«Στην πιο κρίσιμη στιγμή της Μέσης Ανατολής η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα» τονίζουν διπλωματικές πηγές
![«Στην πιο κρίσιμη στιγμή της Μέσης Ανατολής η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα» τονίζουν διπλωματικές πηγές](https://i0.wp.com/www.politica.gr/wp-content/uploads/2025/02/image_for_post1157922.jpg?quality=92&fit=1310%2C900&ssl=1)
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
«Στην πιο κρίσιμη στιγμή της πιο περίπλοκης περιοχής του κόσμου, η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα» υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, όπου η εκεχειρία στη Γάζα και τον Λίβανο βρίσκονται σε σημείο καμπής και η Συρία, όπου επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις του μεταβατικού καθεστώτος.
Επτά περιοχές σε επτά ημέρες
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισκέφθηκε σε μόλις μία εβδομάδα επτά διαφορετικές περιοχές.
Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές, το υψηλό επίπεδο των συνομιλητών καταδεικνύει το ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας, καθώς οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον βασιλιά της Ιορδανίας, Abdullah II, τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Ahmad Αl Sharaa, δύο πρωθυπουργούς, τον σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani του Κατάρ και τον Παλαιστίνιο Mohammad Mustafa, δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών, τον σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan των ΗΑΕ και τον Ayman Al Safadi της Ιορδανίας, τρεις υπουργούς Εξωτερικών, τον ΥΠΕΞ Ισραήλ, Gideon Sa’ar, τον μεταβατικό ΥΠΕΞ της Συρίας, Asaad Αl Shaibani και τον ΥΠΕΞ της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar.
«Όλες οι χώρες αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως αξιόπιστο συνομιλητή. Καλύπτουμε με την ενεργό μας παρουσία άλλους εξωτερικώς δρώντες στην περιοχή, δηλώνοντας το ουσιαστικό και πολύπλευρο ενδιαφέρον μας» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν, «η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες ανθρωπιστικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες. Δημιουργεί έναν άξονα φίλων χωρών. Επενδύει στη συνδεσιμότητα, προάγει τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις. Δημιουργεί γέφυρες γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας με τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων των χωρών του Κόλπου, καθώς και την Ινδία».
«Περνάμε τα αναγκαία μηνύματα σε χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα λόγω ελληνορθόδοξης παρουσίας» συμπληρώνουν διπλωματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, με την ιδιότητα του αιρετού μέλους του ΣΑ ΟΗΕ, καθίσταται αρωγός για την προώθηση των θέσεων σημαντικών κρατών που δεν εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.