Στόχος η κανονικότητα – Το μήνυμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για την επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2024 11:21

Στόχος η κανονικότητα – Το μήνυμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν για την επόμενη μέρα

Κανονικότητα. Αυτό έδειξαν να επιδιώκουν Αθήνα και Άγκυρα στη συνάντηση της Δευτέρας. Η κανονικότητα προϋποθέτει την ηρεμία και επιτρέπει τις διαφωνίες.

Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν προετοιμάσει σχολαστικά τις δηλώσεις τους, ακόμα και τα σημεία που θα εξέφραζαν τις διαφωνίες τους. Στόχος ήταν μία καζάν καζάν επίσκεψη, η οποία δεν θα έλυνε κάτι αλλά δεν θα εξέθετε και τις δύο πλευρές.

Η Χαμάς

Ακόμα και η αντίδραση του Ερντογάν στον Μητσοτάκη για τη Χαμάς είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, σε επίπεδο εντυπώσεων.

Ο Ερντογάν είχε την ευκαιρία να καταγράψει για μία ακόμα φορά τη θέση του πως η Χαμάς δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά «αντιστασιακή», εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία του στη δήλωση Μητσοτάκη.

Ο Μητσοτάκης πάλι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει μεταξύ άλλων τη θέση του για το Ισραήλ, λέγοντας ότι «είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους». Και δη μετά τη θετική ψήφο της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την επέκταση των δικαιωμάτων και προνομίων της Παλαιστίνης. Ένα ψήφισμα που εξόργισε το Ισραήλ.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη προκάλεσε μία έντονη απάντηση από τον Ερντογάν για να καταλήξουν κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου να δηλώσουν ότι οι δύο τους διαφωνούν μεν για τη Χαμάς, συμφωνούν δε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως είναι «ανάγκη αυτή τη στιγμή να υπάρχει μια άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα άδικα, τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου».

Η διαφωνία για τη Χαμάς έδειξε για πολλούς και πού δίνει το βάρος των διπλωματικών του προσπαθειών ο Ερντογάν, ο οποίος δεν θεώρησε σκόπιμο να επιστρέψει στις δηλώσεις για να απαντήσει σε κανένα από τα διμερή ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Δεν έδειξε να ερεθίζεται ούτε από το ζήτημα της μειονότητας, ούτε από το θέμα της Μονής της Χώρας ή το Κυπριακό.

Αλλά επανήλθε για να απαντήσει για τη Χαμάς. Ένα θέμα που χρησιμοποιεί τόσο στο εσωτερικό του ακροατήριο όσο και στο ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στο μουσουλμανικό κόσμο.

Πέρασε το μήνυμα

Το μήνυμα πέρασε και οι δύο πλευρές απέδειξαν πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση είναι σε θέση να συμφωνούν ότι διαφωνούν και να το διαχειρίζονται με έναν τρόπο «πολιτισμένο» και χωρίς την ένταση στο πεδίο ή τις ακρότητες της πολεμικής ρητορικής που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Σίγουρα πάντως Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι έτοιμες να βγουν στην αναζήτηση μίας λύσης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αντί αυτού προτιμούν να συνεχίσουν ν α πλέουν στα ήρεμα νερά της συνεργασίας στο μεταναστευτικό, την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των καταστροφών αλλά και την υγεία. Σημαντικό κεφάλαιο οι εμπορικές συναλλαγές και η δυνατότητα ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων με τον Ερντογάν να θέτει ως στόχο τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συμβούλιο να θεσμοθετείται.

Τα επόμενα ραντεβού

Μητσοτάκης – Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στην Τουρκία, αφού το προηγούμενο είχε γίνει στην Αθήνα.

Τα τραπέζια του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας ίσως να επηρεαστούν χρονικά και από την αντικατάσταση του Μπουράκ Ακτσαπάρ του διπλωμάτη που εκτελεί χρέη υπηρεσιακού ΥΠΕΞ και έχει την ευθύνη να προΐσταται της τουρκικής ομάδας του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ήρεμα νερά

Για την κυβέρνηση όπως επεσήμανε και ο Γεραπετρίτης (ΕΡΤ) τα αποτελέσματα «είναι εμφανή τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο πεδίου. Εκτιμάται δε ότι η περίοδος ηρεμίας μπορεί να διαρκέσει. Κατά τον Γεραπετρίτη θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση, ενώ η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές θέσεις της Τουρκίας, οι οποίες ανατρέχουν σε δεκαετίες. Εκείνο το οποίο θέλω είναι να μπορέσουμε να συζητούμε σε ένα πνεύμα διαβουλευτικό, να μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά να διαφωνούμε πολιτισμένα, να διαφωνούμε χωρίς να προκαλούμε εντάσεις και κρίσεις. Και από την άλλη πλευρά να προωθούμε μια θετική ατζέντα με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν τις διμερείς μας σχέσεις. Καμία απεμπόληση κυριαρχίας. Καμία συζήτηση για την κυριαρχία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεραπετρίτης.

Η ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι άλλωστε ζητούμενο τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την ΕΕ.

Τα «ήρεμα νερά» αναμένεται να διατηρηθούν το επόμενο διάστημα, με την Τουρκία επίσης να μην επιθυμεί την ένταση, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που στην περιοχή όπως έχουν αναφέρει τούρκοι αναλυτές επικρατεί γεωπολιτικό χάος και σε αυτές τις συνθήκες ένα ακόμα μέτωπο Αθήνας – Άγκυρας θα ήταν αυτοκτονικό και για τις δύο πλευρές.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook