Στρατιωτικοποίηση των αμερικανών αστυνομικών: Οπλισμένοι από τα περισσεύματα του Πενταγώνου

Δημοσιεύτηκε στις 14/06/2020 20:45

Στρατιωτικοποίηση των αμερικανών αστυνομικών: Οπλισμένοι από τα περισσεύματα του Πενταγώνου

Το Πεντάγωνο κατηγορείται ότι έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια στην στρατιωτικοποίηση των αμερικανικών αστυνομικών δυνάμεων με την προμήθεια δωρεάν πλεονάζοντος υλικού, από θωρακισμένα οχήματα μέχρι πολεμικά όπλα.

Οι εικόνες των αστυνομικών με στολές μάχης και οπλισμένων με πυροβόλα όπλα απέναντι στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της αστυνομικής βίας αναζωπύρωσαν την συζήτηση για το πρόγραμμα το οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περιόρισε δραστικά το 2015 και το οποίο ξεκίνησε και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017.

Στην Μινεάπολις, τα εντυπωσιακά θωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν στο τέλος το Μαΐου μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Το υλικό αυτό αποτελείται από πολεμικά όπλα και πρέπει στο εξής «να σταματήσουμε την στρατιωτικοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρεται σε νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της αστυνομίας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από 200 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην πλειονότητά τους Δημοκρατικούς.

Από το 1997, ο αμερικανικός στρατός έχει διανείμει σε περισσότερες από 8.000 μονάδες της αστυνομίας – ομοσπονδιακή και τοπικές -χρησιμοποιημένο ή καινούργιο υλικό, από περίστροφα μέχρι ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα που είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς, συνολικής αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Μόνο το οικονομικό έτος 2017, περί τα 500 εκατομμύρια τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού παραδόθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ μέσω του προγράμματος «1033», που αναφέρεται στο κεφάλαιο του Αμυντικού Προϋπολογισμού 1997 που θεσμοθέτησε αυτήν την διαδικασία.

Οπλισμένοι σαν αστακοί

Τα τελευταία στοιχεία της Λογιστικής Υπηρεσίας του Πενταγώνου δείχνουν σε ποιο σημείο ορισμένες υπηρεσίες της αστυνομίας έχουν επωφεληθεί από την γενναιοδωρία του Πενταγώνου, μέχρι του σημείου της υπερβολής σε ορισμένες περιπτώσεις με δεδομένο το μέγεθος του πληθυσμού των περιοχών της αρμοδιότητάς τους.

Στην Μοντάνα, η αστυνομία της κομητείας του Φλάτχεντ (90.000 κάτοικοι) δέχθηκε το 2013 θωρακισμένο όχημα κατά ναρκών, αξίας 700.000 δολαρίων, έναν χρόνο αφού εφοδιάσθηκε με το πρώτο όχημα μεταφοράς προσωπικού.

Η αστυνομία των κωμόπολης Έιντα στην Οκλαχόμα, πληθυσμού 16.000 κατοίκων, εξοπλίσθηκε τα τελευταία χρόνια με 34 πυροβόλα όπλα M-16, πριν παραλάβει θωρακισμένο όχημα κατά ναρκών τον Ιούλιο 2019. Η δύναμη διαθέτει 8 αστυνομικούς πλήρους απασχόλησης και 2 μερικής!

Σε μία χώρα όπου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού φέρει όπλα και όπου πολλά σχολεία έχουν γίνει θέατρα ένοπλων επιθέσεων, ακόμη και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εκμεταλλεύονται την γενναιοδωρία του Πενταγώνου.

Στην Φλόριντα, τα 47 σχολεία, κολέγια και λύκεια του Μπέι Ντίστρικτ στο Πάναμα Σίτι παρέλαβαν το 2012 και 2013 τουλάχιστον 27 πυροβόλα όπλα και δύο θωρακισμένα οχήματα κατά ναρκών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει τον αυστηρό περιορισμό της μεταφοράς εκρηκτικών, χειροβομβίδων και εκτοξευτήρων, καθώς και αυτών των θωρακισμένων οχημάτων που είναι κατάλληλα μάλλον για τα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων παρά για την διατήρηση της τάξης.

Γερουσιαστές προετοιμάζουν επίσης νομοσχέδιο, υπό τον Μπράιαν Σατζ, γερουσιαστή της Χαβάης, ο οποίος καταγγέλλει εδώ και πολλά χρόνια τον υπερεξοπλισμό της αμερικανικής αστυνομίας.

«Είναι σαφές ότι πολλές αστυνομικές υπηρεσίες εξοπλίζονται σαν να πηγαίνουν στον πόλεμο και αυτό δεν λειτουργεί για την διατήρηση της τάξης», δήλωσε στους New York Times. «Δεν είναι αναγκαστικό ότι επειδή το υπουργείο Αμυνας έχει πλεονάζοντα όπλα, θα χρησιμοποιηθούν σωστά».

Ο γερουσιαστής Σατζ και ο ρεπουμπλικανός συνάδελφός του Ραντ Πολ έχουν ήδη προσπαθήσει να καταθέσουν αντίστοιχο νομοσχέδιο το 2014, μετά την δημοσίευση των πρώτων πληροφοριών για το πρόγραμμα 1033, μετά τις ρατσιστικές ταραχές στο Φέργκιουσον.

Ο θάνατος του 18χρονου μαύρου Μάικλ Μπράουν από τα πυρά λευκού αστυνομικού προκάλεσε 10ήμερες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στον μαύρο πληθυσμό και τις αστυνομικές δυνάμεις της μικρής αυτής πόλης του Μιζούρι, που έκαναν χρήση πυροβόλων όπλων και θωρακισμένων οχημάτων, δώρων του Πενταγώνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook