Σύγκρουση Γερμανίας και Τουρκίας για τι είναι τελικά το ντονέρ
Η Τουρκία και η Γερμανία έχουν έρθει σε σύγκρουση για θέματα όπως το ιστορικό της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διαμαρτυρίες των Κούρδων σε γερμανικές πόλεις.
Η τελευταία τους διαμάχη όμως δεν έχει σχέση με την πολιτική. Αφορά το γευστικότατο ντονέρ κεμπάπ.
Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του ντονέρ, το οποίο παρασκευάζεται από καρυκευμένο κρέας που ψήνεται σε κάθετη σούβλα, στο πλαίσιο του καθεστώτος των «εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων».
Οι πωλήσεις ντονέρ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ (περίπου 3,9 δισ. δολάρια) ετησίως
Εάν η ΕΕ συμφωνήσει, το ντονέρ θα πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με τις τουρκικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένου του είδους του κρέατος (μοσχάρι, κοτόπουλο και αρνί είναι εντάξει, μοσχάρι και γαλοπούλα όχι) και του τρόπου με τον οποίο μαρινάρεται και κόβεται σε φέτες.
Η γερμανική παραλλαγή είναι το μήλο της Έριδος;
Αυτό δεν άρεσε στους οπαδούς του ντονέρ. Η Γερμανία υπέβαλε ένσταση στην τουρκική πρόταση. (Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά μπορεί να υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο του καθεστώτος.) Στις 19 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στις πλευρές έξι μήνες προθεσμία για να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Εάν δεν μπορέσουν, η Επιτροπή θα αποφασίσει μόνη της.
Τα ντονέρ κεμπάπ που καταναλώνουν οι Γερμανοί απέχουν πολύ από εκείνα της Τουρκίας. Η γερμανική παραλλαγή, που εισήχθη και τελειοποιήθηκε από Τούρκους εργάτες στη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια υιοθετήθηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συνήθως τυλίγεται σε ψωμί πίττα, συνοδεύεται από λάχανο ή μαρούλι και περιλούζεται με σάλτσες.
Στην Τουρκία, το ντονέρ σερβίρεται συνήθως πάνω σε στρώμα ρυζιού ή τυλιγμένο σε λαβάς (ένα διαφορετικό πλατύ ψωμί), μαζί με πατάτες τηγανιτές, ντομάτες και καυτερές πιπεριές. Μερικοί ανεξάρτητοι δεξιοτέχνες του ντονέρ στην Κωνσταντινούπολη προσθέτουν λιωμένο τυρί.
Οι πωλήσεις ντονέρ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ (περίπου 3,9 δισ. δολάρια) ετησίως, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Αλλά αν η Τουρκία βγει νικήτρια σε αυτή τη διαμάχη, το πιάτο που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν μάθει ως κεμπάπ ντονέρ θα πρέπει να πωλείται με νέα ονομασία.
*Με πληροφορίες από: The Economist