Στοιχεία – φωτιά από τον Guardian για επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Μάλτα
Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη στρατηγική της Μάλτας ωθώντας πρόσφυγες πίσω Λιβύη αποκάλυψε μια γυναίκα που επέζησε από το ταξίδι της διασχίζοντας τη Μεσόγειο, το οποίο όμως απέβη μοιραίο για 12 ανθρώπους.
Μια σειρά φωνητικών μηνυμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του Guardian επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της κυβέρνησης της Μάλτας να χρησιμοποιεί ιδιωτικά σκάφη, ενεργώντας κατ ‘εντολή των ενόπλων δυνάμεών της, προκειμένου να επιστρέψει πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης της Λιβύης.
Η γυναίκα είπε ότι το πλοίο το οποίο προσπαθούσε να φτάσει στην Ευρώπη είχε αναχαιτιστεί από ένα πλοίο που στρατολογήθηκε από τις αρχές της Μάλτας, το οποίο μετέφερε τους επιβάτες πίσω στην Τρίπολη.
Τον περασμένο μήνα, δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την ύπαρξη μυστικού συμφώνου μεταξύ της La Valletta και των ιδιοκτητών τουλάχιστον τριών μηχανότρατων.
Ο λογαριασμός της γυναίκας αντιστοιχεί σε αυτόν των άλλων επιζώντων που μίλησαν στο Alarm Phone, μια υπηρεσία άμεσης επικοινωνίας για μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, η οποία έθεσε για πρώτη φορά την υπόθεση.
Η βάρκα της ξεκίνησε από την ακτή της Λιβύης το βράδυ της 9ης Απριλίου, είπε. Περίπου 63 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού έξι εβδομάδων και ενός κοριτσιού δύο ετών – τα περισσότερα από αυτά από την υποσαχάρια Αφρική.
Ένα πρώτο πλοίο πέρασε δελεαστικά κοντά τους. «Το σκάφος ονομάστηκε Medkon Lines», είπε η γυναίκα, η οποία έδειξε μια φωτογραφία του σκάφους. «Προσπαθήσαμε να το σταματήσουμε για να μας σώσει. Τρεις άντρες πήδηξαν στο νερό για να φτάσουν, αλλά σε ένα λεπτό εξαφανίστηκαν στο νερό».
«Μετά από πέντε ημέρες στη θάλασσα, ένα αεροπλάνο της Μάλτας μας εντόπισε», είπε η γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για την ασφάλειά της. «Νομίζαμε ότι το αεροπλάνο θα καλούσε τους διασώστες, αλλά κανείς δεν ήρθε. Νιώθαμε τόσο κουρασμένοι και δεν είχαμε καν νερό ή φαγητό».
Τέσσερις άλλοι άντρες, σχεδόν αναίσθητοι από τη δίψα και την πείνα, πνίγηκαν, είπε.
Η κυβέρνηση της Μάλτας δεν απάντησε για σχόλια στον Guardian. Ωστόσο, σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου, οι αρχές στη Λα Βαλέτα επιβεβαίωσαν ότι «συντονίζει τη διάσωση ενός μεταναστευτικού σκάφους με τη βοήθεια ενός εμπορικού σκάφους» και την 1η Μαΐου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα πλοία, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, είπε: «Τίποτα δεν εμποδίζει ένα κράτος να χρησιμοποιεί ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία».