Σουδάν: Στέλνει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συναντηθεί με Αμερικανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές
Η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συζητήσεις με Αμερικανούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους τη Δευτέρα, κρατώντας ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό ενός εμφυλίου πολέμου 16 μηνών. Πρόκειται για έναν φονικό εμφύλιο πόλεμο που καμία μεριά δεν δείχνει το παραμικρό έλεος στον άμαχο πληθυσμό.
Σε ανακοίνωση του κυβερνώντος Μεταβατικού Κυρίαρχου Συμβουλίου αναφέρεται ότι η απόφαση να μεταβεί στο Κάιρο ελήφθη μετά από επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ και την αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία είναι παρατηρητής στις συνομιλίες, και περιορίζεται στη συζήτηση της εφαρμογής της συμφωνίας της Τζέντα, σύμφωνα με την οποία οι RSF θα εγκαταλείψουν τις μη στρατιωτικές περιοχές.
Η κυβέρνηση του Σουδάν, που ελέγχεται από τον στρατό, ο οποίος μάχεται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) για τον έλεγχο της χώρας, δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ελβετία εάν δεν εφαρμοστεί μια προηγούμενη συμφωνία που είχε συναφθεί στην Τζέντα.
Αυτές οι συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στις οποίες συμμετέχει η RSF, έχουν στόχο να τερματίσουν τον καταστροφικό πόλεμο που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023 και να αντιμετωπίσουν την εξοντωτική ανθρωπιστική κρίση που έχει αφήσει τον μισό πληθυσμό του Σουδάν, 50 εκατομμυρίων, να αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια.
Κυβερνητικές πηγές υψηλού επιπέδου δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση παρουσίασε το όραμά της για τις συνομιλίες και άλλα θέματα στους Αμερικανούς και Σαουδάραβες μεσολαβητές και ότι η προσέγγισή της για περαιτέρω συνομιλίες θα βασιστεί στην απάντησή τους. Οι πηγές διέψευσαν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση είχε ήδη στείλει αντιπροσωπεία στη Γενεύη.
Με συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ένα άλλο επίμαχο σημείο για τον στρατό είναι η παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την RSF στο Σουδάν, κατηγορία που τα ΗΑΕ αρνούνται. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν κρίνει αξιόπιστες αυτές τις κατηγορίες. Ο στρατός την Πέμπτη προανήγγειλε ένα βασικό θέμα των συνομιλιών, όταν δήλωσε ότι θα επέτρεπε ένα συνοριακό πέρασμα στο Νταρφούρ που ελέγχεται από τις RSF να χρησιμοποιείται για παραδόσεις βοήθειας.
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο αρχηγός του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν είχε συμφωνήσει στο άνοιγμα αυτό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την προηγούμενη ημέρα.
Από τον Απρίλιο του 2023, ο πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του Μπουρχάν και των πιστών στον παραστρατιωτικό διοικητή Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια και έχει προκαλέσει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση και προειδοποιήσεις για λιμό. Προηγούμενες διαπραγματεύσεις στην Τζέντα απέτυχαν να θέσουν τέρμα στις μάχες.
Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου -συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης στοχοποίησης αμάχων- ενώ οι μάχες έχουν επιφέρει σοβαρά πλήγματα στο ήδη εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Σουδάν και ανάγκασαν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα.
Τόσο ο στρατός όσο και η RSF έχουν επίσης κατηγορηθεί για λεηλασία ανθρωπιστικής βοήθειας και δεκάδες εγκλήματα κατά αμάχων. Πρόκειται για αντιμαχόμενες δυνάμεις εντός της ίδιας δικτατορίας.
Πηγές: Radio France Internationale. Reuters