Σοκ στο Πακιστάν: Πάνω από 400 άνθρωποι θετικοί στο HIV- Λόγω μολυσμένης σύριγγας γιατρού

Δημοσιεύτηκε στις 16/05/2019 17:00

Σοκ στο Πακιστάν: Πάνω από 400 άνθρωποι θετικοί στο HIV- Λόγω μολυσμένης σύριγγας γιατρού

Σε ένα φτωχό χωριό του Πακιστάν οι γονείς περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του τεστ για το AIDS που έχουν κάνει τα παιδιά τους: εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή βρέθηκαν πρόσφατα θετικοί στον ιό HIV, προφανώς αφού ένας γιατρός χρησιμοποίησε μία μολυσμένη σύριγγα σε πολλούς ασθενείς.

Σε ένα φτωχό χωριό του Πακιστάν οι γονείς περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του τεστ για το AIDS που έχουν κάνει τα παιδιά τους: εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή βρέθηκαν πρόσφατα θετικοί στον ιό HIV, προφανώς αφού ένας γιατρός χρησιμοποίησε μία μολυσμένη σύριγγα σε πολλούς ασθενείς.

Η αστυνομία έχει σταλεί στην περιοχή για να διαφυλάξει την τάξη καθώς δεκάδες οικογένειες περιμένουν έξω από ένα πρόχειρό κέντρο εξέτασης που δημιουργήθηκε στο Ουασάγιο, κοντά στην πόλη Λαρκάνα στην επαρχία Σιντ του νότιου Πακιστάν.

Η οργή και ο φόβος ξεχειλίζουν σε αυτό το χωριό που έχει πληγεί από την επιδημία. Οι αρχές επισημαίνουν ότι προς το παρόν αγνοούν αν οφείλεται στη σοβαρή αμέλεια ενός παιδιάτρου ή ήταν σκόπιμη ενέργεια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, περισσότεροι από 400 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό HIV τις τελευταίες εβδομάδες.

«Έρχονται κατά δεκάδες», δήλωσε ένας γιατρός στο κέντρο ελέγχου, όπου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο Μούκταρ Πέρβεζ αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα του τεστ της κόρης του, ενώ αναρωτιέται αν ένας πρόσφατος πυρετός που παρουσίασε αποτελεί ένδειξη ότι έχει μολυνθεί από τον ιό.

Άλλοι έχουν ήδη μάθει το κακό νέο. Ο Νίσαρ Άχμεντ μπαίνει στην κλινική αναζητώντας φάρμακα για την ενός έτους κόρη του που βρέθηκε θετική στον ιό HIV τρεις ημέρες νωρίτερα.

«Καταριέμαι τον υπεύθυνο για τη μόλυνση όλων αυτών των παιδιών», καταγγέλλει.

Δίπλα του βρίσκεται ο Ίμαμ Ζάντι ο οποίος έχει έρθει για να κάνει τεστ σε πέντε από τα παιδιά του, αφού έμαθε ότι ο εγγονός του είναι θετικός στον ιό.

Πολλοί ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σε μια χώρα όπου η ασθένεια αυτή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα δύσκολη, κυρίως για τον αγροτικό, φτωχό πληθυσμό.

«Ποιος θα παίξει μαζί της; Και όταν μεγαλώσει, ποιος θα θέλει να την παντρευτεί;», λέει η μητέρα ενός 4χρονου κοριτσιού που βρέθηκε θετικό στον ιό κλαίγοντας.

600.000 τσαρλατάνοι

Το Πακιστάν θεωρείται μια χώρα που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο το AIDS. Όμως η ασθένεια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, των εργαζόμενων του σεξ και των μεταναστών από τις χώρες του Κόλπου.

Με περίπου 20.000 νέα κρούσματα του ιού HIV να έχουν καταγραφεί στο Πακιστάν μόνο το 2017 ο ρυθμός μόλυνσης της ασθένειας στη χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ασία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Πακιστάν, ο πληθυσμός του οποίου αυξάνει ραγδαία, ήδη πάσχει από έλλειψη ιατρικών υποδομών. Οι αγροτικές κοινότητες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε αμφίβολης ποιότητας ιατρικές πρακτικές.

«Σύμφωνα με κάποια κυβερνητικά δεδομένα, περίπου 600.000 τσαρλατάνοι είναι ενεργοί στη χώρα και περίπου 270.000 στην επαρχία Σιντ», επεσήμανε η USAIDS σε ανακοίνωσή της.

Iδιαίτερα εκτεθειμένοι σε μολύνσεις από σύριγγες.

Περιφερειακοί αξιωματούχοι του τομέα της υγείας επισημαίνουν ότι οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε μολύνσεις από σύριγγες.

«Για να εξοικονομήσουν χρήματα, οι τσαρλατάνοι αυτοί κάνουν ένεση σε πολλούς ασθενείς με την ίδια σύριγγα. Αυτό ενδέχεται να είναι η βασική αιτία της αύξησης των περιστατικών αυτών», εκτιμά ο Σίκανταρ Μέμον που είναι υπεύθυνος για ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του AIDS.

Η παρουσία πολλών τσαρλατάνων σε συνδυασμό «με την επαναχρησιμοποίηση των συριγγών, τις μη ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος και άλλες επικίνδυνες ιατρικές πρακτικές» έχουν οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των μολύνσεων με τον ιό HIV τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνει η Μπούσρα Τζάμιλ ειδική σε μολυσματικές ασθένειες του πανεπιστημίου Αγά Χαν του Καράτσι.

«Η διάδοση λανθασμένων ιατρικών πρακτικών χωρίς αποτελεσματικούς ελέγχους προκαλεί επαναλαμβανόμενες επιδημίες στο Πακιστάν», υπογραμμίζει.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο γιατρός που κατηγορείται για τη μόλυνση τόσων ανθρώπων στην επαρχία Σιντ είναι και ο ίδιος θετικός στον ιό HIV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook