Σήμερα η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ: Δρακόντεια μέτρα και πιέσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία
Σε κλίμα οδύνης αλλά και υποβόσκουσας οργής, αναμένεται να τελεσθεί σήμερα Τρίτη, η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες.
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έβγαλε στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ τους υπάρχουν ακόμη και πρώην αστυνομικοί.
Μετά τη βία των πρώτων ημερών, οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, και καθημερινές στις ΗΠΑ, με την οργή να έχει μετατραπεί σε μια αυξανόμενη αποφασιστικότητα με στόχο η υπόθεση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.
Η κηδεία του θα γίνει στο Χιούστον, την πόλη που γεννήθηκε ο Φλόιντ και θα την τελέσει ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
H τελετή θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από το Χιούστον και σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, θα παραστούν 500 άτομα, ανάμεσά τους επιφανείς Αμερικανοί, εκπρόσωποι της Πολιτείας, αλλά και ακτιβιστές.
Ο Φλόιντ θα ταφεί δίπλα στη μητέρα του, το όνομα της οποίας φώναξε αρκετές φορές πριν χάσει τις αισθήσεις του.
Χιλιάδες άνθρωποι στο λαϊκό προσκύνημα
Χθες Δευτέρα χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη ζέστη στο Χιούστον του Τέξας για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο Αφροαμερικανό.
Στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Φλόιντ, αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν στο φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.
Περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι πήγαιναν στην εκκλησία επί περισσότερες από έξι ώρες για να αποχαιρετίσουν τον Φλόιντ, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, αρκετοί άνθρωποι χρειάστηκε να διακομιστούν στα νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.
Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Γίνονται πολλές αλλαγές. Είναι τραγικό που έπρεπε να χαθεί μια ζωή», είπε ο Πέρενς Μάκιντος, ένας Αφροαμερικανός κάτοικος του Χιούστον που περίμενε για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Φλόιντ.
Η οδύνη που κυριαρχούσε δεν μπορούσε να επισκιάσει και την υποβόσκουσα οργή. Η σύνθεση λουλουδιών που αποτελείτο από λευκά τριαντάφυλλα σε σχήμα καρδιάς, με τα αρχικά «BLM» για το «Black Lives Matter» και κόκκινα τριαντάφυλλα σε σχήμα υψωμένης γροθιάς λειτουργούσε ως υπενθύμιση.
Η περίπτωση του Φλόιντ θυμίζει τον φόνο το 2014 ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάρνερ, ο οποίος επίσης πέθανε αφού αστυνομικός του έκανε κεφαλοκλείδωμα κατά τη σύλληψή του στη Νέα Υόρκη.
Οι τελευταίες λέξεις και των δύο ανδρών ήταν “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών, με τις κινητοποιήσεις σήμερα να εισέρχονται στην τρίτη εβδομάδα τους.
Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι τιμούσαν τον Φλόιντ στο Χιούστον, ο 44χρονος Ντέρεκ Σόβιν, ο αστυνομικός που γονάτισε πάνω στον λαιμό του Φλόιντ και κατηγορείται για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση, εμφανιζόταν μέσω βίντεο ενώπιον δικαστή στη Μινεάπολις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η δικαστής Τζάνις Ρέντινγκ αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους.
Η εγγύηση για κάθε έναν από τους άλλους τρεις αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο περιστατικό και κατηγορούνται για συνέργεια στον φόνο του Φλόιντ έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο δολάρια με 750.000.
Και οι τέσσερις έχουν αποπεμφθεί από το σώμα.
Φυλετική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία
Εν μέσω του άγχους και της απόγνωσης που έχει προκαλέσει η πανδημία covid-19, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα την κοινότητα των Αφροαμερικανών, οι διαδηλώσεις μετά τον φόνο του Φλόιντ τροφοδότησαν το κίνημα Black Lives Matter και έφεραν τα αιτήματα για φυλετική δικαιοσύνη και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Η αναστολή της χρηματοδότησης της αστυνομίας προκαλεί αντιδράσεις
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις εκλογές Τζο Μπάιντεν, που θα αντιπαρατεθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε με συγγενείς του Φλόιντ επί περισσότερο από μία ώρα χθες στο Χιούστον, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ.
“Άκουσε, αφουγκράστηκε τον πόνο τους και συμμερίστηκε τον πόνο τους”, δήλωσε ο Κραμπ. “Αυτή η συμπόνοια είχε τεράστια σημασία για την οικογένεια που πενθεί”, πρόσθεσε.
Η ταφή του Φλόιντ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.
Νομοσχέδιο από τους Δημοκρατικούς
Βαρύ ήταν το κλίμα και στην Ουάσιγκτον. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, γονάτισαν σιωπηλοί για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα μέσα στο Κογκρέσο. Τόσο όσο κράτησε το βασανιστήριο του Φλόιντ, ο οποίος δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Στη συνέχεια παρουσίασαν ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί να «θέσει τέρμα στις αστυνομικές θηριωδίες».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασαν οι Δημοκρατικοί η αστυνομική βία καθίσταται ομοσπονδιακό αδίκημα και θα επιτρέπεται στα θύματά της αλλά και στις οικογένειές τους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον των αστυνομικών, τερματίζοντας ένα νομικό δόγμα που στην ουσία παρέχει ασυλία στην αστυνομία.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση του κεφαλοκλειδώματος και απαιτεί τη χρήση καμερών από τους αστυνομικούς, ορίζει νέους κανόνες για τη χρήση θανατηφόρας βίας και διευκολύνει την ανεξάρτητη έρευνα αστυνομικών τμημάτων όπου παρατηρούνται πολλά περιστατικά παραβιάσεων.
Κάποια αστυνομικά τμήματα ήδη αναλαμβάνουν δράση. Χθες η Επιτροπή Αστυνομίας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι το αστυνομικό τμήμα της πόλης συμφώνησε να θέσει αμέσως σε εφαρμογή μορατόριουμ στην εκπαίδευση και τη χρήση κεφαλοκλειδώματος.
Το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών δεν ζητεί την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων ή την αναστολή της χρηματοδότησής τους, αιτήματα κάποιων ακτιβιστών.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της αστυνομίας, λέγοντας ότι το 99% των αστυνομικών είναι “καταπληκτικοί, καταπληκτικοί άνθρωποι”.
“Δεν θα ανασταλεί η χρηματοδότηση, δεν θα διαλυθεί η αστυνομία μας”, τόνισε ο Τραμπ στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή αξιωματούχων από την ομοσπονδιακή, την πολιτειακή και την τοπική αστυνομία.
Ο Μπάιντεν είναι αντίθετος στην αναστολή της χρηματοδότης της αστυνομίας, όμως στηρίζει “την άμεση ανάγκη” για μεταρρυθμίσεις στο σώμα, επεσήμανε εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας.
Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας
Λίγες ώρες πριν την κηδεία του Τζόρτζ Φλόιντ στο φως της δημοσιότητας έρχονται και νεα βίντεο που καταγράφουν ακραία αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
28 Μαρτίου 2019: Αστυνομικοί προσπαθούν να σταματήσουν το αυτοκίνητο του Χαβιέ Άμπλερ επειδή δεν χαμήλωνε τα φώτα του αυτοκινήτου του.
Ο άνδρας δεν σταματά. Ακολουθεί 20λεπτη καταδίωξη στην περιοχή του Όστιν στο Τέξας μέχρι που ο Άμπλερ τρακάρει.
Οι αστυνομικοί τον πλησιάζουν. Σύμφωνα με την αστυνομική αναφορά, ο άνδρας βγήκε από το αυτοκίνητο του με σηκωμένα τα χέρια. Δεν οπλοφορούσε ούτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών.
Αστυνομικός: Τα δυο χέρια πίσω από την πλάτη σου.
Αστυνομικός: Δώσε μου τα χέρια σου ή θα χρησιμοποιήσω και πάλι το τέιζερ.
Ο Άμπερ τους ενημερώνει για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Και λέει ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Άμπερ: Πάσχω από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Δεν μπορώ να αναπνεύσω.
Αστυνομικός: Έλα, μεγάλε, δώσε το άλλο χέρι τώρα.
Άμπερ: Κύριε…
Αστυνομικός: Θα ξαναχρησιμοποιήσω το τέιζερ. Ξάπλωσε μπρούμυτα. Ξάπλωσε μπρούμυτα.
Άμπερ: Κύριε, δεν μπορώ να αναπνεύσω.
Αστυνομικός: Μην αντιστέκεσαι.
Άμπερ: Δεν μπορώ να αναπνεύσω.
Οι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται ότι ο άνδρας δεν ανταποκρίνεται αρκετή ώρα αργότερα. Στην έκθεση του ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας χαρακτήρισε τον τρόπο που πέθανε ο άνδρας ως ανθρωποκτονία. Το γραφείο του σερίφη ωστόσο αποφάσισε ότι οι αστυνομικοί ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες και δεν άσκησε καμία δίωξη. Τώρα οι πολιτειακές αρχές ανοίγουν και πάλι την υπόθεση ξανάνοιξε.
Δύο ημέρες πριν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολη, ένας άλλος άνδρας χάνει τη ζωή του όταν αστυνομικοί των πυροβολούν πισώπλατα τουλάχιστον 20 φορές.
Ο 22χρονος Μπερνάρντο Παλάσιος – Καρμπαχάλ είχε ληστέψει το ταμείο νυχτερινού κέντρου υπό την απειλή όπλου. Όταν έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, επιχείρησε να διαφύγει.
Ο νεαρός πέφτει κάτω μετά την τρίτη σφαίρα όμως οι αστυνομικοί εξακολουθούν να πυροβολούν.
Σε κανένα σημείο του βίντεο, που κατέγραψε η κάμερα που είχε πάνω του ένας από τους αστυνομικούς δεν φαίνεται να τους απειλεί με όπλο.
Η οικογένεια του καταδίκασε το γεγονός ότι ο άνδρας πυροβολήθηκε πισώπλατα, ενώ απλά έτρεχε για να ξεφύγει.