Σκοτεινή συνομωσία ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας η επίθεση των τζιχαντιστών στη Συρία;
Τη μεγαλύτερη επίθεσή τους εδώ και χρόνια εξαπέλυσαν τζιχαντιστές και ομάδες ανταρτών εναντίον της συριακής κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καταφέρνοντας να καταλάβουν το Χαλέπι. Ποιους θα μπορούσε να ωφελήσει όμως μια τέτοια εξέλιξη εις βάρος ενός συμμάχου της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή την επομένη της εκεχειρίας μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ και της ρωσικής προόδου στην Ουκρανία;
Τρεις είναι οι δυνάμεις που χαίρονται σε οτιδήποτε αποδυναμώσει ή ακόμα εκτοπίσει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία: Ισραήλ, ΗΠΑ και Τουρκία.
Μιλώντας στο ρωσικό Sputnik ο Ιρανοαμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, Μοχάμαντ Μαραντί τονίζει ότι η ξαφνική κλιμάκωση στη Συρία προδίδει τη συμμετοχή πολλών ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
«Βλέπουμε χιλιάδες ξένους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα από όλη την Κεντρική Ασία», λέει ο Μαράντι στο Sputnik. «Έχουν κινητοποιηθεί και έχουν εκπαιδευτεί καλά για να πραγματοποιήσουν αυτή την επίθεση».
Η επίθεση, επισημαίνει, λαμβάνει χώρα «κυριολεκτικά μια μέρα αφότου ο Νετανιάχου είπε ότι χρειάζεται την κατάπαυση του πυρός για να αντιμετωπίσει τη λεγόμενη ιρανική απειλή» και φαίνεται ότι ο στόχος αυτής της επίθεσης είναι «να αποκοπεί η Συρία από την Άξονας Αντίστασης για την απομόνωση του Λιβάνου».
«Ο Νετανιάχου χρειάζεται πόλεμο και αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός μόνο κάτω από μεγάλη πίεση. Άρα κανείς δεν έχει πίστη στους Ισραηλινούς»
«Προφανώς, αυτό γίνεται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Ολόκληρος ο βρώμικος πόλεμος στη Συρία από το 2011 ηγήθηκε από τις ΗΠΑ», προσθέτει ο Μαράντι, κάτι που όντως επιβεβαιώνεται. «Γνωρίζουμε ότι ο Τζέικ Σάλιβαν τότε, ο οποίος είναι τώρα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, είπε σε ένα email στη Χίλαρι Κλίντον στις 12 Φεβρουαρίου 2012, ότι στη Συρία, η Αλ Κάιντα είναι με το μέρος μας».
Δεδομένης της μακράς ιστορίας της σύνδεσης των ΗΠΑ με τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή και των προηγούμενων προσπαθειών της Ουάσιγκτον να «δημιουργήσει μια σαλαφιστική οντότητα μεταξύ Συρίας και Ιράκ για να απομονώσει τη Συρία», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «αποτελούν μέρος αυτής της συνωμοσίας κατά της Συρίας», καταλήγει ο αναλυτής.
Τούτου λεχθέντος, ο Μαράντι προσδιορίζει την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ως τον «υπ’ αριθμόν ένα δικαιούχο» της τρέχουσας κρίσης στο Χαλέπι.
«Ο Νετανιάχου χρειάζεται πόλεμο και αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός μόνο κάτω από μεγάλη πίεση. Άρα κανείς δεν έχει πίστη στους Ισραηλινούς. Οι Ισραηλινοί πάντα παραβιάζουν δεσμεύσεις», λέει ο Μαράντι. «Σε τελική ανάλυση, πραγματοποιεί ένα ολοκαύτωμα στη Γάζα, ένα καθεστώς που πραγματοποιεί το Ολοκαύτωμα και συνεχίζει να το κάνει μπροστά στα μάτια του κόσμου μετά από 14 μήνες δεν είναι ένα καθεστώς στο οποίο μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τίποτα».
Ο σκοτεινός ρόλος της Τουρκίας
«Ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτή την επίθεση είναι σκοτεινός» σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο σε ζητήματα ασφαλείας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Responsible Statecraft.
Οι επιτιθέμενοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, περιλαμβάνουν όχι μόνο σχηματισμούς HTS, αλλά σουνιτικές πολιτοφυλακές που έχουν κινητοποιηθεί και εξοπλιστεί από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η εκστρατεία του HTS μπορεί να είναι μια τουρκική σφήνα για να περιπλέξει την ήδη αδύναμη εμβέλεια του Άσαντ σε όλο το συριακό έδαφος και να εδραιώσει τον de facto τουρκικό έλεγχο σε μια μεγάλη περιοχή της Συρίας και σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της. Σε αυτό το σενάριο, η διαχείριση των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων της περιοχής θα μπορούσε να αφεθεί στο HTS, ενώ η Τουρκία καρπώθηκε το αμφίβολο στρατηγικό όφελος» λέει ο αναλυτής.
Η Τουρκία, που στηρίζει ομάδες ανταρτών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ζήτησε να τερματιστούν «οι επιθέσεις» του καθεστώτος εναντίον της Ιντλίμπ, του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών και τζιχαντιστών.
«Τις επόμενες ημέρες, αν οι αντάρτες καταφέρουν να διατηρήσουν τα (εδαφικά) κέρδη τους, αυτό θα αποτελέσει τεστ που θα αποκαλύψει το μέγεθος της τουρκικής εμπλοκής», εκτίμησε η Χαλίφα
Υποστηρίζουν εξτρεμιστικές ομάδες στη Συρία
Το ίδιο υποστηρίζει και ο Σύρος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μαχμούντ Αμπντέλ Σαλιάμ, κατηγορώντας το Ισραήλ για την κρίση και υποστηρίζοντας ότι τα σχέδια του Τελ Αβίβ απειλούν την ασφάλεια στη περιοχή.
«Το Ισραήλ ουσιαστικά θέλει να εδραιώσει τη θέση του στην περιοχή μετά την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», λέει. «Έτσι, το Τελ Αβίβ δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει – θέλει να σπείρει διχόνοια μεταξύ των άλλων παικτών στην περιοχή και να τους αναγκάσει να αντιδράσουν σε τέτοιες προκλήσεις».
Ο Σαλιάμ σημειώνει, ωστόσο, ότι άλλοι παγκόσμιοι παίκτες που ενδιαφέρονται να «αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή» αναμφίβολα θα κεφαλαιοποιήσουν αυτήν την κατάσταση.
«Ορισμένες χώρες, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσουν την αποδυνάμωση της αραβικής δημοκρατίας για να ενισχύσουν την επιρροή τους υποστηρίζοντας ριζοσπαστικές και εξτρεμιστικές ομάδες που το Ισραήλ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει στη Συρία», λέει.
Με πληροφορίες από Sputnik, Responsible Statecraft, ΑΠΕ-ΜΠΕ