Spiegel : Βίντεο με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο
Για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο κατηγορεί ευθέως την χώρα μας το γερμανικό περιοδικό Spiegel με ένα μακροσκελές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του.
Το δημοσίευμα του Spiegel που βλέπει το φως σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για ελληνοτουρκικά, όσο και στο μεταναστευτικό υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του 11 βίντεο τα οποία δείχνουν παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Το δημοσίευμα ξεκινάει υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα με την Τουρκία.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι έχει στην κατοχή του 11 βίντεο τα οποία ελέγχθηκαν από ειδικούς και δείχνουν για πρώτη φορά παράνομες επαναπροωθήσεις από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία.
Στο δημοσίευμα, που όπως αναφέρεται είναι από κάμερας ασφαλείας η οποία είναι τοποθετημένη στην τουρκική πλευρά του Έβρου, φαίνονται άνδρες που μάσκα τύπου full face και κάποια στρατιωτικά ενδύματα χωρίς κάποια διακριτικά. Σε αυτό το βίντεο φαίνονται να μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του ποταμού προς την τουρκική πλευρά.
Τα βίντεο αυτά, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, προήλθαν από κάμερα παρακολούθησης που είναι στην τουρκική πλευρά του Έβρου και δείχνει άνδρες με full face με στολές παραλλαγής, αλλά χωρίς διακριτικά ή εθνόσημα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά στην τουρκική με ένα μικρό φουσκωτό.
Ωστόσο, στις εικόνες αυτές δεν μπορεί κανείς να δει πως οι μασκοφόροι περνούν το μέσο του ποταμού, που αποτελεί και το σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες.
Οι άνθρωποι που ακούγονται στο βίντεο μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάμεσά τους και παστούν διάλεκτος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Οι συντάκτες του άρθρου εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.
Οι άνθρωποι που ακούγονται στο βίντεο μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάμεσά τους και παστούν διάλεκτος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Οι συντάκτες του άρθρου εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.
Στα βίντεο περιλαμβάνεται και υλικό από κάμερα κινητού τηλεφώνου, μάλλον από Τούρκο συνοριακό φρουρό. Ο άνδρας τρέχει στις ακτές του Έβρου γύρω του υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και οι συντάκτες πάλι εικάζουν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που μόλις έχουν αποβιβαστεί.
Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το Spiegel έστειλε τα βίντεο στο Forensic Architecture collective του Πανεπιστημίου του Goldsmith στο Λονδίνο για ανάλυση.
Μετά τον έλεγχο, από τα metadata των αρχείων, προέκυψε πως όλα τραβήχτηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου του 2019 και εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι πάνω σε αυτά αναγράφεται ημερομηνία 2018, είναι λάθος και μόνο η ημέρα και ο μήνας είναι σωστά.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ενώ οι άντρες που πραγματοποιούν τις εν λόγω επαναπροωθήσεις δεν μπορούν να αναγνωριστούν, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για Έλληνες ή άνδρες που δρουν για λογαριασμό των ελληνικών αρχών!
Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από ένα λευκό φορτηγάκι το οποίο δηλώνουν σίγουροι ότι χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες.
Συμπληρώνουν, δε, πως η ελληνική πλευρά του Έβρου είναι στρατιωτικοποιημένη περιοχή στην οποία επιτρέπεται η είσοδος σε ελάχιστους. Έτσι σε αυτό το πλαίσιο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατο να κάνεις μια τέτοια πολύωρη επιχείρηση σε μια αυστηρά επιτηρούμενη περιοχή και μάλιστα στο φως της ημέρας χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι ελληνικές αρχές.
Το Spiegel μάλιστα, επικαλείται την μαρτυρία της Eva Cossé, που είναι εργαζόμενη στο Human Rights Watch και τον Μάϊο του 2018, που είχε επισκεφθεί αστυνομικά τμήματα στον Έβρο είχε δει κοντά τους παρκαρισμένα τέτοια λευκά φορτηγάκια.
Το Spiegel, μάλιστα, υπογραμμίζει πως ζήτησε σχόλιο από τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ για το περιστατικό ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σε γνώση του κάτι τέτοιο. Λένε επίσης ότι αρνήθηκε να δει τα βίντεο.in.gr