Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο δεκαετίες που κηρύσσεται γενοκτονία στο βορειοανατολικό αφρικανικό έθνος, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια βρίσκονται στη δίνη μιας ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αναφέρει το CNN.
Επί 20 μήνες, δύο από τους ισχυρότερους στρατηγούς του Σουδάν – ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ηγέτης των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF), και ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός και ως Χεμενττί, ο οποίος ηγείται των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) – ανταγωνίζονταν λυσσαλέα για την επικράτεια σε μια χώρα που εξακολουθεί να ταλανίζεται από τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.
Η RSF και οι σύμμαχοί της στόχευαν αμάχους Μασαλίτ στην Ελ Τζενέϊνα , την πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, εθνοτικές δολοφονίες που άρχισαν λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της RSF και του σουδανικού στρατού στις 15 Απριλίου 2023. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε τον Ιανουάριο του 2024 ότι η RSF και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές σκότωσαν έως και 15.000 ανθρώπους στην Ελ Γκενέινα, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να δηλώνει την Τρίτη ότι η RSF και οι σύμμαχοί της διέπραξαν γενοκτονία επιτιθέμενοι σε αμάχους και δολοφονώντας συστηματικά άνδρες και αγόρια λόγω της εθνικότητάς τους.
Ορφανά παιδιά τρώνε βραστά φύλλα στην περιοχή Καντουγκλί του Σουδάν.
Κυρώσεις των ΗΠΑ σε εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο προσδιορισμός οδήγησε σε κυρώσεις των ΗΠΑ σε αρκετές από τις εταιρείες-βιτρίνες της RSF στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και κατά του ηγέτη της ομάδας, Μοχάμεντ Χαμντάν -Χαμενττί- Νταγκάλο.
Οι επιζώντες της Masalit και οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο προσδιορισμός και οι κυρώσεις θα μπορούσαν να απομονώσουν την RSF και να αμαυρώσουν μόνιμα την εικόνα της.
«Το πιο μόνιμο – μόνιμο – αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηρισμού … είναι ότι πλήττει δραματικά την προοπτική του Χεμέντι να αναλάβει ρόλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση και σίγουρα να είναι επικεφαλής μιας μελλοντικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Γιόνας Χόρνερ, ειδικός σε θέματα Σουδάν και επισκέπτης συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), μια δεξαμενή σκέψης στην Ευρώπη.
Ο χαρακτηρισμός των ΗΠΑ έγινε δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της διακυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, γεγονός που ώθησε τους εμπειρογνώμονες να κατηγορήσουν την κυβέρνησή του ότι με την κίνηση αυτή καθησυχάζει την ένοχη συνείδησή της.
Μαχητές των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.
Σουδανοί εναντίον Μπάιντεν για τη Γάζα, αλλά και για την καθυστέρηση της αναγνώρισης γενοκτονίας στο Σουδάν
Δήλωσαν στο Al Jazeera ότι θα έπρεπε να είχε ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση νωρίτερα, ως βάση για μια πιο συνεκτική πολιτική των ΗΠΑ για το Σουδάν, αλλά ένας νωρίτερος χαρακτηρισμός γενοκτονίας θα μπορούσε να έχει επιδεινώσει την πίεση του κοινού στον Μπάιντεν να προβεί σε παρόμοια κρίση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παρόμοιες εκκλήσεις για τον χαρακτηρισμό ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία στη Γάζα», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Μπάλντο, ιδρυτής του Sudan Transparency and Policy Τracker (Σουδανικό Παρατηρητήριο Διαφάνειας και Πολιτικής), μιας δεξαμενής σκέψης που παρακολουθεί τον πόλεμο.
«Όμως δεν υπάρχει περίπτωση (η Ουάσινγκτον να επιβάλει) τις ίδιες συνέπειες στο Ισραήλ με τις οποίες χτύπησε την RSF», δήλωσε στο Al Jazeera.
Η RSF χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ «άδικη», προσθέτοντας σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram ότι «ο ισχυρισμός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η RSF διέπραξε γενοκτονία στο Σουδάν είναι ανακριβής». in