Στο «στόχαστρο» του Ντόναλντ Τραμπ – Ιστορίες τρέλας και θεσμικής κρίσης από τις μαζικές απελάσεις στις ΗΠΑ

Σκηνή πρώτη: με συνοπτικές διαδικασίες, η Δρ Ράσα Αλουία προστέθηκε στην ήδη μακρά λίστα με τις μαζικές απελάσεις αλλοδαπών στην εποχή Τραμπ 2.0.
Επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ, κάτοχος βίζας εργασίας, η 34χρονη γιατρός εκδιώχθηκε κακήν-κακώς την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ, με το που επέστρεψε από ταξίδι στην πατρίδα της, τον Λίβανο.
Απελάθηκε παρά την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή να γίνει πρώτα ακρόαση για την υπόθεση.
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τη συνδέει με στήριξη της «τρομοκρατίας», επειδή στο κινητό της Ράσα Αλουία βρέθηκαν φωτογραφίες της από την πρόσφατη δημόσια κηδεία του δολοφονημένου από το Ισραήλ ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στα περίχωρα της Βηρυτού.
Σκηνή δεύτερη: συλληφθείς έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, όπου μένει με την Αμερικανίδα έγκυο σύζυγό του, ο παλαιστινιακής καταγωγής Μαχμούντ Χαλίλ -απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και από το 2024 μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ- μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στη συντηρητική Λουιζιάνα.
Κατηγορείται για στήριξη της Χαμάς και για αντισημιτισμό, επειδή πέρυσι συμμετείχε στον συντονισμό διαδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια κατά της σφαγής των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η υπόθεσή του εκκρεμεί δικαστικά. Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να τον απελάσει, δίκην παραδειγματισμού. Ο ίδιος δηλώνει «πολιτικός κρατούμενος».
Σκηνή τρίτη: εδώ και 35 χρόνια μετανάστες στην Καλιφόρνια, όπου «έχτισαν» οικογένεια και καριέρες, ο 59χρονος Νέλσον και η 55χρονη Γκλάντις Γκονθάλεθ απελάθηκαν στις 18 Μαρτίου στην πατρίδα τους, την Κολομβία.
Αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τις τρεις -ενήλικες πια- κόρες που απέκτησαν επί αμερικανικού εδάφους.
«Το μόνο πράγμα που τους είπαν ήταν ότι είχαν εξαντλήσει τη διαμονή τους», είπε για τους γονείς της η 27χρονη Στέφανι στην εφημερίδα El Pais.
«Αυτό, παρά το ότι έως τώρα παρατεινόταν η άδεια παραμονής τους κάθε χρόνο. Είναι νομοταγείς πολίτες, που δεν κρύφτηκαν ποτέ από τις αρχές»….

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) των ΗΠΑ, στο Κολοράντο (REUTERS/Kevin Mohatt)
Ουδείς ασφαλής από τις απελάσεις;
Αν και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αρχικά ότι θα επικεντρωθεί σε περιπτώσεις βίαιων εγκληματιών, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Από την προεκλογική περίοδο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί ότι θα εξαπέλυε «τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων στην αμερικανική ιστορία».
Θεωρητικά έβαζε στο «στόχαστρο» πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ.
Όμως περιπτώσεις σαν της Ράσα, του Μαχμούντ και των Γκονθάλεθ καταδεικνύουν ότι ουδείς ξένος υπήκοος δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι στο «απυρόβλητο», ακόμη κι εάν έχει όλα τα απαραίτητα χαρτιά του κόσμου.
Στις αρχές του μήνα, οι αμερικανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ σε Γάλλο ερευνητή, απλά και μόνο επειδή εντοπίστηκαν στο κινητό του -σε επιτόπια έρευνα στο αεροδρόμιο- προσωπικά μηνύματα σε συναδέλφους του, στα οποία επέκρινε την περιοριστική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην επιστημονική έρευνα…
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ήδη προσάρμοσε τις ταξιδιωτικές συστάσεις, μετά τις πρόσφατες μεμονωμένες συλλήψεις και απελάσεις Γερμανών στις ΗΠΑ.
H περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ κάνει τώρα κεντρική στο αντιμεταναστευτικό αφήγημά της είναι αυτή της Τζανέτ Βιζγκέρα.
Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι μια παράτυπη μετανάστρια από το Μεξικό που πρέπει να φύγει αμέσως από τη χώρα, οκτώ χρόνια αφότου τον ξεφτίλισε λίγο-πολύ, όταν κατά την πρώτη προεδρική θητεία του η ίδια και τα τρία ανήλικα παιδιά της βρήκαν καταφύγιο σε μια εκκλησία στο Ντένβερ του Κολοράντο, το 2017, αποφεύγοντας τότε την απέλαση.
Κατά το περιοδικό Time, αντίθετα, ήταν μια πράξη αντίστασης, που έβαλε εκεί τη χρονιά την Τζανέτ -μαζί με τον Τραμπ- στη λίστα με τα εκατό πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή…
«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία» – Η ιστορία της Τζανέτ
Η Τζαντέρ Βιζγκέρα έχει ζήσει τα τελευταία 28 χρόνια στις ΗΠΑ.
Πέρασε το 1997 παράνομα τα σύνορα μαζί με τον σύζυγό της -έναν οδηγό λεωφορείου, που είχε δεχθεί πολλές φορές επιθέσεις από ένοπλες συμμορίες στο Μεξικό.
Προτού καταφύγει από το 2017 και για μια τριετία σε εκκλησίες για να μην απελαθεί, η Μεξικανή παράτυπη μετανάστρια είχε ήδη δουλέψει για διάφρους Αμερικανούς εργοδότες και ήταν πια από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Μια επιφανής «υπέρμαχος της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης -κάτι τολμηρό και επικίνδυνο για έναν μετανάστη χωρίς χαρτιά», έγραψε γι’ αυτή το Time.
Από τότε που εγκατέλειψε το ιερό καταφύγιό της, το 2020, η Τζανέτ προσπάθησε να αποκτήσει ειδική βίζα που δίνεται σε θύματα εγκλημάτων.
Όμως «η κυβέρνηση έχει ως αποδιοπομπαίο τράγο μετανάστες, ωθώντας τους Αμερικανούς να πιστέψουν ότι άτομα χωρίς χαρτιά, όπως η Τζανέτ, είναι εγκληματίες», είχε γράψει το 2017 στο αφιέρωμα του Time η βραβευμένη με Emmy ηθοποιός, παραγωγός και ακτιβίστρια Αμέρικα Φερέρο.
«Ήρθε σε αυτή τη χώρα όχι για να βιάσει, να δολοφονήσει ή να πουλήσει ναρκωτικά, αλλά για να δημιουργήσει μια καλύτερη ζωή για την οικογένειά της.
»Έχυσε αίμα, ιδρώτα και δάκρυα για να γίνει ιδιοκτήτρια επιχείρησης, προσπαθώντας να δώσει στα παιδιά της περισσότερες ευκαιρίες από όσες είχε η ίδια.
»Αυτό δεν είναι έγκλημα. Αυτό είναι το Αμερικανικό Όνειρο».
Τα ίδια λόγια επανέλαβε η Φερέρο τις προάλλες, στην εποχή Τραμπ 2.0, όταν πράκτορες της ICE συνέλαβαν την Τζανέτ Βιζγκέρα.
Την αιφνιδίασαν, ενώ έκανε διάλειμμα από τη δουλειά της, σε μια επιχείρηση στο Ντένβερ.
«Επιτέλους σε πιάσαμε», της είπε ένας πράκτορας της ICE.
Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες σε νομικό κενό στις ΗΠΑ, οδηγήθηκε σε κέντρο κράτησης της υπηρεσίας, στην Ορόρα του Κολοράντο.
Αναζητώντας παντού «εχθρούς»
Η είδηση της σύλληψης της 53χρονης Βιζγκέρα «χαιρετίστηκε με χαρά από όσους υποστηρίζουν τη σκληρή καταστολή του Τραμπ», ανέφερε το δίκτυο CNN.
Ένας πρώην τοπικός αξιωματικός της υπηρεσίας ICE στο Νένβερ, ονόματι Τζον Φαμπρικατόρε, πανηγύρισε με ανάρτηση στο Χ.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν με απέτρεψε από το να την απελάσω πριν από 4 χρόνια», έγραψε -χωρίς να αναφέρει ότι, με πρωτοβουλία Δημοκρατικών βουλευτών από το Κολοράντο, ο Λευκός Οίκος είχε δώσει το 2021 ασυλία ενός έτους στην Τζάνετ και σε άλλες τέσσερις μετανάστριες, που είχαν βρει καταφύγιο σε εκκλησίες της αμερικανικής πολιτείας, εν μέσω πανδημίας.
Οι ελπίδες τους για μεταναστευτική μεταρρύθμιση, που θα τους άνοιγε το δρόμο για νόμιμη παραμονή στη χώρα, τελικά διαψεύστηκαν.
Κάθε σχετική προσπάθεια των Δημοκρατικών προσέκρουε στην αντίθεση των Ρεπουμπλικανών.
Σήμερα, ομάδες για τα δικαιώματα των μεταναστών εκφράζουν ανοιχτά ανησυχίες για μια νέα φάση στην επιβολή της αντιμεταναστευτικής ατζέντας, με ιδεολογικο-πολιτικό πρόσημο και στόχο τη φίμωση των επικριτικών φωνών.
«Είναι εγκληματίας, μισεί τον Τραμπ και είναι υπέρμαχος των ανοικτών συνόρων, της κατάργησης της ICE», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας για την Τζανέτ. «Αντίο!!!!».
«Η στόχευση μιας μητέρας, που είναι ενεργό μέρος της κοινότητάς μας στο Κολοράντο για σχεδόν τρεις δεκαετίες, δεν θα διορθώσει το κατεστραμμένο σύστημα μετανάστευσης, ούτε θα εξασφαλίσει τα σύνορά μας», ήταν η πληρωμένη απάντηση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζον Χίκενλουπερ.
Σε οξείς τόνους, ο Δημοκρατικός δήμαρχος του Ντένβερ, Μάικ Τζόνστον, καταδίκασε τη σύλληψη της Μεξικανής παράτυπης μετανάστριας ως «δίωξη πολιτικών αντιφρονούντων τύπου Πούτιν».
Ζητούμενο για την κυβέρνηση Τραμπ, ανέφερε, δεν είναι η επιβολή του νόμου, αλλά «η στοχοποίηση αντιπάλων» και «η τιμωρία».
Τραμπ vs δικαστών
Ομοσπονδιακός δικαστής στο Κολοράντο απαγόρευσε την απέλαση της Τζανέτ Βιζγκέρα μέχρι νεωτέρας.
Στους μόλις δύο μήνες που μετρά η κυβέρνηση Τραμπ 2.0, δεν είναι καν η πρώτη φορά που δικαστές στις ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στις μεθοδεύσεις του 47ου προέδρου.
Στο μεταναστευτικό, εν προκειμένω, ο Τραμπ βρίσκεται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με τον περιφερειακό δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ, με έδρα την Ουάσιγκτον.
Με απόφασή του «πάγωσε» προσωρινά τις μαζικές απελάσεις βάσει ενός απαρχαιωμένου νόμου περί «Αλλοδαπών Εχθρών» του 1798, που ξέθαψε από το «χρονοντούλαπο» ο Λευκός Οίκος.
Ο δικαστής απέρριψε την επίκλησή του σε καιρό ειρήνης και διέταξε να ακυρωθούν όλες οι απελάσεις, που έγιναν με αυτό το σκεπτικό.
Κάτι που πάντως δεν εμπόδισε τον Τραμπ να στείλει με δύο πτήσεις από τις ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ 250 Βενεζουελάνους μετανάστες, κατηγορώντας τους ότι ανήκουν σε εγκληματική συμμορία, χωρίς να έχουν δικαστεί.
Κληθείσα να δώσει εξηγήσεις στην ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη, η αμερικανική κυβέρνηση παίζει τώρα την «κολοκυθιά» με το εάν και πόσο η αναχώρηση των πτήσεων προηγήθηκε της έκδοσης της δικαστικής απόφασης.
Ο Τραμπ εν τω μεταξύ εξύβρισε τον δικαστή -«ριζοσπαστικό αριστερό τρελό» τον χαρακτήρισε σε ανάρτηση στο Truth Social, «έναν ταραξία που δυστυχώς διορίστηκε από τον Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα»- αξιώνοντας μάλιστα την απομάκρυνσή του.
Τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών ανέλαβε να υπενθυμίσει στον Αμερικανό πρόεδρο ο Αρχιδικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς -ένας συντηρητικός διορισμένος από τον Τζορτζ Γ. Μπους.
«Εδώ και πάνω από δύο αιώνες», τόνισε σε μία σπάνια επίπληξη, έχει καταστεί σαφές ότι η απομάκρυνση ομοσπονδιακών δικαστών «δεν είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση» σε διαφωνίες με τις αποφάσεις τους.
Τώρα το «μπαλάκι» βρίσκεται στο -συντρητητικής πλειοψηφίας- Ανώτατο Δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της κυβέρνησης Τραμπ κατά της απόφασης Μπόασμπεργκ, επικαλούμενη παραβίαση της προεδρικής εξουσίας για την εθνική ασφάλεια.
Κατά πολλούς αναλυτές, η διαμάχη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρή θεσμική κρίση.