Στα όριά τους οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ – «Δεν έπρεπε να είμαστε εδώ!»

Δημοσιεύτηκε στις 03/12/2024 22:07

Στα όριά τους οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ – «Δεν έπρεπε να είμαστε εδώ!»

Όταν ο Ουκρανικό Επιτελείο σχεδίαζε, επί χάρτου, την επίθεση στο Κουρσκ, πίστευε ότι θα αιφνιδιάσει τους Ρώσους, αναγκάζοντάς τους, μεταξύ άλλων, να αποδεσμεύσουν δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο. Τρεις μήνες μετά, όμως, τα ουρανικά στρατεύματα διαψεύδουν τα αρχικά σχέδια.

Μονάδες δίχως κίνητρο να συνεχίσουν, ενισχύσεις που δεν φτάνουν ποτέ, ανελέητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί και βασανιστική αϋπνία, θερίζουν τον στρατό εισβολής που έφτιαξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εισβολή στη ρωσική επικράτεια.

Όπως αποκαλύπτει το BBC, μιλώντας με στρατιώτες και βετεράνους του μετώπου στο Κουρσκ, οι Ουκρανοί υπό μεγάλη πίεση των Ρώσων και ενόψει του χειμώνα, δεν υπάρχει καθόλου αισιοδοξία στις επιχειρήσεις, ενώ βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση.

Οι στρατιώτες μιλούν για άθλιες καιρικές συνθήκες και χρόνια έλλειψη ύπνου που προκαλείται από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της Ρωσίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη χρήση τρομακτικών βομβών ολίσθησης 3.000 κιλών.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτά τα δάση του Κουρσκ, στα οποία αφήσαμε τόσους συντρόφους».

Βρίσκονται επίσης σε υποχώρηση, με τις ρωσικές δυνάμεις να ανακτούν σταδιακά εδάφη. «Αυτή η τάση θα συνεχιστεί», έγραψε ο Πάβλο, ένας Ουκρανός στρατιώτης. «Είναι μόνο θέμα χρόνου». Μίλησε μάλιστα για τεράστια κούραση, την έλλειψη αντικατάστασης από άλλες μονάδες, αποτελούμενων σε μεγάλο βαθμό από μεσήλικες άνδρες, φερμένους απευθείας από άλλα μέτωπα με ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για ανάπαυση ενδιάμεσα.

Τα εδάφη στο Κουρσκ που χάνει σταδιακά η Ουκρανία (Με μωβ διακεκομμένη γραμμή)

Το να ακούς στρατιώτες να παραπονιούνται – για τους διοικητές τους, τις εντολές και την έλλειψη εξοπλισμού – δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Αυτό κάνουν συχνά οι στρατιώτες σε δύσκολες συνθήκες.

Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, κάποιοι αμφισβήτησαν εάν επετεύχθη ένας από τους αρχικούς στόχους της επιχείρησης, δηλαδή η εκτροπή Ρώσων στρατιωτών από το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.

Οι εντολές τώρα, είπαν, ήταν να κρατήσουν αυτό το μικρό κομμάτι ρωσικού εδάφους έως ότου αναλάβει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Το κύριο καθήκον που αντιμετωπίζουμε είναι να διατηρήσουμε τη μέγιστη επικράτεια μέχρι την ορκωμοσία του Τραμπ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πάβλο. «Για να το ανταλλάξουμε με κάτι αργότερα. Κανείς δεν ξέρει τι».

Τι να σου κάνουν οι ATACMS

Οι πύραυλοι Atacms και Storm Shadow μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για ισχυρές και απομακρυσμένα θέσεις διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών, αλλά τέτοιες επιτυχίες φαίνονται μακρινές για τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Δεν συζητάμαμε για πυραύλους», είπε ένας άλλος στρατιώτης ο Μίροσλαβ. «Στα καταφύγια μιλάμε για οικογένεια και αντικατάσταση. Για απλά πράγματα».

Για την Ουκρανία, η αργή, συντριπτική προέλαση της Ρωσίας στα ανατολικά της εδάφη υπογραμμίζει την ανάγκη να κρατήσει το Κουρσκ, γράφει το BBC, σημειώνοντας ότι μόνο τον Οκτώβριο, η Ρωσία μπόρεσε να καταλάβει περίπου 500 τ. χιλ. ουκρανικού εδάφους, το μέγιστο που είχε ληφθεί από τις πρώτες ημέρες της πλήρους εισβολής το 2022.

Αντίθετα, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει περίπου το 40% των εδαφών που κατέλαβε στο Κουρσκ τον Αύγουστο. «Το κλειδί δεν είναι να κατακτήσεις, αλλά να κρατήσεις», είπε ο Βαντίμ, «και παλεύουμε λίγο με αυτό».

Παρά τις απώλειες, ο στρατιώτης Βατίμ πιστεύει ότι η εκστρατεία στο Κουρσκ είναι ακόμα ζωτικής σημασίας.«Κατάφερε να εκτρέψει ορισμένες [ρωσικές] δυνάμεις από τη Ζαπορίζια και Χάρκοβο», είπε.

Τι δουλειά έχουμε στο Κουρσκ;

Άλλοι Ουκρανοί στρατιώτες που μίλησαν στο BBC, είπανε ότι ένιωθαν ότι βρίσκονταν στο λάθος μέρος, ότι ήταν πιο σημαντικό να βρίσκονται στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, παρά να καταλάβουν μέρος της Ρωσίας.

«Η θέση μας θα έπρεπε να ήταν εκεί [στην ανατολική Ουκρανία], όχι εδώ στη γη κάποιου άλλου», είπε ο Πάβλο. «Δεν χρειαζόμαστε αυτά τα δάση του Κουρσκ, στα οποία αφήσαμε τόσους συντρόφους».

Κάποιοι το είδαν επιχείρηση στο Κουρσκ ως κόλπο, για να αποσπάσει την προσοχή από την έλλειψη προόδου αλλού. «Καλή ιδέα αλλά κακή εφαρμογή», ​​λέει ένας αξιωματικός των πεζοναυτών που υπηρετεί στο Κουρσκ, ο Μίροσλαβ. «Εφέ στα ΜΜΕ, αλλά κανένα στρατιωτικό αποτέλεσμα».

«Καταζητούνται» Βορειοκορεάτες

Και παρά τις εβδομαδιαίες αναφορές που υποδηλώνουν ότι έως και 10.000 βορειοκορεατικοί στρατιώτες έχουν σταλεί στο Κουρσκ για να συμμετάσχουν στη ρωσική αντεπίθεση, οι στρατιώτες ανέφεραν στο BBC, ότι δεν εντόπισαν πουθενά βορειοκορεάτες. «Δεν έχω δει ούτε ακούσει τίποτα για Κορεάτες, ζωντανούς ή νεκρούς», απάντησε ο Βαντίμ

Ο ουκρανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφήσεις που σύμφωνα με τον ίδιο είναι υποκλοπές ραδιοφωνικών επικοινωνιών της Βόρειας Κορέας.

Οι στρατιώτες είπαν ότι τους είχαν πει να συλλάβουν τουλάχιστον έναν Βορειοκορεάτη αιχμάλωτο, κατά προτίμηση με έγγραφα. Μίλησαν για ανταμοιβές -drones ή επιπλέον άδεια- που προσφέρονται σε όποιον αιχμαλωτίσει με επιτυχία έναν Βορειοκορεάτη στρατιώτη. «Είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν Κορεάτη στο σκοτεινό δάσος του Κουρσκ», σημείωσε ο Πάβλο. «Ειδικά αν δεν είναι εδώ».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook