Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα μπει σε πόλεμο αν τα μέλη του επιτρέψουν στο Κίεβο χτυπήματα στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2024 20:05

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα μπει σε πόλεμο αν τα μέλη του επιτρέψουν στο Κίεβο χτυπήματα στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει μέρος της ουκρανικής σύγκρουσης εάν τα κράτη μέλη του επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει ρωσικό έδαφος με όπλα δυτικής κατασκευής, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Foreign Policy. «Αυτό δεν είναι σωστό, όταν ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι θα γίνουμε μέρος της σύγκρουσης», υποστήριξε ο Στόλτενμπεργκ.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα μέρη της σύγκρουσης για την υποτιθέμενη στρατιωτική βοήθεια προς τη Μόσχα.

Επεξήγησε πως «Η Βόρεια Κορέα παρέχει μια τεράστια ποσότητα, ιδίως πυρομαχικών, στη Ρωσία. Και πολλά από αυτά μεταφέρονται σιδηροδρομικώς. Διασχίζουν τα σύνορα από τη Βόρεια Κορέα, τα χερσαία σύνορα, προς τη Ρωσία και στη συνέχεια σε όλη τη διαδρομή προς τις γραμμές του μετώπου, και αυτή η ικανότητα είναι αρκετά τεράστια για τη μεταφορά με σιδηροδρομικές γραμμές, και αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε αυστηρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα».

«Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ έχει εντείνει περαιτέρω τη συνεργασία που έχουμε με τους εταίρους μας στην Ασία και τον Ειρηνικό, που περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τι κάνει η Ρωσία στην πυρηνική της στάση. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει αλλαγές στην πυρηνική τους στάση που να απαιτούν αλλαγές από την πλευρά μας», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά, επισημαίνοντας ότι «σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν θα υπάρξουν νικητές».

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να πλήξει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, χωρίς τη βοήθεια της Δύσης»
Νωρίτερα στην εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, επειδή τέτοια πλήγματα απαιτούν δορυφορικές πληροφορίες και πτητικές αποστολές.

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συζητούν επί του παρόντος απλώς αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς τους, αλλά ουσιαστικά αποφασίζουν αν θα εμπλακούν άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση. Σημείωσε ότι η Μόσχα θα λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που τίθενται για τη Ρωσία. Σημείωσε ότι η Μόσχα θα λάβει απόφαση ανάλογα με το ποια απειλή μπορεί να προκύψει για τη Ρωσία στο μέλλον.

Με τη σειρά του, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Δύση έχει ήδη λάβει απόφαση σχετικά με τα πλήγματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος και στέλνει αντίστοιχα μηνύματα στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη, η Ρωσία θα αντιδράσει στα χτυπήματα αυτά «με βάναυσο τρόπο».

«Δεν έφερε το ΝΑΤΟ την Κίνα και την Ρωσία κοντά»
Πίεσε επίσης το αφήγημα ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι πιο κοντά από ποτέ «Αυτό δεν συμβαίνει επειδή το ΝΑΤΟ τους έσπρωξε κοντά», κατηγόρησε, «είναι επειδή ευθυγραμμίζονται σε ό,τι πιστεύουν σε μια διαφορετική παγκόσμια τάξη».Εξαιτίας αυτού, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι απαραίτητες οι αυξημένες κυρώσεις.

Όταν ο δημοσιογράφος της συνέντευξης Ravi Agrawal, αρχισυντάκτης του Foreign Policy, ανέφερε το ενδεχόμενο υπερεπέκτασης του ΝΑΤΟ και ότι οι κυρώσεις δεν έχουν ιστορικά αποδώσει, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Έτσι, ενώ το ΝΑΤΟ είναι μια περιφερειακή συμμαχία, χρειαζόμαστε μια παγκόσμια προσέγγιση, και αυτό περιλαμβάνει επίσης την προσέγγισή μας προς την Κίνα. Διότι και πάλι, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι η ασφάλειά μας δεν είναι περιφερειακή. «Η ασφάλειά μας είναι παγκόσμια».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ό,τι συμβαίνει στην Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη. «Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για την Ασία. Ή, όπως είπε πρόσφατα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί στην Ασία σήμερα μπορεί να συμβεί στην Ασία αύριο».

Τι γίνεται με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ;
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «η διαδικασία ένταξης έχει απλουστευθεί, με την Ουκρανία να μην χρειάζεται πλέον να υποβάλει Σχέδιο Δράσης για την ένταξη, και τώρα περιμένει επίσημη πρόσκληση». Δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα, αλλά ο απερχόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ έσπευσε να τονίσει πόσο ολοκληρωμένη γίνεται η συμμαχία και η Ουκρανία.

Υποστήριξε το γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενσωματώνονται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, δημιουργούνται εγκαταστάσεις διοίκησης εκπαίδευσης στην Πολωνία και τη Γερμανία, καθώς και την ίδρυση του Συμβουλίου Ουκρανίας του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, «το κοινό όργανο στο οποίο οι Σύμμαχοι και η Ουκρανία κάθονται ως ισότιμοι συμμετέχοντες για να προωθήσουν τον πολιτικό διάλογο, την εμπλοκή, τη συνεργασία και τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Προβλέπει κοινές διαβουλεύσεις, λήψη αποφάσεων και δραστηριότητες. Χρησιμεύει επίσης ως μηχανισμός διαβούλευσης σε περίπτωση κρίσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας».

Πηγή: Foreign Policy


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook