά την παράταση της συμφωνίας».

«Δύσκολη περίοδος για να συζητήσουμε για μία βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό»

Στη συνέχεια, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κατάρ κλήθηκε να σχολιάσει το μέλλον της σύρραξης Ισραήλ – Κατάρ. Είμαστε πιο κοντά στη δημιουργία δύο κρατών ή θα επιστρέψουμε σε μία εμπόλεμη κατάσταση;

«Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα σας έλεγε ότι αυτή είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για να συζητήσουμε για μία βιώσιμη λύση για το Παλαιστινιακό και η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν μας γεμίζει με αισιοδοξία. Ελπίζουμε πως αυτή η ανθρωπιστική παύση Θα οδηγήσει σε κάτι πιο μακροχρόνιο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία κατάπαυση πυρός. Μετά από αυτό εμείς και η διεθνής κοινότητα λαμβάνοντας υπόψιν την βαρύτητα των όσων έχουν συμβεί σε αυτήν την σύρραξη, θα υπάρξει σίγουρα μία επικαιροποιημένη αντίληψη πως θα πρέπει να φτάσουμε σε μία λύση για το Παλαιστινιακό», αποκρίθηκε.

Και παραδέχτηκε ότι «δεν είναι η πρώτη περίπτωση βίας και δεν θα είναι η μοναδική μέχρι να φτάσουμε σε μία βιώσιμη και μόνιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρξει πολιτική βούληση και υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας προς τις δύο πλευρές, από την πλευρά του Ισραήλ θα σταματήσει αυτό τον πόλεμο ώστε να ξεκινήσουν πλέον οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο άμεσο μέλλον ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι φυλακισμένοι, να αντιληφθούμε την σοβαρότητα της κατάστασης και να βάλουμε τα θεμέλια για μία βιώσιμη λύση».

«Έχουμε αποτρέψει τον πόλεμο πολλές φορές»
Η Χαμάς προτίθεται να παραδώσει τα όπλα και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει συνομιλίες για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους;

«Εργαζόμαστε πάνω στην διαμεσολάβηση μεταξύ της Χαμάς για το Παλαιστινιακό από το 2006 και μπορώ να σας πω ότι είμαστε πολύ αισιόδοξοι γεγονός που προκύπτει από την ικανότητά μας να μεσολαβούμε ανάμεσα στις δύο φορές γιατί έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε τον πόλεμο πολλές φορές στα προηγούμενα δύο χρόνια -ακόμη και του τρέχοντος έτους- όπου είχαμε μεσολαβήσει δύο φορές και καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνίες χωρίς να υπάρξουν βίαιες συγκρούσεις και συμπλοκές ανάμεσα στις δύο πλευρές», ανέφερε ο Δρ. Ματζέν Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρ.

Και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε λοιπόν πως όταν το επιτρέψει η κατάσταση θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε τα μηνύματα και στις δύο πλευρές όχι όμως μόνο απλά να γίνουμε αγγελιοφόροι αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την συζήτηση που θα οδηγήσει στην ειρήνευση. Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο είτε λέγονται Παλαιστίνιοι είτε λέγονται Ισραηλινοί, στόχος μας είναι να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία και να δώσουν ελπίδα στα παιδιά τους. Το βασικό πρόβλημα πάντοτε ήταν η έλλειψη ελπίδας για τους παλαιστίνιους.

Η έλλειψη ελπίδας για την παλαιστινιακή πλευρά, των παιδιών τους που θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα με ασφάλεια και ευημερία και θα έχουν μέλλον καθώς επίσης και την έλλειψη ελπίδας για μόνιμη αίσθηση ασφάλειας στην απέναντι πλευρά στο Ισραήλ. Είναι λοιπόν δουλειά μας ως διαμεσολαβητές καθώς και με την διεθνή κοινότητα να δημιουργήσουμε αυτή την ελπίδα τόσο για τους ανθρώπους της Παλαιστίνης όσο και για τους ισραηλινούς».

Τέλος, απαντώντας στους επικριτές ότι το Κατάρ προκάλεσε αυτή την συμπλοκή, τόνισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνευση.

«Ελπίζω πως όσοι μας κατακρίνουν θα δουν την ανθρωπιστική αξία αλλά και την αξία της ειρήνευσης και του να είναι κανείς μεσολαβητής σε μία τέτοια σύγκρουση. Έχουμε την πολιτική θέληση της ηγεσίας μας. Η ηγεσία μας δεν το κάνει αυτό μόνο προς όφελος της χώρας μας αλλά για να βεβαιωθούμε πώς τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, θα ζούνε σε έναν ασφαλή κόσμο χωρίς τις τρομακτικές εικόνες που έχουμε δει από τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες τα δηλητηριάσουν πολλές γενιές», κατέληξε.  © πηγή και φωτογραφία: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook