«Συγγνώμη» από το ίδρυμα Γιαντ Βασέμ για ανακρίβειες στις ταινίες για το Άουσβιτς
Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, το Γιαντ Βασέμ, ζήτησε συγγνώμη σήμερα για τα ιστορικά «λάθη» που περιέχονταν στις ταινίες οι οποίες προβλήθηκαν στο πλαίσιο της τελετής για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία παρέστησαν περισσότεροι από 40 ηγέτες χωρών απ’ όλον τον κόσμο, προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους που περιείχαν «ανακρίβειες» με αποτέλεσμα να υπάρξει μια «μη ισορροπημένη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων», παραδέχτηκε το Γιαντ Βασέμ.
«Οι ταινίες δεν αφηγούνται τη διαίρεση της Πολωνίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης το 1939, ούτε την κατάκτηση της δυτικής Ευρώπης το 1940», ανέφερε στο μπλογκ του ο Νταν Μίτσμαν, ο οποίος είναι επικεφαλής του κέντρου ερευνών για το Ολοκαύτωμα στο Γιαντ Βασέμ. «Αυτές οι μικρές ταινίες επρόκειτο να αποτελέσουν την εικονογράφηση (της εκδήλωσης). Ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα του Ολοκαυτώματος και του πολέμου», εξήγησε. «Επιπλέον, οι χάρτες δείχνουν λάθος σύνορα της Πολωνίας με τους γείτονές της και αναφέρουν λανθασμένα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως στρατόπεδα εξόντωσης», πρόσθεσε.
Ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος είπε σήμερα ότι οι ταινίες αυτές φτιάχτηκαν από το Παγκόσμιο Φόρουμ του Ολοκαυτώματος σε συνεργασία με το Γιαντ Βασέμ. Το Φόρουμ διευθύνεται από τον Μοσέ Καντόρ, έναν δισεκατομμυριούχο Ρώσο προσκείμενο στο Κρεμλίνο και προβεβλημένη προσωπικότητα της ρωσικής εβραϊκής κοινότητας.
Η τελετή στο Γιαντ Βασέμ έγινε σε μια περίοδο που η Βαρσοβία με τη Μόσχα αντιπαρατίθενται επί μήνες με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Πολωνία συνέβαλε στο ξέσπασμα του Πολέμου και ήταν «συνένοχη» του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα απάντησε ότι ο Πούτιν επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία. Στη συνέχεια ο Ντούντα αρνήθηκε να πάει στην εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ επειδή δεν του δόθηκε η δυνατότητα να εκφωνήσει ομιλία, σε αντίθεση με τον Πούτιν.
Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση εισέβαλαν στην Πολωνία και την μοίρασαν μεταξύ τους, εφαρμόζοντας μια απόρρητη ρήτρα του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ.
Περίπου ένα εκατομμύριο Εβραίοι πέθαναν στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, το οποίο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ